Anastasia Cleahin: ”Atitudinea față de persoanele care trăiesc cu HIV se schimbă pe zi ce trece”

0
318

La 1 decembrie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială de combaterea HIV — zi dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA cauzată de răspândirea infecției cu HIV. Cu acest prilej i-am solicitat un interviu Anastasiei Cleahin, din Soroca. Anastasia este persona care cunoaște din propria experiență prin ce trec oamenii afectați de HIV. Ne-a spus povestea sa acum câțiva ani, în condiții de anonimat. În prezent însă are statut deschis și este gata să vorbească despre problemele cu care se confruntă și să ajute oamenii nimeriți în aceeași situație.

− Anastasia, ți-am cunoscut povestea personală mai devreme. De ce ai decis să ajuți oamenii aflați în aceeași situație?

− Am ajuns la A.O. ”Viața Nouă” (în prezent A.O. ”Inițiativa Pozitivă”), o comunitate a persoanelor care trăiesc cu HIV, în anul 2014. La început eram beneficiară, pentru ca mai târziu să înțeleg că aș putea fi de ajutor. Aveam și timp liber de ajuns și, plus la toate, specialitatea mea de asistent social e potrivită. Deci, domeniul nu îmi era străin, ba din contra. Din comunitatea persoanelor care trăiesc cu HIV rar cine iese din găoace pentru a apăra și reprezenta interesele și necesitățile, de aceea eu m-am oferit ca voluntar și activist din rândurile comunității. Mai târziu am avut marele noroc de a-mi fi oferită funcția de asistent social la aceeași organizație, din acel moment am realizat că frica de a fi discriminată și marginalizată mă măcina tot mai mult și am hotărât să o iau cu asalt și să o depășesc prin participarea la proiectul ”deviant pozidiva” din cadrul organizației pe care o reprezint. Mi-a stat mai ușor pe suflet, dar nu mai ușor să vad cum oamenii dragi se confruntă cu barierele lor personale din cauza acestui fenomen. Dar sper că o vor depăși, deoarece societatea se dezvoltă și se schimbă atitudinea față de toate.

Puteți face gratuit un test rapid pe salivă, pentru a afla dacă sunteți sau nu infectat cu HIV, la sediul organizației din Soroca (Palatul de Cultură Soroca, etaj 1, AO ”Inițiativa Pozitivă”). Organizația asigură anonimatul beneficiarilor.

− Care este specificul organizației în care activezi?

− Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă” a fost înregistrată în 2011. Este o organizație a pacienților, respectiv, cunoaștem nu din auzite ce înseamnă să trăiești cu HIV, tuberculoză, hepatita C și dependența narcotică în Republica Moldova. În activitatea noastră noi unificăm eforturile tuturor părților responsabile și interesate, consolidând sistemele comunităților, influențând opinia publică și politicile comunitare. Noi ne propunem să creăm un mediu în care fiecare persoană, indiferent de nivelul său de vulnerabilitate, deține toate drepturile și oportunitățile necesare pentru o viață demnă. Componența actuală a Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă” cuprinde opt membri (Organizații) din mai multe regiuni ale țării.

− Ce rol ai tu în organizație, cum ajuți oamenii seropozitivi?

− În organizația din Soroca eu ocup funcția de lucrător social și consultant de la egal la egal. Deci, eu am rolul de a oferi consultații informative, de a însoți beneficiarii la diverse instituții și specialiști — în dependență de necesitățile acestora, precum și consiliere emoțională, organizarea grupelor de ajutor reciproc pentru persoanele cu statut HIV pozitiv, hepatite, TBC, utilizatori de droguri, împărtășirea experienței și cunoștințelor acumulate către beneficiari.

− Care sunt trei cele mai importante probleme cu care se confruntă persoanele seropozitive?

− Mai întâi de toate, persoanele HIV+ nu se deosebesc de restul oamenilor din Moldova, au aceleași griji si aceleași probleme, în unele cazuri ele au o reflecție mai adâncă.
Una din cele mai dificile greutăți este faptul că aceste persoane sunt depistate în stadiu avansat al infecției HIV, deoarece moldovenii nu practică testarea HIV din motive absurde: ”pe mine nu mă afectează’’, ”partenerul meu e adecvat” ș.a., fapt care agravează situația de restabilire a persoanei care ajunge la medic pentru administrarea tratamentului ANTIRETROVIRAL (TARV). De asemenea pierde încrederea în oameni, în sine și abilitatea de luptă cu discriminarea în rândul familiei și societății.

O altă dificultate ar fi că persoanele celibatare cu HIV statut întâlnesc un șir de obstacole în găsirea unui partener de viață pe fon de discriminare socială, cât si din frica de a nu transmite infecția partenerului (în cazul familiilor discordante). Deși în țară există o mulțime de familii discordante (unul din parteneri e cu statut HIV+, iar celalalt nu) a căror statut rămâne același pe toata perioada căsniciei si nasc copii sănătoși prin respectarea regulilor stabilite de medici, totuși exista frica de a întemeia o familie din cauza discriminării.

Și încă o dificultate, dar nu și ultima, este faptul ca în țara noastră păstrarea confidențialității este ca si corupția — foarte greu de oprit. Unii medici nu pot păstra confidențialitatea pacienților, de aceea aceste persoane încearcă pe cât e posibil să evite contactul cu asemenea ”lucrători medicali” — fapt care agravează monitorizarea sănătății pacientului și acordarea la timp a ajutorului necesar, sau chiar își schimbă medicul pentru a putea beneficia de ajutor pe măsura necesitații.

Victoria Tverdohleb: Începând din anul 2000, în raionul Soroca au fost înregistrate 149 persoane infectate cu HIV. Dinte acestea 39 au decedat. În anul 2016 au fost înregistrate 9 cazuri noi, iar în anul curent — 11. În prezent, 61 de persoane administrează tratamentul TARV.

− Din experiența ta, societatea noastră este mai tolerantă cu persoanele seropozitive, în comparație cu 3-5 ani în urma?

− Atitudinea față de persoanele care trăiesc cu HIV se schimbă pe zi ce trece. Tânăra generație ne acceptă foarte bine fără discriminare, e tolerantă si prietenoasă, mai dificil e cu oamenii din fosta URSS, la ei deja e creat un tablou pe care e imposibil să-l schimbi, cu excepția celor pe care i-a afectat HIV. În mare măsură putem spune că si persoanele HIV pozitive au devenit mai deschise spre schimbul de experiențe si mai responsabile față de sănătatea lor și a celor din jur — fapt plauzibil.

− Cum crezi, de ce numărul persoanelor cu HIV crește din an în an?

– Un rol important îl are fenomenul migrării, deoarece membrii familiei sunt despărțiți temporar unul de celălalt, se întâmplă că ”mai calcă strâmb” și când se întorc acasă fără a bănui ceva se mărește numărul celor afectați, deși nu sunt vinovați toți cei plecați, ca să mă înțelegeți corect. Un alt factor ar fi consumul de alcool din țara noastră — sub influența căruia au loc cele mai necontrolate relații sexuale. Mai există si un alt fenomen, nu si cel din urmă – stereotipurile societății, cum ar fi: la noi în țară situația e alta — partenerul meu îmi este fidel sau nu prezintă pericol etc.

− Iresponsabilitatea persoanelor seropozitive față de partenerii lor sexuali este un motiv al răspândirii HIV, în opinia ta? Doar ei ar trebuiesă declare asta.

− Așa cum am specificat mai sus, varianta de răspuns are două extreme: una e că cei care își cunosc statutul e puțin probabil că vor răspândi infecția, iar cei care sunt purtători fără a cunoaște o fac involuntar. Nu vreau să vă duc în eroare, dar omul e o ființă imprevizibilă, avem în ambele categorii persoane responsabile, cât și iresponsabile. Deci, trebuie să ne bazăm doar pe propria persoană. Aici specific regulile de fidelitate, igienă și etică.

