Svetlana Nicov de aproape un sfert de veac lucrează la Centrul de Servicii Prietenoase Tinerilor din Drochia. Deși nu cunoaște cu exactitate numărul celor care au trecut de-a lungul timpului pragul instituției, Svetlana poate povesti multe istorii din care noi avem ce învăța. Am rugat-o să formuleze 10 sfaturi pentru părinții care educă fete, referitoare la când este normal să înceapă ciclul menstrual, dereglările ciclului și durerile menstruale, efectele dietelor asupra ciclului, virginitate și când facem prima vizită la ginecolog.

  1. Monitorizarea primelor semne de maturizare la fete

Primul semn de maturizare la fete este tumefierea glandelor mamare, care se manifestă prin formarea unui țesut dur, bine conturat și sensibil la palpare. Tumefierea sânilor la fete poate începe de la vârsta de 7 ani și este un semn al formării nucleelor din care se vor dezvolta sânii. „Este normal ca un sân să fie mai mare decât celălalt, deoarece partea stângă și partea dreaptă sunt asimetrice, diferite ca mărime și formă. Dar este necesar să mergem la medic când persistă o divergență evidentă,” ne povestește Svetlana Nicov. Este bine ca părinții să monitorizeze dezvoltarea fetelor în mai multe privințe – pe lângă dezvoltarea sânilor, se schimbă forma corpului, atât în ceea ce privește înălțimea și greutatea, cât și conturarea taliei, lățirea șoldurilor. Începe să crească părul în zonele axilare și pubiene. De asemenea, fetele pot începe să observe secreții vâscoase, albe sau gălbui, care sunt semne de debut de menstruație (adesea mamele sunt alertate de secrețiile vaginale, considerându-le semne de boală).
O schimbare a culorii, mâncărime sau miros neplăcut pot fi semne ale unei infecții. „Cele mai frecvente secreții pot fi provocate de migrația helminților din tractul intestinal în vagin în timpul nopții, igiena incorectă după defecație (folosirea hârtiei igienice din partea anterioară către posterior) sau lipsa igienei intime zilnice,” explică ginecologa.

2. Discuțiile despre anatomia organelor genitale

Fetelor trebuie să le vorbim despre anatomia corpului lor. Svetlana Nicov recomandă ca aceste discuții să înceapă până la apariția semnelor de maturizare. ”Încă de la început, când fetița percepe că este de genul feminin, este necesar ca părinții să le vorbească despre părțile intime și funcțiile lor corespunzător vârstei – penis, vagin și nu păsărică sau cocoșel. Recomandăm părinților să evite poveștile precum că copilul ar fi fost cumpărat de la magazin, adus de barză sau găsit în varză”.

3. Când poate apărea prima menstruație

De-a lungul timpului, se observă că menstruația poate începe de la vârste tot mai mici, chiar de la vârsta de 9 ani. „Avem cazuri concrete când mama a venit neliniștită și stresată, deoarece fetița a început menstruația mai devreme decât se aștepta. Pe de altă parte, sunt cazuri când fata ajunge la vârsta de 15 ani și nu are menstruație,” povestește ginecologa. În ambele cazuri, specialista recomandă consultarea medicului.  Sângerarea, de obicei, este de culoare maronie și spre sfârșitul menstruației devine mai deschisă. Durata fiziologică durează 3–6 zile.” Când eliminările sunt de culoare roșie aprins, atunci, ar fi necesară de urgență o consultație la medicul ginecolog”, spune Svetlana Nicov.

4. Când facem prima vizită la ginecolog
Ginecologa recomandă ca o primă vizită să aibă loc începând cu vârsta de 10 ani a fetei. Deși perioada de evaluare a gradului de maturizare și a stării psihoemoționale se întâmplă între 14 și 15 ani, majoritatea fetelor au deja prima menstruație la acea vârstă.
Respectiv, este binevenită o vizită de pregătire, de acomodare cu cabinetul ginecologic, iar cel mai potrivit pentru copii și tineri este atmosfera din cadrul Centrului de Servicii Prietenoase Tinerilor. Aici ei au ocazia să cunoască mai mulți specialiști și au acces la informații despre serviciile pentru adolescenți.

Harta – Rețea de 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor

„Femeia însărcinată, cât se află la evidență, face vizite frecvente la medicul de familie și la ginecolog. În primul an după naștere, vine cu copilul și îl monitorizează lunar. Urmează grădinița, apoi școala. Apoi, în perioada cea mai critică de viață – adolescența, copiii ăștia dispar din vizorul medicilor. Când apar semne de maturizare, trăirile emoționale, schimbările fizice care decurg diferit la fiecare, ei au nevoie cel mai mult de suportul nostru,” explică Svetlana Nicov.

5. Virginitatea

„Se întâmplă că mama vine la Centru ca să mă întrebe dacă fata ei e virgină sau nu. Nu este în fișa de post a medicului ginecolog să răspundă la această întrebare. În asemenea situații, eu o ascult și îi explic că sunt mai multe forme de relații sexuale. Chiar dacă himenul este întreg, asta încă nu înseamnă nimic. O sarcină poate să apară ca rezultat al unui joc sexual, inclusiv cu himenul întreg. Riscul de a contracta o infecție cu transmitere sexuală prin alte metode de contact poate fi foarte mare. De aceea, este bine să discutăm cu fata, fără a o blama și a o acuza că a avut o relație sexuală.” recomandă specialista.

