Soroca a găzduit prima ediție a “Popasurilor Culturale”

0
231

Astăzi, 31 ianuarie 2020, oamenii de cultură din raionul Soroca și-au dat întâlnire la Palatul de Cultură din municipiu pentru a participa la atelierul de lansare a proiectului „Popasuri Culturale” implementat de Asociația Obștească ,,Cultural Events” și susținut financiar de Uniunea Europeană.

Printre experții care au venit cu informații utile și interesante pentru lucrătorii din domeniul culturii din Raionul Soroca au fost Olga Susarenco, consultant principal în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetări, Veaceslav Reabcinschi, directorul Centrului de Politici Culturale și Gheorghe Șevciuc, profesor la Colegiul de Arte “Nicolae Botgros”. Aceștia i-au informat pe participanți despre bazele legislației în cultură, cum să atragă fonduri și să creeze parteneriate și despre organizarea activităților de succes. “Este un seminar foarte productiv, mi-au plăcut discuțiile purtate cu experții de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ne-a spus Aurica Usatiuc, directoarea Muzeului din satul Cosăuți. Printre lucrurile utile pe care le-am aflat este și că noi ca directori ai instituțiilor publice trebuie să avem inițiativa de a veni cu noutăți, să ne implicăm în proiecte, dacă dorim să avem o dezvoltare a instituției și comunității”.

Printre cele mai utile sesiuni a fost cea de întrebări și răspunsuri când participanții au primit răspunsuri la întrebările care-i macină. Oamenilor de cultură li s-au dat sfaturi cum să profite și ei de politicieni și autorități, ca să nu fie doar invers cum se obișnuiește pe la noi. “Multe lucruri le cunoaștem, dar am mai aflat și câte ceva nou care ne va da un nou impuls să acționăm și mai bine, zice Petru Țarălungă, șeful Serviciului Cultură din satul Egoreni. Sperăm că o să ne împăcăm cu toate partidele și partiduțele și vom avea o conlucrare foarte frumoasă cu consiliul local, fiindcă cu primarul deja avem. Astfel de instruiri sunt necesare, în special pentru oamenii care nu sunt specialiști în domeniu, fiindcă află lucruri noi, dar oricum ne prinde bine și nouă”.

La final participanții au primit Certificate de participare și au făcut fotografii împreună cu colegii lor. “Evenimentul a fost mult mai bun decât noi ne-am așteptat, afirmă Dan Ciolpan, manager de proiect. S-au prezentat mai mulți participanți decât prognozam, iar acest lucru este unul îmbucurător. De o astfel de instruire este nevoie în primul rând pentru a motiva și a da cunoștințe noi. Noi puțin ce putem oferi într-o singură zi de training, dar îi putem motiva ca să conlucrăm pe viitor, să facem parteneriate cu fiecare casă de cultură din sate. Astfel de activități le vom mai face și în alte cinci raioane ale republicii”.

Amintim că șase raioane din Nordul Moldovei vor fi pentru 10 luni beneficiarii Proiectului „Popasuri Culturale”. “Parteneriatele semnate între Asociația Obștească ,,Cultural Events” și Secțiile de Cultură prevăd organizarea a șase training-uri în perioada 31 ianuarie – 9 februarie; crearea unei rețele unice de comunicare între angajații și instituțiile din domeniu; crearea unui centru metodic profesionist pentru dezvoltare continuă a segmentului socio-cultural; crearea scenariilor/activităților model; creare de proiecte și politici locale de dezvoltare în comun cu Administrațiile Publice Locale” menționează organizatorii în comunicatul de presă.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Fundația Konrad Adenauer (Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova” (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent, Expert-Grup, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă APE și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articolul precedentTinerii din Soroca au discutat cu directorul taberei ”La Dumbravă”
Articolul următorSONDAJ: Aliona Pilipețchi este printre cei mai cunoscuți deputați aleși în circumscripții uninominale
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.