Redacția ziarului „Observatorul de Nord” a organizat recent o rundă de dezbateri publice la tema: „Un an de pandemie — cum autoritățile sorocene au gestionat criza”, la care au participat reprezentanți ai autorităților raionale, reprezentanți ai administrației Spitalului raional, medici, agenți economici, reprezentanți ai societății civile, care au avut de suferit de pe urma COVID-ului…
Or, pe data de 11 martie, s-a împlinit un an de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemia de COVID-19, iar luminița din capătul tunelului nu se întrezărește. Deja de un an noi toți parcă am fi actorii unui film de groază, cu salvări și sirene, cu gropi și sicrie în prim plan, cu eroi și antieroi, cu realiști și sceptici. Și dacă în astfel de situații cele mai grăitoare și elocvente sunt cifrele, atunci acestea continuă să ne dea fiori: dacă pe data de 11 martie 2020, când a fost declarată pandemia, erau infectate, la nivel global, puțin peste 118.000 de persoane, astăzi avem infectate peste 120.000.000 de persoane, iar la decese starea de lucruri este la fel de îngrijorătoare — de la 4300 de persoane decedate atunci, la peste 2.600.000 de oameni în prezent… Apropo, astăzi înalte oficialități ale OMS afirmă că pandemia a provocat mai multe jertfe, în primul rând morale, decât al Doilea Război Mondial, iar Republica Moldova, conform unor estimări ale analiștilor locali, a pierdut în lupta cu coronavirusul mai mulți oameni decât în războiul din Afganistan și războiul de pe Nistru, din anul 1992, luate împreună.
În altă ordine de idei, și la Soroca pandemia a fost una foarte dură la început, or, alături de orașul Ștefan Vodă, Soroca a fost prima localitate în care a fost instaurată carantina…
Angela MUȘENCO. șefa Direcției raionale Învățământ Soroca: În această pandemie am pierdut colegi buni, adevărați profesioniști, pe care îi regretăm foarte mult. În al doilea rând, au pierdut copiii și în special cei circa 700 de copii care în cadrul studiilor online nu au avut posibilitate să se conecteze din lipsă de echipamente, din imposibilitatea de a se conecta la Internet. De altfel, și acești copii nu au rămas în afara procesului de studii, lor oferindu-li-se lecții prin intermediul telefonului mobil sau chiar au fost trimise sarcini prin intermediul poștașului. Oricum însă, acești copii rămân în urmă cu materia și va fi nevoie de timp ca să recupereze. Această pandemie ne-a dat de înțeles că trebuie să gândim reinvestirile în educație, or pentru viitor trebuie să ne gândim mai profund la condițiile de igienă și sanitație. În prezent avem 10-12 instituții care au WC-urile în curte, dar se lucrează în acest aspect. Chiar în prezent suntem în plin proces de implementare a unui proiect de construcție a blocurilor sanitare, cu Rotary Club, în Gimnaziile Vădeni, Căinarii Vechi și Bulboci… În acest an pandemic, s-a mărit numărul de calculatoare cu peste 300 de unități — actualmente în instituțiile de învățământ sunt circa 1200 de calculatoare. Pe de altă parte, cadrele didactice au demonstrat o capacitate extraordinară de a se adapta la noile condiții de lucru, au învățat pe cont propriu și vreau să le mulțumesc lor, dar și părinților care, în aceste vremuri grele, au fost și mai aproape de copii, și mai aproape de școală.
Vizionați dezbaterile în întregime: