FALS: Tarifele pentru resursele energetice au fost dublate nejustificat

0
637

Consumatorii din Republica Moldova plătesc un preț dublu pentru resursele energetice, iar autoritățile fură banii, concluzionează un articol de pe site-ul Evedomosti.md al publicației „Молдавские Ведомости”. Instituțiile de resort și experții atrag atenția că autorul articolului nu a luat în calcul mai multe cheltuieli și costuri pe care le conțin tarifele la gaz și energia electrică.

În articol publicat pe 14 ianuarie, Evedomosti.md precizează că în 2023 regiunea separatistă transnistreană a livrat energie electrică în dreapta Nistrului la un preț mult mai mic decât tarifele pe care le plătesc consumatorii. Autorul afirmă că cetățenii din dreapta Nistrului plătesc un preț dublu și pentru gaz.

„Este vorba de energia electrică pentru noi, care ne-a fost furnizată în 2023 la un preț mediu de 0,0667 dolari pe kWh. În același timp, consumatorii moldoveni au plătit anul trecut un preț dublu. Autorități, explicați-le oamenilor de ce plătim în plus pentru energia electrică, de ce plătim dublu? Și de ce, în condițiile în care prețul mediu spot al gazelor în Europa în 2023 a fost de 7,33 lei pe metru cub, noi, de asemenea plătim dublu? Comercianții cu rușine au o marjă (mită) între 5 și 10% pentru revânzarea mărfurilor. Ați învățat doar „știința de a fura” de la propriul popor pe coridoarele de la Harvard?” (în original: «Это электроэнергия для нас, которую нам поставляли в 2023 году по средней цене 0,0667 доллара за кВт/час. В то же время молдавские потребители переплачивали в прошлом году двойную цену. Власть, объясните людям, почему за электроэнергию переплачиваем, платим двойную цену? И почему при средней спотовой цене за газ в Европе в 2023 году 7,33 лей за куб мы также платим двойную цену? У совестливых торговцев маржа (взятка) за перепродажу товара – от 5 до 10 процентов. Неужели в гарвардских коридорах вы освоили только «науку воровать» у собственного народа?»), se indică în articolul semnat de Dumitru Barbalat, fost director al Departamentului dezvoltarea sectorului real al economiei al Ministerului Economiei în Guvernul Tarlev I.

Materialul a fost distribuit pe canalul de Telegram al publicației, dar și de Dumitru Barbalat, pe contul său de Facebook. Articolul a fost distribuit și de alți utilizatori ai acestei rețele de socializare.

Tarifele nu conțin doar prețul de achiziție

Este adevărat că în anul 2023 Republica Moldova a procurat cea mai mare parte a necesarului său de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES sau CTE Moldovenească). Începând cu luna aprilie prețul de achiziție a fost de 66 USD/MWh, iar până atunci – 73 USD/MWh, potrivit informațiilor furnizate pe parcursul anului trecut de Energocom, compania care a semnat contractele.

Totuși, trebuie precizat că nu întreaga cantitate de energie electrică a fost procurată de la MGRES. Centrala a asigurat ceva mai mult de 76% din necesarul malului drept al Nistrului, iar cealaltă cantitate a fost procurată de la alți furnizori, a explicat într-un comentariu pentru Stopfals.md directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Alexei Taran. Este vorba de energia produsă de CET-uri – 12%, energie din surse regenerabile – 7,3% și din import – 4,4%

El mai precizează că pe lângă prețul de achiziție, tariful energiei electrice pe care îl achită consumatorii include și alte cheltuieli, de unde apare diferența. „Prețul mediu de procurare a 1 kWh de energie electrică este cca 1,87 lei/kWh, pentru care furnizorul achită 3,5% consum tehnologic şi pierderi în rețelele electrice de transport şi 8% consum tehnologic şi pierderi în rețelele electrice de distribuție a energiei electrice. Astfel, pentru 1 kWh ce se furnizează consumatorului final prin rețelele electrice, furnizorul achită cca 2,1 lei/kWh, ceea ce reprezintă aproximativ 82-93% din prețul mediu de furnizare reglementat”, a explicat directorul ANRE.

