ÎNTRE NISTRU ȘI PRUT: Rezervaţia Naturală “Codrii”

0
360

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

În vara anului 1937, Consiliul de Miniştri al României a declarat ca Monumente ale naturii mai multe sectoare de pădure din Basarabia, printre care şi pădurea Lozova-Căpriana. Decizia s-a luat în urma propunerii membrilor Societăţii Experimentatorilor şi Iubitorilor Naturii din Basarabia.

Peste alte câteva decenii, la 27 septembrie 1971, a fost creată şi rezervaţia silvică de Stat „Codrii”, ce avea misiunea de a proteja landşaftul silvic din această zonă a Moldovei.

Pe parcursul anilor, rezervaţia naturală şi ştiinţifică s-a tot extins, aici fiind făcute mai multe cercetări, printre care şi o evaluare a plantelor şi a faunei. Rezervaţia Naturală “Codrii” este împărţită în trei sectoare: zona strict protejată, zona de tampon şi zona de tranziţie. Nucleul rezervaţiei are 720 hectare şi include spaţii cu condiții corespunzătoare de viață pentru diverse specii de animale şi plante rare. Aici implicarea oamenilor este strict interzisă, cu excepţia desfăşurării activităţilor de cercetare. Zona de tampon înconjoară zona protejată şi este ca un brâu ce limitează activitatea oamenilor.

În zona de tranziţie şi pe terenurile de acolo sunt permise activităţile agricole. Rezervaţia ştiinţifică cuprinde o arie protejată cu până la 1000 de specii de plante, ceea ce este ceva mai mult de jumătate din toate speciile ce pot fi găsite între Nistru şi Prut. Aici pot fi admirate Căpşuniţa grandifloră, Untul vacii, Nemţişorul, Bumbăcăriţa latifolie, Dumbrăviţa de baltă şi altele. Şi fauna este bogată, în zonă fiind răspândite 45 de specii de mamifere, 153 specii de păsări, 8 specii de reptile, şi câte 10 specii de amfibieni şi peşti.

Cât priveşte viermii, moluştele, păianjenii şi alte insecte, numărul acestora este de 1178 specii. În rezervaţie se simt ca acasă Cerbul nobil, Căpriorul, Mistreţul, Jderul de pădure, Bursucul, Pisica sălbatică, Viesparul, Broasca ţestoasă, Vipera comună şi alte viețuitoare. O bună parte din speciile care vieţuiesc în Rezervaţia Naturală “Codrii” sunt incluse în Cartea Roşie. Tot în rezervaţie se găseşte şi Muzeul Naturii, care se află în preajma satului Lozova.


Articolul precedentEugen Doga la Soroca: „Sunteți fericiți că aveți această cetate, păstrați-o să nu v-o fure peste noapte!” (VIDEO)
Articolul următorPROVOCAREA SĂPTĂMÂNII: Eugen Doga cântă la pian în Cetatea Soroca
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.