Află online dacă ai datorii la stat. Pașii care trebuie să îi urmezi

0
98

Pentru a verifica dacă aveţi restanţe la plata impozitului pe venit sau dacă statul vă este dator, nu mai e nevoie să vă deplasaţi la cel mai apropiat oficiu fiscal. Dacă aveţi semnătură electronică sau mobilă, puteţi face operaţiunea direct de acasă, de pe calculatorul personal.

„Pentru verificarea datelor pe site-ul servicii.fisc.md, pe pagina de start, sus, în partea stângă găsiţi rubrica AUTENTIFICARE. În această căsuţă facem click pe butonul AUTENTIFICARE M-PASS. Ulterior pe ecran apar cinci modalităţi de înregistrare, o alegem pe cea care ne convine mai mult, în funcţie de semnătura pe care o aveţi, electronică sau mobilă. ”  „Ulterior accesaţi contul curent al contribuabilului sau verificarea obligaţiunii fiscale. Pe ecran o să vă apară suma restanţei.”  Dacă nu aveţi semnătura electronică sau mobilă, puteţi verifica soldul pe site-ul guvernamental de plăţi electronice, mpay.gov.md. Pe pagina de start, la rubrica ”Alege Serviciul” selectaţi serviciul pe care vreţi să-l achitaţi, completați codul numeric personal și introduceți codul de verificare din imagine. Bifaţi căsuţa cu Termeni și Condiții, click pe căutare, iar pe ecran vor apărea informaţiile despre sold. Puteţi descărca nota de plată a restanţei sau o puteţi achita online.

Potrivit reprezentanţilor de la fisc, pentru a vedea dacă statul îţi datorează o anumită sumă de bani, trebuie completată declaraţia impozitului pe venit.”Pentru anul 2018 vom selecta două declaraţii, CET 15 şi CET 18. Această declaraţie este completată cu informaţii pe care noi o deţinem de la angajator. Suma venitului care ne-a fost calculat ca salariu, suma scutirilor de care am beneficiat la locul de muncă, suma primelor obligatorii de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale. Şi impozitul reţinut de angajator”, a declarat Olga Golban, şefa Direcţiei Generale metodologia impozitelor şi taxe. Până în prezent în jur de 40 de mii de persoane au achitat impozitul pe venit. Termenul limită de depunere a declarațiilor pentru anul 2018 este data de două mai. Cei care nu o vor face riscă amenzi de o mie de lei. Aceeaşi sancţiune e prevăzută pentru prezentarea de informaţii false.

Fiecare zi de întârziere e sancţionată cu 200 de lei.

 (publika.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.