În privința tarifului la gaz, Alexei Taran amintește că volumele actuale pe care le utilizează consumatorii din dreapta Nistrului au fost procurate o perioadă mai îndelungată din mai multe surse. „În conformitate cu Deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, SA „Moldovagaz” – furnizorul cu obligația de serviciu public de ultimă opțiune, în anul 2023 şi în lunile ianuarie-aprilie 2024 procură gaze naturale de la SA „Energocom”. Astfel, costul gazelor naturale achiziționate de la SA „Energocom” constituie un mix dintre costul stocurilor achiziţionate în sezonul 2022-2023, pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în plină criză energetică, cât și achiziții în semestrul 2 al anului 2023, în momentul relaxării pieței”, a precizat el.

Reprezentantul ANRE menționează că și tariful la gaze conține și alte costuri, pe lângă prețul de achiziție. „Referitor la comparația cu preţurile de referință publicate de platformele de tranzacționare (în cazul dat TTF), concretizăm că acestea au un caracter indicativ, iar costul final al gazelor naturale achiziționate, pe lângă valoarea de referință a bursei, va include un premium de licitație (+/-), alte costuri relevante tranzacționării, cât şi costurile serviciilor de depozitare (după caz) şi transport până la hotarul Republicii Moldova, care pot varia în funcție de zona de achiziție a lotului de gaze naturale”.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale/energiei electrice pentru consumatorii finali constau din următoarele componente de bază:

  • Prețul mediu ponderat anual de achiziție a gazelor naturale/energiei electrice de la furnizorii externi;
  • Costul serviciului de transport al gazelor naturale/energiei electrice;
  • Costul serviciului de distribuție al gazelor naturale/energiei electrice;
  • Cheltuielile reglementate ale furnizorului, legate de serviciul de furnizare a gazelor naturale/energiei electrice;
  • Rentabilitatea reglementată a furnizorului;
  • Devieri financiare pozitive/negative.

Cea mai mare pondere din prețul final de consum, atât pentru gazele naturale, cât și pentru energia electrică, se referă la costul de achiziție al gazelor naturale/energiei electrice. „Conform datelor prezentate de ANRE, în anul 2023, costul de achiziție al gazelor naturale/energiei electrice a constituit 88% pentru gazele naturale și între 82% și 93% pentru energia electrică. Pe lângă componenta de cost a gazelor naturale/energiei electrice, furnizorul suportă mai multe cheltuieli pentru transportarea și distribuția gazelor naturale sau energiei electrice prin rețelele de transport și distribuție și cheltuieli comerciale ale furnizorului care includ o rentabilitate rezonabilă a acestuia”, a precizat oficialul pentru Stopfals.md.

Constantin Borosan menționează că rentabilitatea furnizorilor a fost de 0,6% pentru gazele naturale și de 1% pentru furnizarea energiei electrice.

Și SA „Moldovagaz” a precizat, într-un comentariu pentru Stopfals.md, că prețurile reglementate de furnizare a gazelor naturale sunt calculate în baza unei metodologii publice a ANRE, iar tariful final include un șir de costuri și cheltuieli pe lângă prețul de achiziție. „Componenta prețului gazelor naturale contractat de către furnizor se determină ca diferența dintre prețul de achiziție și prețul inclus în tariful aprobat, ce la rândul său este influențat de fluctuație burselor internaționale de gaze naturale. Când se efectuează o astfel de comparație, e cazul să fie luat în considerație nu atât prețul curent de achiziție, cât prețul mediu anual de achiziție, care compensează vârfurile de preț în diferite luni ale anului, și astfel protejează consumatorii de fluctuațiile pronunțate ale tarifelor”, a comentat SA „Moldovagaz”.

