În fiecare an, înainte de a începe lucrările de primăvara, la începutul – sfârșitul lunii martie, se scumpesc prețurile la carburanți. Anul acesta această „metamorfoză” a avut loc recent, când prețurile la benzină și motorină au crescut în medie cu 1 leu, în timp ce prețurile la gaz au crescut cu aproximativ 60 de bani. Costul pentru un litru de benzină standard ajunge la 17,15 lei, un litru de motorină valorează 14,45 lei, iar un litru de gaz lichefiat costă 10 lei 12 bani.
De părerea că aceste scumpiri bat, în primul rând, în agricultori este și expertul Veaceslav Ioniță: „Cei mai mari consumatori de motorină sunt agricultorii și transportatorii. Deci, agricultorii sunt cei mai pățiți acum. La ei, în primul rând, crește povara și ei au plătit anul trecut foarte mult pentru motorină, deci au fost, să spunem așa, jupuiați de prețuri. Pe locul doi sunt transportatorii, care deja au mici emoții și spun că ar trebui de ridicat iarăși tariful”.
Ba mai mult, însăși agricultorii sunt de părerea că aceste scumpiri, în coroborare cu pierderilor suferite anul trecut din cauza secetei, îi pot aduce la faliment.
Cel mai mult vor fi afectați agricultorii, care urmează să înceapă în curând lucrările de primăvară. De urmările exploziei prețului carburanților nu vor scăpa nici transportatorii, dar nici simplii conducători auto, transmite Știri.md cu referire la Tv6.md.
Analistul economic, Veaceslav Ioniță, explică această creștere a prețurilor carburanților prin faptul că barilul de petrol pe piața mondială s-a scumpit spre sfârșitul anului trecut după ce în primăvara lui 2020 scăzuse la un minim istoric.
Asta în condițiile în care anul trecut, când prețurile de achiziție și de import au scăzut considerabil, companiile petroliere din Moldova n-au redus prețurile pe măsură. În schimb, acum au adăugat și mai mult decât au scăzut atunci. Acesta este rezultatul lipsei concurenței pe piața de la noi.
Veaceslav Ioniță, expert în economie: „Cei mai mari consumatori de motorină sunt agricultorii și transportatorii. Deci, agricultorii sunt cei mai pățiți acum. La ei, în primul rând, crește povara și ei au plătit anul trecut foarte mult pentru motorină, deci au fost, să spunem așa, jupuiați de prețuri. Pe locul doi sunt transportatorii, care deja au mici emoții și spun că ar trebui de ridicat iarăși tariful”.
Pentru agricultori, care se află într-o situație deplorabilă din cauza pierderilor suferite anul trecut din cauza secetei, aceste măriri de prețuri îi pot aduce la faliment.
Mihail Gașper, agricultor: „E o lovitură strașnică pentru noi, e o lovitură după care nu știu cine va rămâne în picioare, pentru că noi nu avem finanțe din anul trecut, singura soluție va fi să ne băgăm în credite, să intrăm iar în datorii”.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, și simplii șoferi vor fi puuternic afectați de scumpirea carburanților.
Veaceslav Ioniță, expert în economie: „Fiecare acum, când face plinul, pierde cam 100 de lei”.
Șoferii spun că vor fi nevoiți să renunțe la alte cheltuieli necesare pentru a putea face plinul.
„După salariul pe care îl avem, carburanții influențează, cheltuim mai mult și nu ne mai ajung pentru celelalte”.
„Desigur, poate tinerilor le este mai ușor, dar noi, cei mai în vârstă, nu mai pot lucra atât de mult ca să ne putem întreține”.
„Suntem nevoiți să economisim și mai mult, mai ales pe mâncare, pe haine, ca să putem să folosim mașina. Așa că majorarea prețurilor la benzină lovește foarte puternic în bugetul familia”l.
În ultimele zile, prețurile la benzină și motorină au crescut în medie cu 1 leu, în timp ce prețurile la gaz au crescut cu aproximativ 60 de bani. Costul pentru un litru de benzină standard ajunge la 17,15 lei, un litru de motorină valorează 14,45, iar un litru de gaz lichefiat costă 10 lei 12 bani.