Campania de Vaccinare Antirabică a Vulpilor. Protejarea Populației și Combaterea Rabiei în Republica Moldova

0
13

În această perioadă, Republica Moldova a demarat o campanie amplă de vaccinare antirabică a vulpilor, parte a eforturilor de combatere și eradicare a rabiei pe teritoriul țării. Conform datelor oferite de Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA), distribuirea momelilor vaccinale antirabice va fi realizată manual în zonele cu risc crescut până pe data de 10 noiembrie.

Campania este susținută prin colaborarea cu personalul întreprinderilor silvice și al Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, iar distribuirea momelilor este realizată de medici veterinari din cadrul ANSA, pentru a asigura protecția faunei sălbatice și a reduce riscul de transmitere a rabiei la animale și oameni. În cadrul programului de vaccinare, ANSA solicită populației să restricționeze circulația liberă a câinilor și pisicilor în zonele unde au fost amplasate momelile, timp de două săptămâni, pentru a evita riscul ingerării accidentale a acestora.

„Vaccinul antirabic nu este dăunător pentru animale în cazul în care este ingerat accidental,” a transmis ANSA, adresându-se proprietarilor de animale de companie. Totuși, cetățenilor li se recomandă prudență: dacă găsesc momeli în zone frecventate de copii sau animale de companie, să le mute folosind o pungă și să le repoziționeze într-un loc mai sigur. În cazul în care o momeală este deteriorată, autoritățile recomandă contactarea unui medic veterinar pentru îndrumare.

Campania antirabică se înscrie în cadrul Programului național de eradicare a rabiei, finanțat parțial de Uniunea Europeană și susținut de România. Această acțiune face parte dintr-un efort mai amplu de reducere a riscului de transmitere a rabiei, o boală mortală care afectează atât fauna sălbatică, cât și animalele domestice și reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică.

Prin distribuirea controlată a momelilor vaccinale, Moldova își propune să controleze eficient răspândirea rabiei și să protejeze comunitățile și ecosistemele de impactul grav al acestei boli.

În anul 2023, Republica Moldova a continuat eforturile de eradicare a rabiei la vulpi prin desfășurarea a două campanii de vaccinare antirabică, una în primăvară și alta în toamnă. Deși nu sunt disponibile date publice exacte privind numărul total de vaccinări efectuate în acel an, aceste campanii au acoperit întregul teritoriu al țării, vizând toate populațiile de vulpi sălbatice.

 

Articolul precedentVeronica Damaschin: „De fiecare dată când încep să țes, mă liniștesc…” / VIDEO
Articolul următorTentativă de contrabandă cu 4.000 de țigarete la PTF Otaci. O femeie riscă sancțiuni severe după descoperirea mărfurilor ilegale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.