Ne aflăm în plin anotimp de vară, iar temperaturile ridicate ne dau mari bătăi de cap. Prin urmare, una dintre metodele de răcorire la care apelează toată lumea este aerul condiționat. Haide să vedem, însă, cât de mult influențează curentul de aer rece apariția durerilor dentare.
Aerul condiționat, periculos pentru dinți?
Pe măsură ce temperaturile cresc, mai ales în timpul sezonului estival, aparatele de aer condiționat devin cei mai buni prieteni ai celor care nu pot tolera și suporta căldura. Cu toate acestea, este important să ne amintim că efectele aerului condiționat și utilizarea necorespunzătoare a aparatului pot fi un ”dușman” pentru sănătatea noastră, în special pentru urechi, nas și gât.
Cât de mult influenţează, de fapt, curentul rece
Aerul rece poate poate conduce la afecțiuni respiratorii la persoanele sensibile, dar nu produce niciodată probleme dentare. De fapt, ceea ce face este să evidențieze o problemă preexistentă: carie, sensibilitate dentară.
„Un dinte cu o carie de existența căreia poate că nu suntem conștienți va simți din plin stimulul rece, din cauza expunerii nervului, afectat deja de bacteriile ce au erodat smalțul și astfel va apărea durerea dentară. Însă un dinte sănătos, cu smalțul intact, nu va fi afectat niciodată aer condiționat, de curent sau de o înghețată. Nu același lucru putem spune însă despre zahărul din înghețată”, spune dr. Mihaela Dan.
Factorii care pot dăuna dinților
Cu toate acestea, există o mulțime de alți factori care ne pot da dureri de dinți. Iată câțiva dintre ei:
1. Ronțăirea gheții – cuburile de gheață din cocktail-uri și băuturi răcoritoare ne pot produce microfisuri sau chiar fracturarea unui dinte mai vulnerabil.
2. Alternarea băuturilor foarte reci cu cele foarte fierbinți – o cafea aburindă, combinată cu un suc rece sau o înghețată poate duce la microfisuri dentare, prin dilatarea și contractarea bruscă a prismelor de smalț. Așadar, extremele de temperatură, deși puțin probabile, ar trebui evitate.
3. Consumul de băuturi răcoritoare – fiindcă au un conținut mare de acizi și zahăr, acestea pot afecta dinții, producând încet-încet carii.
sursa: playtech.ro