Cercetătorii au explicat de ce avem coșmaruri noaptea

0
110

De ce avem coșmaruri noaptea? Ce funcție biologică îndeplinesc acestea? Cercetători din Elveția și SUA au găsit răspunsul: coșmarurile reprezintă un fel de antrenament al sistemului nervos, ajutând oamenii să gestioneze emoțiile negative din viața cotidiană.

Într-un studiu publicat în revista Human Brain Mapping, cercetătorii de la Universitatea din Geneva (Elveția) și colegii lor de la Universitatea din Wisconsin (SUA) explică faptul că „emoțiile trăite în timpul somnului contribuie la diminuarea stresului emoțional și pregătesc individul pentru reacțiile afective viitoare”.

Studiul a fost condus de Virginie Sterpenich și a implicat 18 participanți. Folosind electroencefalograma (EEG), cercetătorii au analizat activitatea cerebrală în timpul somnului și i-au trezit de mai multe ori pe voluntari pentru a afla ce vise au avut și dacă au fost coșmaruri.

Analizând răspunsurile participanților și activitatea cerebrală, cercetătorii au identificat două regiuni cerebrale responsabile de coșmaruri. „Aceste zone ale creierului sunt activate și în momentele de îngrijorare sau frică din viața reală”, spune Lampros Perogamvros, coautor al studiului.

Pentru a explora legătura dintre coșmaruri și emoțiile de după trezire, cercetătorii au realizat un al doilea experiment. 89 de voluntari au ținut un jurnal al viselor timp de o săptămână, notându-și imediat după trezire dacă își amintesc visul și emoțiile resimțite. La final, fiecare participant a fost examinat prin rezonanță magnetică funcțională (RMN).

Apoi, participanților li s-au arătat imagini neutre și altele alarmante, precum scene de jaf. Rezultatele au arătat că cei care aveau frecvent coșmaruri reacționau mai puțin emoțional la imaginile negative.

Studiul a arătat că există o legătură între frica din vis și emoțiile din viața reală. Emoțiile din somn ne pregătesc pentru a reacționa mai bine în fața pericolelor reale. „Visele ne pot antrena reacțiile la amenințările din viitor”, consideră Perogamvros.

Cercetătorii speră ca rezultatele să fie baza unor noi metode de tratare a tulburărilor de anxietate. Totuși, ei avertizează că „puterea vindecătoare a coșmarurilor poate avea o limită”, mai ales când coșmarurile sunt extrem de înfricoșătoare.

Articolul precedentÎn zeci de sate din raionul Soroca, oamenii pot achita cumpărăturile cu MIA
Articolul următorȘi activiștii organizației criminale „Șor” din Soroca s-au trezit cu polițiștii la ușă / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.