COMUNICAT DE PRESĂ
Patru Asociații Obștești din raionul Soroca au fost desemnate beneficiare ale apelului de granturi în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, obținând finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Aceste granturi sunt direcționate pentru a contribui la formarea abilităților cetățenilor de participare activă și constructivă în procesele decizionale locale privind dezvoltarea durabilă (economică, socială și de mediu) și infrastructura serviciilor publice în comunitățile lor.
Una din organizațiile câștigătoare ale grantului oferit de către Uniunea Europeană este A.O.”Uniunea de persoane juridice Asociaţia Producătorilor Agricoli „TERAGRONORD”… Maria MARCHITAN, președinta Asociaţiei Producătorilor Agricoli ”Teragronord” menționează: „Însăși denumirea proiectului implementat de noi vorbește de la sine — „Diminuarea poluării mediului prin gestionarea corectă a deşeurilor agricole şi menajere în raionul Soroca”. Scopul proiectului menționat mai sus este consolidarea capacității actorilor locali pentru reabilitarea mediului natural prin utilizarea corectă a deșeurile menajere solide. Prin realizarea obiectivelor proiectului ne propunem informarea populației din șase sate din raionul Soroca (Dubna, Şeptelici, Schineni, Vărăncău, Slobozia-Cremene, Căinarii Vechi) despre impactul negativ al managementului incorect al deșeurilor menajere. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi dezvoltate competențele practice ale locuitorilor și agenților economici în sortarea corectă a deșeurilor”.
Un alt beneficiar al Programului de granturi este și CRT „Dacia”, care și-a propus să implementeze în mun. Soroca proiectul ”Măsuri de modernizare a securității și calității serviciilor publice de aprovizionare cu apă a populației municipiului Soroca”. Stela BABICI: ”Scopul proiectului, cu un buget total de 932.700 lei, constă în crearea cadrului necesar pentru participarea și implicarea membrilor Coaliției Locale a Societății Civile la elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, proiectelor și intervențiilor legate de prestarea serviciilor de aprovizionare cu apă a populației municipiului Soroca de către Primăria municipiului Soroca”, a menționat Stela BABICI, coordonator de proiect. Pe de altă parte, în fața noastră stau trei obiective principale: abilitarea membrilor Coaliției Locale a Societății civile pentru participarea activă și constructivă în procesele decizionale locale îndreptate spre modernizarea securității și calității serviciilor publice de aprovizionare cu apă a populației municipiului Soroca prestate de către Primăria municipiului Soroca prin intermediul S.A. ”Regia Apă-Canal Soroca”; identificarea potențialului Primăriei municipiului Soroca în soluționarea multiplelor probleme ce trebuie rezolvate în perioada 2020-2025 în domeniul serviciilor publice de aprovizionare cu apă a populației municipiului Soroca; modernizarea laboratorului și a bazinului nr. 1 de acumulare a apei în rețeaua de apeduct a municipiului Soroca aflat în gestiunea S.A. ”Regia Apă-Canal Soroca” la normele legislației în vigoare a Republicii Moldova, care reglementează măsurile necesare de securitate în procesul tehnologic la aprovizionarea cu apă a populației”.
Serghei GAUGAȘ, coordonatorul Proiectului „Baxani — pentru un mediu sănătos și curat”, implementat de AO ”Băxani — Casa Părintească”, menționează: “Abilitarea și responsabilizarea cetățenilor din satul Baxani față de problemele de mediu din localitate şi creşterea calităţii vieţii lor este scopul acestui proiect. Proiectul are un buget total de 175.000 lei și urmează a fi implementat până în luna ianuarie 2021. Astfel, într-o perioadă relativ scurtă, avem de îndeplinit câteva obiective primordiale, și anume: abilitarea a minim 120 locuitori ai satului Baxani cu vârsta cuprinsă între 7-60 ani, femei și bărbați în egală măsură, privind importanța protecției mediului ambiant pentru creşterea calităţii vieţii; implicarea participativă a cetățenilor din satul Baxani la elaborarea Planului de acţiuni al APL în domeniul protecţiei mediului şi dezvoltarea capacităţilor de monitorizare a acţiunilor autorităților pentru realizarea acestui plan, cât și realizarea activităților de salubrizare și amenajare a locurilor publice și parcului din localitatea Baxani cu suprafața de 20 ari prin sădirea a 80 de copaci şi arbuşti, instalarea a 100 metri de gard, 10 bănci și 10 urne de gunoi”.
Un alt beneficiar al Programului de granturi locale este A.O. „Pro Comunitate Băhrinești”. Feodosia BUNESCU, coordonatoarea Proiectului „Cetățeni activi pentru apă potabilă în localitățile grupului „Vest” din raionul Soroca, a subliniat că ”Proiectul pe care urmează să-l realizăm este unul foarte important pentru cele șase localități — Dărcăuți, Malcăuți, Bădiceni, Grigorăuca, Baxani, Visoca și este unul foarte costisitor, având un buget total de 1.094.770 lei. Scopul nostru este abilitarea cetățenilor din această microregiune, prin intermediul asociației obștești și a comitetelor locale de cetățeni, identificate în fiecare localitate, parteneră în cadrul proiectului”.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020), din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regională și AO CASMED.
AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).