Ansamblul de dansuri populare “Moldova” din Atena (Grecia), din cadrul Uniunii de prietenie Moldo-Elene „Alexandros Ipsilantis”, a obținut Trofeul Festivalului internațional de dans folk din Sanremo – Cannes 2019 (Italia). Mai mulți membri ai ansamblului își au originea în raionul Soroca, fapt care ne face și mai mândri pentru această cucerire. Este vorba despre Larisa Zabulica și Irina Carp (Racovăț), Tatiana Palamarciuc (Soroca), Mihaela Ungureanu (Inundeni), dar și fotograful formației, Iurie Zabulica (Racovăț).
La cea de-a III ediție a unuia dintre cele mai prestigioase evenimente din Coasta de Azur, ansamblul “Moldova” a evoluat cu șapte dansuri, dintre care unul grecesc.
Am luat legătura cu racovițeanca Larisa Zabulica, care ne-a împărtășit câteva impresii de la festival.
“Am pregătit un program din șapte dansuri. Cu “Dansul prosopului”, coregrafia cărui aparține doamnei Elena Postolache de la Colegiul de Arte din Soroca și prelucrat de Igor Sprincean, coreograful nostru, la propunerea noastră, am deschis ceremonia de înmânare a cadourilor în incinta primăriei Diano Marina din Italia. Au urmat dansurile: Horișoara, Sârba moldovenilor, Hora Mare, Ciocârlia și Hora din Moldova, pe melodia interpretată de Nelli Ciobanu – emblema ansamblului, care întotdeauna are un succes grandios la public. La final au dansat și vestitul dans grecesc Sirtaki.
Exprimăm recunoștință deosebită lui Igor Sprincean, care a muncit la dezvoltarea echipei timp de cinci ani, grup format de Svetlana Lisagor -Vergi în cadrul Uniunii de prietenie ,,Alexandru Ipsilantis”. În luna aprilie, grupul a împlinit cinci ani de la fondare, iar Premiul Mare a fost un cadou binevenit”, a menționat doamna Zabulica.
Soroceanca Tatiana Palamarciuc, o altă membră a ansamblului ne-a comunicat următoarele: „Dorul de baștină și de tot ce-i legat de ea: dansul cântecul, tradițiile și obiceiurile ne-a făcut să ne unim într-un grup și să facem ceea ce ne cere sufletul. Fiecare din noi avem familii (sunt și familii mixte, cu cetățeni greci), serviciu, dar toți împreună avem ceva comun – pasiunea pentru dansul popular.
Scopul participării la Festivalul Internațional de dans folk Sanremo-Cannes 2019 a fost de a promova imaginea țării noastre de origine și bogăția patrimoniului național al Republicii Moldova. Spectatorii au apreciat prestația noastră și acest factor a fost luat în considerație pentru decizia pe care au luat-o organizatorii pentru premierea ansamblurilor. Ei s-au ales cu plăcerea și noi cu trofeul”.
Victoria dansatorilor noștri se datorează dragostei pentru tradiția dansului moldovenesc, muncii pe care o depun și celor care au știut să-i reunească și să-i conducă în lumea dansului: coregraful Igor Sprincean și Svetlana Lisagor –Vergi, fondatoarea și conducătoare artistică a școlii de dans din Atena.
Festivalul a avut loc în perioada 9-13 aprilie cu participarea a 42 de ansambluri din 35 de țări ale lumii, printre care: Republica Moldova, Grecia, România, Polonia, Olanda, Comitatul Pueblo, Austria, Lituania, Slovenia, Germania, Franța, Suedia, Spania, Portugalia etc.