100.000 de lei vor primi rudele personalului medical decedat în lupta cu COVID-19

0
100

Guvernul în exercițiu, întrunit astăzi în ședință, a aprobat Regulamentul cu privire la modul de solicitare și acordare a indemnizației unice pentru personalul decedat în lupta cu COVID-19 din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, transmite MOLDPRES.

Potrivit Regulamentului, indemnizațiile unice vor fi oferite din contul alocațiilor aprobate în fondurile de urgență ale Guvernului familiilor angajaților din sistemul medical care au decedat în urma infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu COVID-19.

Cererea pentru stabilirea indemnizației unice se depune de către persoana care a obținut dreptul la indemnizația unică sau tutorele (curatorul) acesteia, cu prezentarea documentelor confirmative, la instituția medico-sanitară publică sau autoritatea publică în care a activat persoana decedată.

Dreptul la indemnizația unică se acordă:

1)soțului supraviețuitor, care s-a aflat în relație de căsătorie cu persoana decedată, la data decesului;

2)copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;

3)unuia dintre părinți, în cazul în care nu există urmași.

În cazul părinților divorțați, cuantumul indemnizației unice se împarte între ei în părţi egale.

În cazul în care copilul nu a atins vârsta de majorat, indemnizația unică se acordă în baza cererii reprezentantului legal al acestuia, dar stabilirea indemnizației se efectuează pe numele copilului.

În cazul în care copilul se află în plasament într-o instituție educativă, curativă, de asistență socială sau altă instituție similară ori este plasat în serviciu de tip familial și nu este plasat în serviciul de tutelă/curatelă, dreptul la indemnizație unică se stabilește pe numele copilului, iar plata se transferă într-un cont de depozit deschis pe numele copilului la prestatorul de servicii de plată desemnat, în condițiile legii, și poate fi ridicată de către beneficiar la atingerea majoratului.

În cazul în care există mai mulți beneficiari de indemnizație unică provenind din diferite familii, cuantumul indemnizației unice se împarte în pârți egale între beneficiari.

În cazul apariției unor noi beneficiari după ce a fost stabilit dreptul la indemnizația unică, dar care încă nu a fost achitată, plata indemnizației unice se sistează de către instituția medico-sanitară publică sau autoritatea publică în scopul achitării indemnizației unice pentru toți beneficiarii.

În cazul apariției unor noi beneficiari după ce a fost stabilit dreptul la indemnizația unică, care a fost deja achitată, această sumă se împarte în pârți egale între beneficiari din contul beneficiarului care a ridicat suma indemnizației unice.

În cazul în care beneficiarii nu pot ajunge la înțelegere pe cale amiabilă, aceștia se pot adresa în instanță de judecată, în condițiile legii.


Articolul precedentAu fost anunțate rezultatele etapei a III-a de la activitatea ,,Nică al lui Ștefan al Petrei în vizită la Soroca”
Articolul următorPărinții, elevii și profesorii Gimnaziului din Bădiceni au făcut o donație familiei din Schineni, căreia i-a ars casa
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.