La Muzeul de Istorie şi Etnografie a fost lansată expoziţia de pictură poloneză. Lucrările au fost aduse la Soroca de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei şi se vor afla aici până în luna septembrie.
„Am adus la Soroca doar 37 dintre lucrări, care reprezintă viziunea artiștilor din Polonia. Lucrările vin de la Academie de Arte și Design din Wroclaw, artiștii care au creat aceste lucrări sunt absolvenți ai Academiei, dar și artiști consacrați, care au studiat la această instituție. Academia împlinește 70 de ani de la fondare în anul curent, cu acest prilej a fost creată această expoziție, dar și cu prilejul declarării orașului Wroclaw Capitală Europeană Culturală în 2016 și expoziția vine să prezinte cultura, arta din acest oraș” a menționat Veronica Galcenco, director adjunct al Muzeului Național de Arte al Moldovei, prezentă la evenimentul de lansare a expoziției, unde au participat mai mulţi soroceni, printre care profesori, studenţi şi reprezentanţi ai Societăţii poloneze la Soroca.
“Soroca este o așezare care are multe relații și multe urme poloneze, a menționat Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca, în debutul evenimentului. Prima atestare documentară a orașului Soroca se datorează tratatului de pace de la 1499 dinte Ștefan cel Mare și Regele polonez Ioan Sobieski, unde figurează pârcălabul de Soroca Coste. Sunt și alte legături, destul de furtunoase sau prietenoase, agresive sau pașnice în diferite timpuri. Pe la Soroca nu o dată au trecut polonezii, lăsând urme precum numele: Popovschii, Mihailovschi, Bursacovschi, Zagaevschi ș.a.”
În opinia domnului Grigore Bucătaru, șeful Secției Cultură Soroca, „această expoziție este binevenită, mai cu seamă pentru instituțiile de învățământ, care își încep în curând activitatea. Va fi foarte utilă pentru instructiv din instituții, elevii vor putea face cunoștință cu arta plastică și cultura altor popoare”.
Expoziţia „Wroclaw Now” — câteva chipuri ale ordinii întrunește peste 30 de lucrări realizate în diferite tehnici: ulei pe pânză, acril pe pânză, lemn, tehnici de autor şi prezintă viziunea pictorilor-cadre didactice ale Academiei de Artă „E. Geppert” din or. Wroclaw, Polonia. Autorii lucrărilor sunt reprezentanţi ai diferitor generaţii de artişti, de la cei mai tineri, foşti absolvenţi ai Academiei, deveniţi angajaţi ai instituţiei, până la profesori, artişti clasici ai artei poloneze.
Obiectivul expoziţiei este de a reda diversitatea şi dinamica prin care se deosebeşte arta din Wroclaw. Lucrările sunt realizate în ultimii câţiva ani şi vin să pună în valoare tendinţele actuale, permiţând totodată vizitatorului să-şi dezvolte viziuni şi interpretări asupra acestora.
Sorocenii susțin că sunt familiarizați cu cultura poloneză. În opinia doamnei Elena Postolachi, profesoară la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”, cântecul și dansul polonez erau foarte populare pe timpuri pe meleagurile noastre.
“Expoziția este foarte atrăgătoare, este inedită. De obicei la expoziții vedem peisaje, portrete, iar aceste lucrări te provoacă să gândești și să înțelegi. Trebuie să fii un pic inițiat în subiect sau să ai un ghid care poate prezenta aceste lucrări în linii generale. Cunoaștem cultura poloneză. Cântecele sunt foarte frumoase, iar în timpurile vechi nici un bal nu se petrecea fără dansurile Poloneza, Mazurca și Krakoweac” a mai spus doamana Postolachi.
Le-am cerut opinia și altor vizitatori.
Mihai Zeamă profesor la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”: “Observăm o viziune aparte a fiecărui pictor în aceste lucrări, fiecare dintre noi vede anumite lucruri in felul să și de multe ori anume această viziune atrage critica celor din jur. Aceste lucrări ne conving că, cu cât un lucru, o faptă, o acțiune are mai multe puncte de vedere, cu atât mai mult aceasta are sorți de izbândă”.
Mihail Popovschi, reprezentantul societății poloneze din Soroca: „Nu sunt specialist în domeniu, dar pot spune că este o activitate bună, pozitivă. Cum s-a menționat, este binevenită și pentru maturi, dar pentru elevi mai ales, cred că o să le placă”.
Dumitru Zgardan, consilier local: „Cu o deosebită plăcere particip la această expoziție. Cel mai sfânt lucru este familia și cu mândrie vă spun că străbunicul soției mele purta numele Spinovschi, iar pe linie maternă, bunica soției mele se numea Augusta Micislav și au rădăcini poloneze. De aceea cu o deosebită plăcere mă aflu aici și doresc tuturor vizionare plăcută. Frumosul va biruit toate problemele și toate neajunsurile”.
Lucrările vor fi expuse în Sala de la colţ a Muzeului până la data de 11 septembrie curent. Intrarea este liberă.