Doctorul în Științe Politice, Ion Duminica, Cercetător științific coordonator la Institutul Patrimoniului Cultural și-a propus să caute ultimii fierari romi, inclusiv din dealul Sorocii. Acesta lucrează la o nouă cercetare: Meșteșugul tradițional al romilor – fierăritul.
Așa că a luat la pas, vestita mahala a romilor din municipiul Soroca. Cei cu care a discutat i-au povestit despre vremurile în care ciocanele răsunau în această zonă populată de romii ciocănari.
Sape, greble, lopeți, hârlețe și multe alte unelte create aici, erau la mare căutare de oamenii gospodari, ce-și doreau scule rezistente. Astăzi sunt mai mule degete la o mână decât fierari în dealul Sorocii.
Alexandru Preida este unicul fierar rom de la noi, ce confecționează “la rece” articole din tablă oțelită, care sunt și acum la mare căutare. Așa că musafirul l-a tot descusut pe păstrătorul acestui meșteșug pe cale de dispariție.
Amintim că anterior am publicat un articol despre alt fierar din dealul Sorocii, Gheorghe Pleșca. Fierarul locuiește într-o casă modestă pitită la umbra palatelor impresionante. Stă în saraiul pe care l-a moștenit de la părinții adoptivi, iar casa cu două niveluri pe care a construit-o în aceeași curte este mai mult încuiată, sau o dă în chirie altor familii.
El se mândrește cu faptul că instrumentele bunelului său, fierar cunoscut odinioară, sunt în prezent expuse la Muzeul de Istorie și Etnografie “Nicolae Bulat” din Soroca. De mic a deprins meseria de fierar de la tatăl adoptiv şi de la bunel, care erau considerați meșteri iscusiți. Astăzi, pe lângă tradiționalul ciocan cu nicovală, folosește și un… aspirator. Acesta este un “foi” mai modern și suflă cât vrei fără să se chinuie, îmi explică invenția sa Gheorghe Pleșca.
Când cărbunii sunt încinși, ia o sapă și o pune pe foc. Apoi o scoate cu un clește special și o tot bate cu ciocanul pe nicovală. Cioc, cioc, cioc răsună toată mahalaua.