Pentru cine votăm la alegeri? Dumitru Ciubașenco: candidatul unui singur decret

0
31

Dumitru Ciubașenco este candidatul „Partidului Nostru” (PN) înregistrat de CEC cu nr. 6 în cursa prezidențială. Este ziarist, absolvent al USM și MGU (Universitatea de Stat din Moscova), activează peste 30 de ani în presă. Pe timpul URSS – la agențiile de presă ATEM/ТАСС, АПН/РИА. După 1991, este fondator și redactor-șef la publicațiile „Respublica”, „Moldavschie Vedomosti”, „Panorama”, corespondent al agenției Reuters. În alegerile din iulie 2009 a candidat pe lista PLDM, iar în noiembrie 2010 – pe lista Partidului Umanist. În 2009, a fost decorat de Mihai Ghimpu, alături de mai mulți jurnaliști, cu Ordinul Republicii, la care a renunțat ulterior.

Înaintarea lui Dumitru Ciubașenco drept candidat din partea PN a fost mai degrabă o mutare forțată, decât o surpriză. Motivul era evident – liderul partidului Renato Usatîi a fost exclus din cursă prin decizia deloc elegantă și deloc argumentată a Curții Constituționale, care a majorat limita de vârstă pentru candidați de la 35 la 40 de ani (de remarcat că anterior PN, care avea atunci denumirea Partidul „Patria”, a fost exclus din alegerile parlamentare din 2014 pe motiv de finanțare externă, decizie anulată ulterior de instanța de judecată). Acest moment a influențat în mod decisiv strategia de promovare a candidatului – la toate întâlnirile, pe toate imaginile, chiar la unele emisiuni tv – Dumitru Ciubașenco apare alături de liderul partidului. Sigla candidatului este numele Renato Usatîi. Este logic acest procedeu de transfer de imagine de la un politician, care deja de câțiva ani este în topul preferințelor moldovenilor atestate de sondaje, către candidatul înaintat de partid în cursa prezidențială. Deși cunoscut ca ziarist și comentator, Ciubașenco a pornit în campanie cu un rating zero, fapt absolut explicabil, dacă vom lua în considerație că mulți dintre politicienii cu acte în regulă demonstrează același rezultat.

Luptător contra regimului oligarhic

Dumitru Ciubașenco s-a poziționat drept un luptător contra regimului oligarhic. „Noi cunoaştem că mulţi cetăţeni ai ţării noastre nu mai cred nimănui”, a spus Ciubaşenco, adresându-se către toţi cetăţenii R. Moldova. „Au ucis încrederea cei care se gândesc doar la buzunarul lor, cei care au furat miliardul”. Capul actualului regim, a subliniat el, care distruge statul, este oligarhul Vlad Plahotniuc. Acest regim trebuie lichidat, „pentru ca Plahotniuc să nu omoare definitiv R. Moldova şi pentru ca noi să nu ne reproşăm că am urmărit cu nepăsare această crimă”, a spus candidatul „Partidului Nostru”.

Vom menționa că demontarea actualului regim oligarhic este o problemă mult mai complexă și nu poate fi redusă doar lascoaterea lui Plahotniuc din circuitul politic. Acesta s-a instituționalizat încă pe la mijlocul anilor 2000[3], pe timpul președintelui Voronin și a funcționat de minune. Apoi a fost preluat și perfecționat de guvernarea de după 2009, ajungând acum la „ultimul și cel mai superior stadiu” în terminologia clasică. Ciubașenco, fără îndoială, cunoaște acest lucru. Totuși, candidatul preferă să preia maniera de abordare ușor populistă a lui Usatîi, care i-a asigurat o ascensiune rapidă în topul politicienilor din R. Moldova.

Candidatul unui decret

Programul său electoral conține trei piloni (etape) de bază:

  1. Dizolvarea Parlamentului;
  2. Alegeri parlamentare anticipate;
  3. Convocarea Adunării Constituante cu participarea reprezentanților Transnistriei și fondarea celei de-a patra Republici Moldova.

Totuși, acesta ar putea fi redus doar la primul punct din câteva considerente. Punctul doi decurge direct din realizarea punctului unu. Iar punctul trei e unul de perspectivă deloc apropiată și categoric deloc ușor realizabilă.

De aceea, candidatul se concentrează în special pe primul și afirmă că va fi „președintele unui singur decret”. Ciubaşenco a menţionat în mod special că Decretul prezidenţial privind dizolvarea Parlamentului va fi absolut legal şi legitim şi a comunicat că există şi o argumentare juridică şi politică a acestui decret, pregătită de cei mai buni jurişti din ţară, acest act fiind deja publicat şi poate fi văzut de orice cetăţean.