  1. Ce facem cu durerile în timpul menstruației
    Durerile menstruale pot avea diverse cauze, inclusiv dereglări endocrine sau alte probleme de sănătate. Așadar, este important ca adolescentele să meargă la medic pentru a face un control și a primi tratamentul corespunzător. Deseori, mamele fetelor care se confruntă cu crampe puternice în timpul menstruației ignoră plângerile acestora, comparându-le cu propria experiență. „Mamele consideră că, dacă ele au avut dureri menstruale, și fiicele lor trebuie să treacă prin același lucru,” critică ginecologa.
    În alte cazuri, durerile menstruale pot să nu aibă nicio legătură cu hormonii sau alte probleme ginecologice. Una dintre paciente ale Svetlanei Nicov a avut menstruație lipsită de dureri timp de 3-4 ani, iar ulterior a acuzat dureri menstruale intense. „În urma examinării, s-a constatat că problema provenea de la sistemul locomotor. Fetița avea scolioză în progresie, care afecta bazinul mic și terminațiile nervoase, provocând astfel durerile menstruale,” explică specialista.
    În astfel de cazuri, durerea nu este neapărat legată de sistemul reproductiv și nu necesită tratament direct pentru acesta. De multe ori, este suficientă o kinetoterapie pentru a ameliora durerea.
  2.  Ce facem când menstruația nu este regulată

În primii doi ani de la debutul menstruației, aceasta poate fi neregulată și veni cu întârzieri. Este ceva firesc, deoarece perioada de maturizare este marcată de instabilitate hormonală și emoțională. După doi ani, ciclul trebuie să devină regulat. În caz contrar, este necesară consultația medicului ginecolog, care va stabili cauza și va veni cu recomandări.

Svetlana Nicov ne-a povestit cazul unei fete care se confrunta cu absența menstruației timp de 2 ani. Fata trăia cu bunica și revenise recent de peste hotare, de la mama ei, care se recăsătorise și avea un copil de 5 ani. „Am încurajat-o să vorbească despre cum s-a simțit și, în urma unei discuții de o oră, fata s-a deschis și a vorbit despre toată greutatea pe care o purta. Am aflat că ea s-a dus la mama ei cu dorința de a se apropia, dar nu a reușit. Mama avea un regim de muncă foarte încărcat și se bucura că fiica ei venise pentru a avea grijă de copilul mai mic.”

După consiliere, bunica și fata au mers acasă. A doua zi, când s-au reîntâlnit, fata a anunțat-o pe Svetlana Nicov că menstruația a revenit.
Adesea, părinții recurg la investigații și tratamente costisitoare în cazul dereglărilor menstruale fără a lua în considerare starea psihoemoțională a fetei, care se poate simți stresată, abuzată, izolată, discriminată sau stigmatizată din mai multe motive. Uneori ar fi de ajuns să apeleze la un psiholog care ar putea să o ajute să se descarce din punct de vedere psihoemoțional.
„Încurajez părinții să susțină vizita la psiholog, pentru că este absolut normal în zilele noastre să ne adresăm după ajutor specialiștilor și este important să nu se confunde psihologul cu psihiatrul, care este medicul care oferă tratament medicamentos în tulburările de sănătate mintală,” recomandă Svetlana Nicov.

  1. Calendarul menstrual
    În zilele noastre, există numeroase aplicații care pot fi instalate cu ușurință pe telefon și ajută fetele să ducă evidența ciclului menstrual. Desigur, se poate monitoriza ciclul și pe un calendar de hârtie.
    ”În fiecare fază a ciclului fetele se simt diferit și ele trebuie șă știe despre aceasta. După menstruație, crește stare de fericire, nivelul de încredere în sine. În a doua fază va fi mai emotivă, mai sensibilă”, spune ginecologa.
  2. Dietele și dereglări de ciclu
    Din cauza dorinței de a arăta ca anumite vedete de pe internet, fetele recurg la diverse diete, pierd în masă brusc și, după asta, apar dereglărilede ciclu. ”Trebuie să le explicăm fetelor că, atunci când vor abandona dieta, vor adăuga kg în plus, mult mai mult decât aveau inițial. Pentru că asta este fiziologia corpului uman”,  relatează ginecologa.
  3. Comunicarea cu adolescenții
    Adolescenții au devenit mai puțin comunicabili în ultima vreme. E foarte greu să îi motivezi să participe la o discuție. Nu este așa de ușor să ajungi la sufletul unui copil ca el să se deschidă. Ei au acces acum la foarte multă informație, de multe ori incorectă și greșită. Totuși, părinții sunt responsabili de starea de bine a copiilor lor, de aceea este important să se adreseze pentru informații corecte de la specialiști bine pregătiți și să dezvolte relații prietenoase de comunicare eficientă între părinte și copil. Teama de a fi neînțeleși, criticați sau respinși în timpul discuțiilor cu părinții poate fi unul din motivele pentru care refuză să ne vorbească.
    Adolescenții trebuie tratați cu încredere. Nu-i spionați, nu-i interogați și nu-i verificați prin intermediul prietenilor, deoarece riscați să împiedicați formarea unei relații sănătoase și să provocați comportamente deviante, cum ar fi minciuna, violența verbală și fizică, fuga de acasă, vagabondajul. ”Creați o atmosferă de încredere în familie. Adolescentul trebuie să știe că poate apela oricând la părinții săi pentru ajutor și sfaturi,” recomandă Svetlana Nicov.

Articolul precedentÎn atenția călătorilor! Mâine, 9 august, în intervalul orelor 08:30-10:30, activitatea Punctului de trecere a frontierei Leușeni va fi sistată.
Articolul următorДорин Жардецки, фермер: Европа для меня — это огромный рынок для нашей продукции

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.