O platformă de colaborare și inovare la Drochia – Forumul Bunelor Practici în Domeniul Antreprenorial

0
61

 Pe 20 noiembrie curent, orașul Drochia a fost gazda Forumului Bunelor Practici în Domeniul Antreprenorial, un eveniment de anvergură, ce a reunit peste 80 de participanți din diverse medii. Tineri, antreprenori consacrați, profesori, refugiați din Ucraina, reprezentanți ai administrației publice locale, ai sectorului privat și asociativ, precum și liber profesioniști, au participat la acest forum dedicat schimbului de experiențe și promovării inovației în antreprenoriat, coordonator fiind Stanislav Cebotari.

Forumul a fost deschis de Arcadie Zastavnețchi, coordonator de proiecte pentru regiunea de   Nord din cadrul People in Need Moldova, și dna Tatiana Botnari, vicepreședintă a raionului Drochia. În discursurile lor, aceștia au subliniat importanța inițiativelor antreprenoriale pentru dezvoltarea comunităților locale, accentuând rolul educației și al parteneriatelor strategice în acest proces. Forumul a fost structurat în două paneluri principale: Acces la finanțare și Sprijin pentru antreprenori, unde participanții au aflat despre sursele de finanțare disponibile și programele de suport pentru start-up-uri. Printre vorbitori au fost: Roman Grigoraș (ODA),  Natalia Josanu și Olga Catan (MAIB), precum și  Lilia Ciubotaru (DOFM Drochia).

 Cum să dezvolți afaceri durabile în contexte dificile, care a adus în prim-plan povești inspiraționale, cum ar fi cea a antreprenoarei Elena Ciornaia din satul Maramonovca, dar și experiențele refugiaților ucraineni Adam Ciornîi și Irina Nevada, care și-au lansat afaceri de succes în Republica Moldova. Participanții au fost  implicați în ateliere interactive pe teme precum: provocările antreprenorilor locali și celor în devenire; consolidarea parteneriatului public-privat; accesul la finanțare pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor, având prilejul să fiu și eu facilitator, alături de Mariana Bruma și Olga Cernobai, de la Centrul de Tineret Drochia. Rezultatele atelierelor au fost sintetizate în cadrul sesiunii finale, în urma căreia a fost adoptată o rezoluție pentru sprijinirea ecosistemului antreprenorial local. Totodată, s-a realizat o apreciere a rezultatelor programului de formare a mentorilor pentru angajare.

 Forumul a oferit un cadru dinamic pentru schimbul de idei, soluții și povești de succes. Participanții au plecat inspirați să dezvolte inițiative generatoare de venituri și să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților.

Evenimentul a fost parte a proiectului „Asigurarea demnității și rezilienței comunităților vulnerabile prin abilitarea socio-economică”, implementat de People in Need Moldova, cu sprijinul SOS Ukraine și al donațiilor poporului ceh. Organizatorii au adresat mulțumiri tuturor partenerilor, speakerilor și participanților, care au contribuit la buna desfășurare a forumului.

Andreea COJOCARU-ȚURCAN, corespondentă VIP HTSJ,

Centrul de Creație a Copiilor Drochia

 


Articolul precedentEști din raionul Soroca și cauți un loc de lucru? Mâine ai ocazia să-l găsești la Târgul Locurilor de Muncă
Articolul următorEtapă nereușită pentru baschetbaliștii soroceni: „ABR Soroca-Baschet” – „SSS-1 BC Basco” (Bălți): 52:89
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.