În replică la criticile aduse, precum că acest lucru este absolut irealizabil, pe motiv că președintele nu are asemenea atribuții, candidatul „Partidului Nostru” a declarat că preşedintele, ales în mod direct de către întreg poporul, adresându-se după susţinere la popor, va avea în acest sens mandatul direct din partea alegătorilor pentru semnarea Decretului privind dizolvarea Parlamentului. „Chiar dacă preşedintele s-ar răzgândi şi dezice să semneze acest Decret, el nu ar putea face asta, pentru că aceasta ar însemna să mintă sute de mii de cetăţeni”, a spus Ciubaşenco. El a subliniat că „acesta nu este decretul unui om, decretul nu e al meu, nu e al lui Renato Usatîi, nu e al «Partidului Nostru», este decretul întregului popor. Semnătura preşedintelui pe acest decret va fi ultima”.

Aici din nou remarcăm o abordare ușor populistă, dar care prinde la alegători prin simplitatea și claritatea ei. Ceea ce în campania electorală cu siguranță e un avantaj. Sloganul său – „Președinte al poporului”, se pliază perfect pe abordările și limbajul accesibile publicului larg. Crede în ceea ce spune (spre deosebire de majoritatea politicienilor) și asta inspiră respect. Probabil, este unicul cetățean al R. Moldova care a renunțat la cea mai înaltă distincție din stat.

Problema de fond pentru candidatul Ciubașenco constă în factorul timpului limitat pentru a obține notorietatea la nivel național. Acest handicap se încearcă să fie redus prin procedeul transferului de imagine de la liderul partidului la candidat. Dar și acest procedeu are limitele sale.

Problemele transferului de imagine

Chiar dacă procedeul transferului de imagine despre care am vorbit mai sus îi aduce dividende rapide candidatului, există și latura negativă a acestui proces. Dacă Dumitru Ciubașenco este mai puțin vulnerabil pentru atacurile adversarilor sub aspect de integritate, atunci Renato Usatîi poate fi și este atacat pe diferite planuri. De la finanțări obscure până la legături cu lumea interlopă, dar și cu serviciile secrete din Rusia. Nu vom face referințele de rigoare, pentru că au fost foarte multe publicații pe aceste teme. Indiferent de faptul că sunt veridice sau nu, ele își au efectul negativ, inclusiv asupra candidatului.

O altă temă care merită atenție este relația lui Usatîi cu Plahotniuc. Aceasta aparent era una constructivă și chiar coordonată (aici merită să ne amintim de arestarea și eliberarea fulger a liderului PN, dar și de show-ul absolut descalificant pentru un om care se vrea politician, organizat de Usatîi în jurul Parlamentului în timpul arestului lui Vlad Filat. Și dacă Filat știa că va fi demis procurorul general Gurin și nu știa că va fi arestat el însuși, de unde știa Usatîi despre acest scenariu?!), atunci de la o vreme aceasta a devenit ostilă. Ce s-a întâmplat – e o altă temă, dar acum a ales să lupte cu Plahotniuc. Și candidatul Ciubașenco s-a înscris perfect în acest scenariu.

Resurse

  • ·Rating

Dumitru Ciubașenco a pornit în campanie cu ratingul zero. La doar câteva săptămâni înregistrează un rezultat de 3,6% (sondajul ASDM din 15.09), iar peste doar două săptămâni – 7,4% (sondajul CBS-AXA din 28.09)[6], devansând cu mult alți politicieni și lideri de partide, cum ar fi Iurie Leancă și Mihai Ghimpu. O creștere spectaculoasă, dar care este plafonată din considerentele expuse mai sus.

  • Financiare

PN s-a manifestat ca partid cu resurse financiare suficiente și chiar deranjant de mari (pentru care a și fost scos din cursa din 2014), iar Renato Usatîi s-a făcut cunoscut prin acțiuni de caritate și concerte grandioase cu vedete autohtone și de peste hotare. Din declarațiile lui Usatîi, rezultă că resursele provin din afacerile lui personale pe care le are pe teritoriul Rusiei.

  • Mediatice

Dumitru Ciubașenco este susținut de postul tv regional din Bălți BTV, portalul ru1.md (controlate de Renato Usatîi) și ziarul „Panorama” la care este fondator.

  • Administrative

La alegerile locale generale 2015, PN înregistrează un rezultat remarcabil, câștigând 134 de mandate de consilieri în consiliile raionale și municipale (12,01%), 792mandate de consilier în consiliile orăşeneşti, municipal Comrat şi săteşti (7,50%) și 44mandate de primar (4,90%)[7]. E o resursă impunătoare pentru promovarea candidatului la nivel național.

Concluzii

Cu toate limitele obiective expuse mai sus, dar și cu resurse suficiente, Dumitru Ciubașenco este un veritabil candidat antisistem, determinat să lupte pentru demontarea regimului oligarhic și scoaterea statului din captivitate. Are în spate un lider carismatic și un partid organizat, cu structuri teritoriale. Chiar dacă anterior a promis că va fi „președintele unui singur decret”, recent a mai promis că va semna și al doilea decret (privind anularea decretului președintelui Timofti cu privire la miliardul furat). Ceea ce înseamnă că deja devine politician.

Articol de Victor Ciobanu, preluat de pe ziarulnational.md

Articolul precedentCirca 6 tone de mere donate grădinițelor din raion
Articolul următorPrima zăpadă în raionul Soroca
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.