În perioada ianuarie – iulie 2024 in raionul Soroca au fost înregistrate 16 cazuri  noi de hepatită virală B

0
92
foto: https://pixabay.com/ro/vectors/ficat-bacterii-virus-hepatit%c4%83-5669876/

Sănătate

   Ieri, 28 iulie, a fost marcată Ziua Mondială a Hepatitei, ca urmare a unei iniţiative din 2008 a Alianţei Mondiale pentru Hepatită. Hepatita este o inflamatie a ficatului ,cel mai frecvent cauzata de o infectie virala. Exista 5 virusuri principale ale hepatitei: A,B,C,D,E.

Afectarea hepatică este inițial acută, în primele șase luni de la infectare, iar dacă durează mai mult de șase luni este cronică. In cazul hepatitei B și C semnele și simptomele pot lipsi pe parcursul mai multor ani, timp în care persoana transmite infecția, iar boala poate evolua spre forme severe. Cele mai frecvente simptome în perioada acută sunt: febra, oboseala, scăderea poftei de mâncare, greața și/sau voma, disconfortul abdominal, urina hipercromă, scaunele acolice, durerile articulare, icterul. Mulţi pacienţi cu hepatită cronică B, C sau D sunt asimptomatici, iar când apar simptomele sunt nespecifice şi intermitente. De aceea, atunci când prezentăm simptome care ne fac să suspectăm o hepatită, ar trebui să ne adresăm medicului pentru  investigații  și  tratament corespunzător.

             Conform datelor OMS , numărul estimat de decese din cauza hepatitei virale a crescut de la 1,1 milioane de decese in 2019 , la 1,3 milioane de decese in 2022. Hepatita virala B a cauzat 83% din aceste decese, iar hepatita C 17% .Doar 1 din 4 persoane care trăiesc cu hepatita virala B a fost diagnosticata si doar 1 din 5 a primit tratament adecvat, doar 1 din 2 persoane care trăiesc cu hepatita virala C a fost diagnosticata  si doar  1  din 6  s-a vindecat.

  Ziua Mondială a Hepatitei (ZMH) este o oportunitate excelentă pentru a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la hepatitele virale și de a încuraja o schimbare reală în scopul facilitării serviciilor de prevenire, diagnostic și tratament la nivel global.

În perioada ianuarie – iulie 2024 in raionul Soroca au fost înregistrate 16 cazuri  noi de hepatită virală B cronică fără Delta antigen, 1  caz nou de hepatită virală B cu Delta antigen și 36 cu hepatită virală  C cronică.

Astfel, diagnosticul precoce al hepatitei virale B și C este esențial în cunoașterea statutului și inițierea timpurie a tratamentului și îngrijirilor eficace.

Ficat sănătos = Viață sănătoasă!

Manifestarea simptomelor hepatitei virale B apare, de cele mai multe ori, când boala avansează. Astfel, cea mai bună modalitate de a te proteja pe tine și pe cei dragi și de a preveni consecințele grave ale acesteia, inclusiv cirozei hepatice  și  carcinomului  hepatocelular, este să previi infecția prin vaccinare.

Dacă ești nevaccinat – agresează-te la medic și vaccinează-te împotriva hepatitei virale B!

Tratamentul cu preparate antivirale este eficient în stoparea replicării virusului hepatitic B și vindecarea persoanelor cu hepatită virală C, fiind disponibil și gratis. Astfel, dacă ți s-a stabilit diagnosticul de hepatită virală B și/sau C, agresează-te la medic pentru a beneficia de îngrijire și tratament eficient.

 Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale. Pentru a beneficia de tratament antiviral specific în primul rând trebuie să fie evaluați parametrii hematologici, biochimici, markerii hepatici, viremia sau concentrația virusului în sânge, este necesar să fie efectuată ultrasonografia organelor abdominale, analiza fibrozei hepatice pentru aprecierea severității afectării hepatice. Persoanelor cărora le-a fost depistată infecția cu unul dintre virusurile hepatice B, C, D sunt preluate la evidență de medicul infecționist care va iniția procedura de includere în tratamentul antiviral.” 

           Din momentul inițierii tratamentului antiviral la nivel de țară din noiembrie 2016 până în decembrie 2023, au fost incluși în tratament antiviral 30.115 pacienți. Pe parcursul anului 2023 au fost incluși in tratamentul antiviral 2695 pacienti,dintre care 1468 pacienți cu HVC,1227 pacienții cu HVB/HVD.In raionul Soroca sunt deja 565 pacienții care au beneficiat de tratamentul antiviral contra VHB,VHC,VHD. La moment sunt 28 de pacienții  care urmează terapia antivirala, 33 pacienții sunt in lista de așteptare.

 Nu amânați testarea la hepatite! Majoritatea persoanelor care trăiesc cu hepatită virală nu cunosc că sunt bolnave. Diagnosticul precoce al hepatitei virale B și C este esențial pentru un tratament și îngrijire eficace.

Imunizarea împotriva hepatitei virale B este una din intervențiile de bază în prevenirea și consecințele grave ale acesteia, inclusiv cirozei hepatice și carcinomului hepatocelular. Tratamentul cu preparate antivirale este eficient în vindecarea hepatitei virale C și este disponibil gratis din bugetul de stat. Astfel, dacă aveți diagnosticul stabilit de hepatită virală B și/sau C, agresați-vă la medic pentru a beneficia de îngrijire și tratament eficient.

Este timpul pentru acțiune!

Alina MAREȚCAIA, medic

 

 


Articolul precedent564 de copii au murit în Ucraina în urma invaziei ruse
Articolul următorReparația drumului M5-Florești-Anenii Noi: Ce lucrări se efectuează
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.