UE // Eficientizarea energetică a grădinițelor se face cu susținerea Uniunii Europene / GALERIE FOTO

0
117
Grădinița din Viișoara, una dintre instituțiile beneficiare ale proiectului susținut de Uniunea Europeană

Asociația Obștească “PLAI” din Viișoara a fost fondată în 2014, și de atunci a implementat mai multe proiecte, inclusiv cu bani din Uniunea Europeană. Grupul de Acțiune Locală “Vasile Stroescu”, reprezentat de A.O. “PLAI”, a creat „Casa scriitorilor Serafim Belicov și Traian Vasilcău” cu suportul programului polonez de cooperare prin Fondul de Granturi Mici 2019, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

În prezent, asociația implementează proiectul “Eficientizarea energetică a grădinițelor din satele Corpaci și Viișoara, r-nul Edineț”. Activitatea face parte din proiectul „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regională și AO CASMED.

“Aceste două noțiuni — eficientizare energetică și sursele regenerabile de energie — sunt mai puțin cunoscute, de aceea ne-am propus ca noi, Asociația Obștească “PLAI”, în parteneriat cu Primăria Viișoara și Corpaci și Asociația Obștească “Izvoraș” din satul Corpaci, să fim cei care îi oferă un model pentru comunitate, relatează Cristalina Cojocari, manager de proiect. Am propus ca la grădinițele din aceste două localități să fie instalație sisteme fotovoltaice pentru conservarea și repartizarea surselor de energie. Motivarea cetățenilor este, de fapt, scopul principal al proiectului pe care noi ne-am propus să-l implementăm, pentru că atunci când implici un cetățean în diferite activități, el se simte important, este implicat în toate acțiunile care sunt realizate la nivel local, inclusiv în procesul decizional. Cetățenii se simt ascultați, înțeleși și cuvântul lor este important pentru administrația publică locală. Noi ne dorim și sperăm ca în urma implementării acestui proiect cetățenii din localitatea noastră să fie abilitați și să cunoască cât mai multe despre sursele de energie regenerabilă, ceea ce este nou pentru comunitatea din mediul rural. Să știți că Europa nu se termină pe Prut, ci este în inimile fiecărei persoane din localitate.”

Cristalina Cojocari, manager de proiect la Asociația Obștească “PLAI”:
Motivarea cetățenilor este, de fapt, scopul principal al proiectului pe care noi ne-am propus să-l implementăm, pentru că atunci când implici un cetățean în diferite activități, el se simte important, este implicat în toate acțiunile care sunt realizate la nivel local, inclusiv în procesul decizional. Cetățenii se simt ascultați, înțeleși și cuvântul lor este important pentru administrația publică locală. Noi ne dorim și sperăm ca în urma implementării acestui proiect cetățenii din localitatea noastră să fie abilitați și să cunoască cât mai multe despre sursele de energie regenerabilă, ceea ce este nou pentru comunitatea din mediul rural. Să știți că Europa nu se termină pe Prut, ci este în inimile fiecărei persoane din localitate.

Scopul proiectului este asigurarea securității și durabilității energetice a acestor grădinițe prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Iar printre obiective se regăsesc promovarea conceptului de eficiență și energie regenerabilă, modernizarea infrastructurii energetice a grădinițelor cu reducerea cheltuielilor la agentul termic, dezvoltarea parteneriatelor locale și intercomunitare prin crearea a două grupuri de inițiativă locală. Printre activitățile proiectului sunt planificate organizarea a două ședințe de informare și sensibilizare — „Eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă” cu sătenii, organizarea unei vizite de studiu cu schimb de experiență, organizarea a două campanii de informare locală, crearea a două grupuri de inițiativă locală în Corpaci și Viișoara și altele.

Carolina Nimerenco, localnică:
Grădinițele din satele Viișoara și Corpaci greu fac față necesităților de bună funcționare datorită cheltuielilor exagerate la energie electrică. Datorită acestui proiect instituțiile vor avea condiții bune de dezvoltare și asigurare de funcționare.

Ion Nimerenco, localnic:
Sperăm să fie modernizată infrastructura energetică și să fie reduse cheltuielile la agentul termic, care sunt foarte costisitoare, ca proiectul să fie benefic și să contribuie la durabilitatea mediului înconjurător. Sunt recunoscător Uniunii Europene pentru suportul și sprijinul implementării proiectului în localitatea noastră.

“Este un proiect foarte binevenit pentru grădinița noastră, deoarece, fiind o grădiniță de copiii cu număr mediu, avem nevoie de foarte multă energie electrică la încălzirea apei, la prepararea bucatelor, afirmă Viorica Gavriliuc, directoarea grădiniței din satul Viișoara. Dar având un număr de copii mediu, bugetul grădiniței noastre nu este atât de voluminos, costurile energiei electrice ne aduc niște cheltuieli destul de mari în bugetul nostru. Datorită faptului că vor fi instalate aceste panouri fotovoltaice, vom beneficia de unele minimalizări ale cheltuielilor pentru energia electrică. Vom consuma mai mult energie verde, ceea ce este foarte favorabil pentru ecologia republicii noastre. Orice ajutor din partea Uniunii Europene este foarte binevenit pentru republica noastră, ne simțim cumva favorizați în acest domeniu și ca orice ajutor e binevenit pentru noi și ne bucurăm foarte mult de el.”

Viorica Gavriliuc, directoarea grădiniței din satul Viișoara:
Datorită faptului că vor fi instalate aceste panouri fotovoltaice, vom beneficia de unele minimalizări ale cheltuielilor pentru energia electrică. Vom consuma mai mult energie verde, ceea ce este foarte favorabil pentru ecologia republicii noastre. Orice ajutor din partea Uniunii Europene este foarte binevenit pentru republica noastră, ne simțim cumva favorizați în acest domeniu și, ca orice ajutor, e binevenit pentru noi și ne bucurăm foarte mult de el.

Și acest proiect este o dovadă a faptului că, deși Uniunea Europeană are hotarul pe Prut, susținerea UE se simte și în Republica Moldova. Suma acestui proiect este de 870 mii de lei, bani oferiți de Uniunea Europeană, la care se mai adaugă 60 mii lei, contribuția administrațiilor publice locale din cele două sate.

AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Articolul precedentSoroca: ținut cultural – Corul Veteranilor / VIDEO
Articolul următorPreoții care vor face agitație electorală în biserici vor fi pasibili de sancțiuni adminsitrative
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.