Conform constituției, nimeni nimănui nimic nu trebuie să declare. Adică, pacientul când vine la medic el singur nu știe cu ce ”buchet vine” — fapt din care reiese că în fața medicilor suntem egali, fiecare pacient trebuie privit ca potențial risc și tratat la fel de calitativ ca ceilalți. Medicul e responsabil de sănătatea fiecăruia în mod egal. Dacă pacientul cunoaște statutul său și anunță medicul despre situație, atunci la mijloc stă faptul ca medicul să țină cont de interacțiunea medicamentelor pe care le administrează cu cele care urmează a fi administrate si atât. Dacă vorbim despre relațiile sexuale, evident că fiecare act trebuie să fie protejat până la căsătorie. Când se planifică o căsătorie, știm că se bazează pe încredere, logic reiese că trebuie anunțat partenerul, altfel îl va pierde, mai devreme sau mai târziu.

*HIV se transmite prin: contactul sexual cu o persoană infectată; utilizarea în comun a acelor sau seringilor cu o persoană infectată.

*HIV nu se transmite prin: sărut, tuse, strănut, utilizarea aceleiaşi vesele, injectarea cu seringi sterile, contacte sexuale protejate.

− Să schimbăm puțin subiectul. Știu că în perioada sărbătorilor de iarnă desfășurați acțiuni de caritate. În acest an va fi la fel?

− Cu prilejul sărbătorilor de iarnă A.O. ”Inițiativa Pozitivă” se gândește și la copiii ai căror părinți trăiesc cu virusul HIV din orașul și raionul Soroca. Tot ce visează acești copii este să se bucure măcar de sărbători, și în special a celor de iarnă. Astfel, A.O ”Inițiativa Pozitivă” organizează o campanie de implicare socială, scopul căreia este de a aduce bucuria Crăciunului în casele copiilor ai căror părinți trăiesc cu virusul HIV. În cadrul A.O. ”Inițiativa Pozitivă”- Soroca sunt înregistrați 55 (cinci zeci și cinci) de copii din orașul și r-nul Soroca, ai căror părinți sunt beneficiarii centrului.

Anul acesta cadourile ce vor fi colectate pentru copii vor fi puse sub brad și distribuite copiilor în cadrul sărbătorii organizate special cu această ocazie. Majoritatea beneficiarilor A.O. ”Inițiativa Pozitivă”- Soroca, și anume persoanele care trăiesc cu virusul HIV în număr de 73 (șapte zeci și trei) de persoane adulți, nu dispun de mijloace financiare suficiente pentru procurarea articolelor vestimentare, încălțăminte și jucării sau rechizite școlare pentru copii. De asemenea, A.O. ”Inițiativa Pozitivă” am dori să le aducem în dar de Crăciun persoanelor care trăiesc cu virusul HIV din orașul și r-nul Soroca o mașină automată de spălat, care va fi instalată în cadrul A.O. ”Inițiativa Pozitivă”- Soroca, unde beneficiarii vor avea posibilitatea să-și spele rufele, astfel ușurându-le eforturile zilnice pentru întreținerea igienei familiei lor.

În acest context, A.O. ”Inițiativa Pozitivă” cheamă la solidaritate. Vom fi bucuroși dacă vor fi doritori de a ne susține inițiativa și a oferi în măsura posibilităților cadouri pentru copii, ajutor umanitar sub formă de îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării și rechizite școlare — pentru adulți și copii, și o mașină automată de spălat ș.a.

− Ce îndemn ai către cititorii noștri, la final de interviu?

– Îndemnul meu către cititori: HIV îl privește pe fiecare! Omul care e informat e protejat, deci trebuie să știm ce se face în societate pentru a cunoaște cum si de ce trebuie să ne protejăm. Comportamentul adecvat față de propria sănătate și a celor din jur încă nu a pricinuit nimănui daune. Fii responsabil față de sănătatea ta, astfel vei investi în viitorul neamului.


Articolul precedentS-au născut în perioada 27 noiembrie – 4 decembrie 2017
Articolul următorFotografia zilei: Soclul monumentului funerar al generalului Stan Poetaş este (re)instalat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.