Echipa Hai Moldova, cunoscută pentru acțiunile sociale și ecologice organizate în țară, a selectat mai multe școli din Moldova care, temporar, vor fi centre de colectare a deșeurilor electronice din țară. Școlile care reușesc să colecteze cât mai multe electronice ieșite din uz vor fi premiate. Premiul cel mare este o cișmea cu apă potabilă, informează diez.md.
Potrivit sursei, 44 de instituții de învățământ din țară vor fi, timp de o lună, centre de colectare a deșeurilor electronice. Printre acestea sunt și Gimnaziul din satul Voloave și Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din or. Soroca.
VOR FI COLECTATE:
- Aparate de uz casnic de mici dimensiuni: fier de călcat, robot de bucătărie, aspirator etc.
- Echipament informatic și de telecomunicații: laptop, tablete, calculatoare, monitoare, telefoane mobile, acumulatoare, imprimante, copiatoare etc.
- Echipamente de larg consum: baterii uzate, camere de filmat/fotografiat, radiouri, DVD-playere, telecomenzi, videocasetofoane etc.
- Jucării, echipamente sportive: console jocuri etc.
- Instrumente de supraveghere și control: cameră de supraveghere, aparate pentru măsurarea curentului electric etc.
CE SE VA ÎNTÂMPLA CU DEȘEURILE COLECTATE?
Întrucât în Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales după principiul proximității, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1 500 km. În luna septembrie, echipa Hai Moldova va merge în vizită la Green Group pentru a vedea cum se realizează procesul de gestionare a deșeurilor electronice.
Mișcarea “Hai, Moldova!”, a fost inițiată de un grup de tineri în anul 2011, care au organizat prima campanie de salubrizare pe data de 16 aprilie, la care au participat 113,300 voluntari. În prezent, Hai Moldova este cel mai de anvergură proiect social și ecologic, care își propune prin acțiuni de salubrizare, proiecte de colectare selectivă a deșeurilor în școli și în propriile locuințe să dezvolte oamenilor un comportament responsabil și conștient față de mediu.