Tofilat: „E greșit să compari prețul anual cu cotația într-o zi la bursă”

Expertul în energetică Sergiu Tofilat califică drept „manipulări” calculele care apar periodic în spațiul public, dar care nu iau în considerare toți factorii. El precizează că este greșit să se ia în calcul prețul de la bursă într-un anumit moment și să se compare cu tariful, deoarece procedura e mult mai sofisticată. „La bursă prețul se schimbă în fiecare minut. Evident că sunt situații când la bursă gazul este la un preț mai mic decât ceea ce luăm noi mediu anual în tarif, și sunt perioade când e mai scump. Cei care manipulează aleg zilele în care prețul la bursă e mai mic decât prețul mediu pe care îl achităm. De ce nu se revoltă în zilele în care la bursă gazul e mai scump? E greșit să compari prețul mediu pe tot anul cu cotația pe o zi la bursă. Asta e prostie. Asta ar însemna că trebuie să schimbăm tarifele în fiecare zi, că la bursă cotațiile în fiecare zi se schimbă”, a comentat Sergiu Tofilat pentru Stopfals.md.

În privința tarifului la energia electrică, expertul menționează că autorul articolului se referă doar la cea procurată de la MGRES, dar nu și la cea din alte surse, care este mai scumpă. „De aceea, ne uităm la rapoartele ANRE cât e prețul mixului de energie, adică din toate sursele. În plus, trebuie să ținem cont că, pentru ca să aduci energia de la MGRES până la consumator, trebuie să ai rețele electrice, trebuie să ai contoare, trebuie să ai oameni care întrețin și repară rețelele astea, care citesc datele de la contoare. Deci, noi trebuie să achităm tariful de transport, de distribuție și de furnizare. E o încercare de a duce lumea în eroare”, a concluzionat el.

Criza energetică provocată de războiul din Rusia

Amintim că Republica Moldova s-a confruntat cu o amplă criză energetică în a doua jumătate a anului 2022, aceasta fiind o consecință a invaziei ruse în Ucraina. În toamna anului 2022, ca urmare a atacurilor asupra sistemului energetic ucrainean și din cauza reducerii livrărilor de gaz pentru Republica Moldova, malul drept al Nistrului a fost nevoit să cumpere energie electrică mai scumpă, din România, astfel încât tariful pentru consumatorii finali a ajuns la 5,91 lei per kW/h, preț de furnizare pentru clienții Premier Energy și de 5,60 lei pentru cei ai FEE Nord. Pe parcursul anului 2023 tarifele la energia electrică au fost micșorate în mai multe rânduri (ultima ajustare a fost făcută pe 10 noiembrie 2023), astfel încât consumatorii casnici plătesc în prezent 2,39 și, respectiv, 2,88 lei per kW/h.

De asemenea, tariful la gaz, de peste 29 de lei pentru un metru cub, stabilit în toamna anului 2022, a scăzut la aproximativ 18 lei în iunie 2023, iar autoritățile și furnizorul susțin că în curând ar urma să fie examinată o nouă cerere de reducere. Mai trebuie precizat că atât în sezonul de încălzire 2022-2023, cât și în cel actual, Guvernul a avut programe de subvenționare a cheltuielilor pentru resursele energetice în perioada rece a anului.

Evedomosti.md – în topul surselor care au promovat cele mai multe falsuri în 2023

Evedomosti.md este noua denumire a site-ului Vedomosti.md, pagina web a publicației „Молдавские Ведомости”, blocat prin ordinul directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din 30 octombrie 2023 pentru difuzarea în spațiului public a informațiilor „în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale”. Acest site a apărut într-un top al Stopfals.md cu sursele online care au răspândit falsuri în anul 2023.

Presa a scris anterior despre site-uri „clone” care au apărut în spațiul public la scurt timp după adresele web originale au fost blocate de SIS.

Mariana Colun, Stopfals.md


Articolul precedentVremea la Soroca: Prognoza meteo pentru duminică, 11 februarie
Articolul următorHoroscopul zilei de 11 februarie 2024: Astrele recomandă relaxare şi timp petrecut în compania celor dragi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.