Iarna aduce provocări majore pentru oamenii fără adăpost. Așa cum temperaturile scad, în special pe timp de noapte, mulți dintre ei ajung la spital cu hipotermie sau boli respiratorii. Ulterior, aceștia ajung la centrele de găzduire temporară, transmite moldova1.md
Spre exemplu, la Centrul social pentru persoanele aflate în situații de risc din Soroca sunt adăpostiți în prezent 14 oameni ai străzii, care pe lângă serviciile de bază, beneficiază de asistență psihologică și de asistență pentru perfectarea actelor în caz de necesitate.
Ion Romaniuc are 55 de ani și este cu dizabilități locomotorii. De câțiva ani a rămas fără locuință, dar și fără familie. Deși a primit ajutor, dar și o locuință, bărbatul spune că nu se poate descurca de unul singur.
„Eu nu numai că sunt nevoit, dar sunt bucuros că este centrul acesta, eu cred că e foarte bine, aici ne hrănește, avem unde dormi la cald, e curat, e frumos, tot cum trebuie. În noiembrie trec comisia și o lună de zile nu primesc nici un ban, dar aici ne hrănește degeaba, ne spală, dormim la cald și este mai bine aici”, a spus Ion Romaniuc, beneficiar.
Și Nicolae Șandrov a ajuns la centru după ce a fost părăsit de propriii copii. Pe timp de vară trăiește în stradă, dar iarna, deja al cincilea an la rând își găsește refugiul la acest centru.
„Nu am unde sta, dacă aveam unde să stau nu ajungeam aici. Așa nu am nimic, aici e foarte bine, ne hrănește, dormim unde e curat, avem televizor, avem cărți de jucat”, afirmă Nicolae Șandrov, benenficar.
Toți beneficiarii au în spate povești complicate de viață, iar centrul a devenit pentru ei o nouă casă, chiar dacă este una temporară:
„Nu am unde locui, i-am dat fiicei mele, fiica a încuiat apartamentul de la Soroca și trăiam cu mama, ne-am certat și am fost nevoit să ies în drum. Am fost la primărie, care m-a ajutat și am venit aici. Mătur, așa să treacă ziua mai repede, spăl”.
„Eu am închiriat apartament, dar e foarte scump și nu-mi permit să stau la apartament, dar ce să facem, că la noi în țară acum e greu, am avut ajutoare, am o pensie mică care nu-mi permite nimic. Îmi place că e curat, e bine, te hrănește, te spală, dar de străduit să nu ajungi mai bine aici, însă după starea mea cum am ajuns nu am ce face, în altă parte nu am unde pleca”.
Centrul activează doar șase luni pe an și poate adăposti până la 20 de persoane.
„Beneficiarii dispun de baie, cantină, apă caldă, toate condițiile necesare. În centru sunt distribuiți de către Oficiul Asistența Socială și sunt îndreptați de către dumnealor, beneficiarii sunt atât din municipiu, cât și din raion”, a menționat Renata Pogorevici, directoarea centrului.
De serviciile centrului beneficiază persoane care nu au o sursă de existență, nu au un loc permanent de trai, un loc de muncă stabil, și nici posibilitatea de a închiria o locuință.