De ce ruşilor nu le „priesc” fructele moldoveneşti?

0
112
Tableta de Vineri
Victor Cobăsneanu

Aproape nu există săptămână în care agenţiile de informaţii să nu ne spună că Federaţia Rusă a mai întors înapoi în Republica Moldova sau a nimicit câteva zeci de tone de mere sau prune moldoveneşti. În pofida străduinţelor preşedintelui Igor Dodon, care se laudă câte pieţe de desfacere au fost deblocate şi cât de deschişi sunt partenerii din Est, cei de la Serviciul de Supraveghere Fitosanitară şi Veterinară din Rusia îi fac un deserviciu celui care este gata să facă orice numai să fie băgat în seamă de Putin.

Cică, în urma verificărilor, în loturile de mere sau de prune a fost depistată molia orientală, care este dăunătoare stomacurilor gingaşe ale ruşilor. Adică, deprinşi cu lichidul de spălat geamurile şi cu samogonul de cea mai joasă speţă, unii cetăţeni ai acestei ţări, care se vrea mare şi tare, au greţuri şi vomită de la merele moldoveneşti. Ba mai mult, multe din aceste tone de mere sunt nimicite cu buldozerul, pentru ca să le fie de învăţătură şi altora.

Altfel, dorinţa autorităţilor ruseşti de a proteja sănătatea şi viaţa propriilor cetăţeni nu poate fi decât salutabilă, dar de ce acest lucru se face în detrimentul sănătăţii altora şi pe cheltuielile ţăranilor noştri? Bine încă dacă aceste fructe sunt returnate proprietarilor, dar există foarte multe cazuri când tonele de fructe, crescute în sudoarea frunţii de pomicultorii moldoveni, sunt, pur şi simplu, aruncate la gunoi sau călcate de şenilele tractoarelor. Or, dacă chiar nu există uneori cale de a reîntoarce producătorilor fructele, de ce acestea nu sunt duse pe masa copiilor de la grădiniţele şi şcolile din guberniile ruseşti unde oamenii sughiţă când văd un măr sau o prună. Nu de alta, dar generaţii întregi am mâncat mere cu molii şi n-am auzit ca cineva să aibă probleme majore. La noi, bunăoară, unde serviciul fitosanitar este mai liberal, nu am auzit că undeva să fi fost depistat măcar un caz de îmbolnăvire (darămite îmbolnăviri în masă) din urma consumării merelor. Probabil, noi suntem mai groşi la stomac, iar ei mai groşi la obraz!

Generaţii întregi am mâncat mere cu molii (alţii au mai gustat şi din troscot, urzică şi alte „bunătăţuri”) şi n-am auzit ca cineva să aibă probleme majore. Probabil, noi suntem mai groşi la stomac, mai cu seamă după ce gingaşii din Est ne-au organizat, din când în când, şi câte o foamete.

În general, bine a zis cine a zic că Rusia nu poate fi înţeleasă cu mintea şi nu trebuie iertată atunci când dă, scuzaţi, cu râtul. Îmi aduc aminte cum după introducerea de către Uniunea Europeană a embargoului o comisie de la Moscova a depistat într-un magazin sătesc din nordul Rusiei o găină (numai una!!!) îngheţată. Doamne fereşte ce năzdrăvănii au organizat atunci ruşii! Au adus o mulţime de televiziuni şi un coşcogeamite buldozer, care tot încerca să îngroape găina, iar aceasta tot la suprafaţă rămânea! Mă întrebam atunci şi mă întreb acum: oare aşa trebuie să procedeze o ţară care pretinde la rolul de lider mondial, oare găina din Ungaria şi merele din Republica Moldova sunt capetele tuturor relelor? Sau de ce ceea ce este o normă în relaţiile din interiorul acestei ţări se impune cu obrăznicie şi pentru exterior? În acest context, mi-am amintit despre destăinuirile unei persoane (rude din conjunctură) născută la Groznâi. „M-am născut în capitala Ceceniei, dar nu trecusem pe la baştină de vreo 20 de ani, de până la cele două războaie. Doi ani în urmă m-am decis să vizitez oraşul natal şi am rămas cu gura căscată. Groznâi este de nerecunoscut — un adevărat Sity, s-a ajuns până la aceea că unele străzi centrale sunt spălate cu şampon!!!”. Concluzia mea a fost următoarea: aceasta este adevărata faţă a conducerii actuale de la Kremlin — să distrugă şi să ardă totul, iar apoi, din banii mojicului rus, să refacă ceea ce a distrus. Oare şi în relaţiile cu noi Moscova şi-a pus acelaşi scop — să ne îngenuncheze, ca mai apoi să ne netezească pe cap?

În fine, răspunsul din titlu nu poate fi decât unul: fructele şi vinurile moldoveneşti chiar sunt pe placul ruşilor simpli, care cunosc calitatea produselor noastre şi faptul că ţăranii noştri nu umblă cu piatra în sân. Consumatorii simpli de fructe, legume şi vinuri moldoveneşti încă nu au uitat calitatea produselor noastre şi sunt gata să le procure în continuare cu cea mai mare plăcere. Consumatorii ruşi s-au săturat de fructele şi legumele frumoase „la chip”, dar lipsite total de gust, aduse de aiurea, şi sunt gata să ţină piept moliei orientale şi altor „dăunători”.

Acest fapt mi l-au confirmat, în repetate rânduri, cunoscuţi şi prieteni care înţeleg că la mijloc este altceva decât calitatea merelor şi vinurilor noastre. Fructele şi vinurile moldoveneşti nu-s pe placul elitei ruseşti, care va închide ochii la depistarea moliei orientale (care o poţi găsi în toate fructele, şi nu doar cele moldoveneşti, numai să doreşti) numai dacă Republica Moldova îşi va schimba vectorul şi va reveni din nou la cheremul Moscovei. Să vedeţi atunci guleaiuri peste guleaiuri cu vinuri moldoveneşti!!! Numai că aceste aşteptări ale Kremlinului nu cred să se materializeze vreodată. Dar, mai ştii…


Articolul precedentMedicina de familie la sate și voluntariatul
Articolul următorMedicina căruntă din raionul Soroca
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.