După ce mai mulți politicieni moldoveni au vorbit șoptit despre efectele nocive ale prezenței rusești în raioanele de est ale Republicii Moldova, a venit rândul spicherului Adrian Candu să se expună pe marginea acestui subiect. Spre deosebire de colegii săi care mai mereu au făcut sluj în fața țarului de la Kremlin și au suflat, cu și fără ocazie, și în apa rece (poate, cu excepția domnului Nicolae Timofti, care, iritat la culme de lipsa de scrupule a fratelui mai mare de la răsărit, era cât pe ce să bată cu pantoful în tribuna unui înalt for mondial), Candu a dat de înțeles că obrăznicia se plătește, și nu cu te miri ce, dar cu bani grei.
Într-un interviu acordat ziarului leton „Latvijas Avize” președintele legislativului moldovean a declarat următoarele: „Federația Rusă a încălcat dreptul internațional prin prezența militară în Transnistria. Ca urmare, intenționăm să angajăm o companie juridică internațională care să estimeze valoarea pagubelor de pe urma prezenței Rusiei în raioanele din stânga Nistrului pe parcursul a 25 de ani”.
Ba mai mult, Candu a declarat că de data aceasta nu mai există loc pentru „înțelegere” și că autoritățile de la Chișinău deja aduc în discuție, la diferite foruri internaționale, ilegalitatea staționării pe teritoriul RM a circa 2000 de militari ruși, trupe care constituie o forță de ocupație. „Rusia a încălcat dreptul internațional. Noi intenționăm să angajăm o companie juridică internațională care să estimeze costurile aduse de prezența Rusiei în Transnistria. Suma va fi de ordinul miliardelor de dolari. Contingentul militar rus reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova, deoarece este o prezență militară ilegală, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord și în Estul Ucrainei”. Și punctum.
După cum și era de așteptat, replica Moscovei nu s-a lăsat mult așteptată. De data aceasta vioara întâi n-a fost clovnul de serviciu, Vladimir Jirinovschi (care, de altfel, anterior a recunoscut că pe ambele maluri ale Prutului trăiește unul și același popor, care vorbește aceeași limbă și care are tot dreptul să fie un tot întreg), și nici chiar marele prieten al transnistrenilor Dmitri Rogozin (care a fost cât se poate de rezervat în etichetări, lucru ce nu-l caracterizează), dar alți trubaduri, care se hrănesc la treuca lui Putin și care nu scapă nici o ocazie pentru a arăta că rămân servili regimului și că-și merită bucata de pâine cu cârnați. Astfel, cunoscutul senator șovin de la Moscova Aleksei Pușkov a declarat că Chișinăul nu vede miliardele rusești cum nu-și vede ceafa și că insistența moldovenilor ar putea duce la pierderea pieței rusești. De parcă rușii nu ne-au trântit până acum ușa în nas, iar în ultima vreme, la insistența lui Dodon, s-au întredeschis unele ușițe, dar nu pentru toți și nu în cantități industriale. Acesta nu s-a sinchisit să-i numească pe moldoveni „paraziți”, nici mai mult, nici mai puțin. Alt senator rus, Franț Klințevici, a mers și mai departe decât colegul său, declarând că lucrurile stau tocmai invers — adică, nu Federația Rusă, dar Republica Moldova ar trebui să plătească, fiindcă, vedeți Dumneavoastră, cei 2000 de militari veniți la noi de aiurea „mențin pacea în stânga Nistrului” și ar trebui tratați ca atare!!!
În fine, declarația domnului Adrian Candu nu este doar așteptată, dar și curajoasă. Aș vrea să cred că aceasta nu a fost făcută la fierbințeală (nervi, supărare…) și cu atât mai mult n-aș vrea să aud, peste o zi-două, că lucrurile nu stau tocmai așa și că ziariștii nu l-au înțeles corect pe spicherul de la Chișinău (cum se mai întâmplă pe la noi). Or, prea importantă este problema și prea mare este miza acestor declarații…
P.S.
Nu știu dacă întâmplător sau nu, dar foarte curând, în luna martie, președinții parlamentelor din Țările Baltice, Polonia, Ucraina, Georgia, România și Republica Moldova se vor întâlni la Chișinău pentru a discuta despre pericolul rusesc.
P.P.S.
Curajul domnului Candu este de aplaudat, dar acțiunile partidului pe care îl reprezintă mai rămân o nebuloasă. Or, televiziunile aflate sub umbrela acestei formațiuni au făcut, în opinia mea, exces de zel în reflectarea procesului judecătoresc dintre Dodon și Traian Băsescu, dând senzație că cineva își freacă palmele că ex-președintelui României i s-a retras cetățenia RM.