La Schineni proiectul ia sfârșit, dar nu și activitățile începute

0
152

La Schineni a avut loc ședința de evaluare a proiectului ”Cetăţenii pentru o guvernare activă”, implementat cu susţinerea financiară a Uniunii Europene. Proiectul a fost lansat la 1 noiembrie 2019 și a fost implementat de Asociația Obștească „Destin”.

Proiectul este deosebit prin faptul că se pune accent pe mobilizarea şi instruirea cetăţenilor comunei pentru o guvernare democratică, prin informarea şi instruirea locuitorilor cu privire la drepturile lor şi posibilităţile de implicare în procesul de luare a deciziilor la nivel local, prin dezvoltarea capacităţilor grupului comunitar în domeniul bunei guvernări, prin prisma principiiilor transparenţei, participării, egalităţii şi nedescriminării, responsabilităţii, prin mobilizarea reprezentanţilor tuturor grupurilor sociale şi comunicarea cu administrația locală pentru implicare activă în soluționarea problemelor locale.

Evenimentul a început cu prezentarea raportului de evaluare a proiectului, unde Rodica Susic, managerul acestui proiect a vorbit despre principalele realizări. “Prin implicarea noastră în cadrul a tuturor activităților organizate am reușit să stabilim o comunicare eficientă cu autoritățile publice locale, la fel proiectele implementate de către Asociația Obștească „Destin” au contribuit la dezvoltarea localității, fapt care ne-a permis să creăm un parteneriat viabil cu autoritățile pentru că avem aceeași misiune. Grupul comunitar creat în cadrul acestui proiect reprezintă toate categoriile sociale din localitate și prin urmare în cadrul întrunirilor și petițiilor depuse către APL a abordat problemele locale, a propus soluții la realizarea lor” a subliniat Rodica Susic.

Sabrina Poștaru, localnică:
Acest proiect a unit cetățenii, i-a făcut mai aproape unul de altul și am stabilit problemele, apoi ne-am gândit cum să găsim soluții pentru rezolvarea acestora. Tinerii specialiști au o importanță foarte mare în implicarea în proiecte de acest gen, și eu cred că trebuie să se implice în ele diferite vârste, și persoane mai în vârstă, dar și tineri care să se dea cu părerea și să fie auziți iar problemele soluționate.

 

La rândul ei, Silvia Leșan, doamna primar a satului Schineni a venit cu un comentariu la cele realizate până acum în cadrul proiectului ”Cetăţenii pentru o guvernare activă”.
“Dacă cetățenii sunt informați eu consider că administrației publice locale îi este mult mai ușor să lucreze, afirmă Silvia Leșan. Pentru că dacă un om este informat, atunci când se adresează la primărie el cunoaște dacă subiectul este de competența primăriei și primarul poate sau nu să rezolve problema. Dacă omul știe că pentru ceva anume au fost alocate surse financiare de la buget el nu te va bate de zece ori la cap. Noi am creat niște relații de colaborare fiindcă este necesar de schimbat multe lucruri în comunitate dar un primar de unul singur nu face absolut nimic. Atunci când încerci să fugi de cetățenii tăi ei oricum te prind la un colț de stradă. De aceea eu consider că prin astfel de proiecte cu instruiri oamenii se apropie de administrația publică locală. Cel mai important și util a fost că sătenii au mers în vizite de studiu în alte localități și au prins pofta asta ca să ridice și Schineniul la nivelul care îl au alte localități”.

 

Marin Rotari, localnic:
Acest proiect a presupus un parteneriat între cetățenii localității și o colaborare activă între instituțiile din sat și săteni. Dacă fiecare cetățean se va implica, pe zi ce trece lucrurile se vor îmbunătăți iar localitățile vor deveni mai amenajate.

 

Printre activitățile desfășurate în cadrul proiectului au fost crearea Grupului Comunitar, ateliere de instruire, vizite de studiu, ș.a.

Activitățile sunt parte a Proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), care va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


Articolul precedentVezi ce trebuie să faci dacă vii dintr-o zonă roșie și cine nu stă în autoizolare
Articolul următorLocuitorii comunei Dărcăuți vor avea acces la apă potabilă grație unui proiect finanațat de UE
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.