Curățenia în casă, ce spune știința despre cum, când și de câte ori trebuie să facem ordine

0
303

Concepțiile despre curățenie sunt variate, iar necesitatea de a face ordine o determinăm în cea mai mare parte cu ochiul liber. Cele mai multe sfaturi despre menținerea curățeniei în casă se bazează mai mult pe experiența generațiilor anterioare decât pe date științifice.

Curățenia se face nu doar pentru aspectul plăcut, ci și pentru a elimina microorganismele patogene. Și în diferite zone ale apartamentului sau casei trăiesc diverse microorganisme cu cicluri de viață diferite, ceea ce este important de luat în considerare pentru menținerea curățeniei.

Cearșafurile

Microorganismele care se acumulează pe lenjeria de pat ajung pe aceasta cu praful și sunt considerate relativ inofensive.

Dar transpirația, saliva și alte secreții ale corpului uman rămase pe lenjeria de pat și perne reprezintă un mediu nutritiv excelent în care bacteriile, acarienii și alte viețuitoare se reproduc rapid.

De aceea, lenjeria de pat ar trebui schimbată o dată pe săptămână, în cel mai rău caz — o dată la două săptămâni. Este mai bine să spălați cearșafurile și fețele de perne la temperaturi ridicate — de la 60 °C în sus, dacă altfel nu este indicat pe etichete.

Chiuvetele

Trebuie să le spălăm și să le dezinfectăm în fiecare zi. Chiar dacă par curate la vedere, în ele se reproduc activ microorganisme, inclusiv patogene. Umezeala, resturile de mâncare, murdăria pe care o spălăm de pe mâini după ce am fost afară sau am folosit toaleta, creează toate condițiile pentru multiplicarea bacteriilor, inclusiv a E. coli și a salmonellei.

Prin urmare, ar trebui să spălați chiuvetele din bucătărie și baie cel puțin o dată pe zi cu un agent de curățare și să le dezinfectați cu un dezinfectant adecvat pentru uz casnic.

Covoarele și podelele

Este necesar să curățăm covoarele cu aspiratorul sau cu o perie o dată pe săptămână sau mai des, dacă în casă există animale de companie. Acest lucru va ajuta să ținem sub control murdăria și praful și să nu se răspândească în toată casa.

Podelele trebuie spălate cel puțin o dată la două săptămâni, preferabil mai des, mai ales în bucătărie, unde cad firimituri, picături de grăsime și alte resturi alimentare.

Instalațiile sanitare din baie

Toaleta este un mediu ideal pentru microorganisme. Și acestea pot fi răspândite chiar și la o distanță de până la doi metri de la toaletă. Prin urmare, trebuie să o spălați și să o dezinfectați cel puțin o dată pe săptămână, iar cada sau cabina de duș — cel puțin o dată la două săptămâni.

De asemenea, nu uitați de perdelele de la baie: ele se mucegăiesc foarte repede, așa că trebuie să le spălați și să le tratați cu un dezinfectant cel puțin o dată pe săptămână.

Prosoapele

Prosoapele de baie adună mulți microbi, inclusiv stafilococ, diverse ciuperci și E. coli. Prin urmare, experții recomandă să le schimbați zilnic.

Prosoapele de bucătărie trebuie să fie spălate în mașină cel puțin o dată pe săptămână. Dacă ați lucrat cu carne crudă și apoi v-ați șters mâinile cu prosopul, trebuie să-l puneți imediat în mașina de spălat.

Gălețile de bucătărie

Experții recomandă să fierbeți gălețile o dată la două zile pe aragaz sau să le țineți în cuptorul cu microunde timp de două minute. Și să le înlocuiți cu găleți noi nu mai rar de două ori pe lună.

Este important să înțelegeți că spălarea sau umezirea găleților cu apă și săpun nu ajută la eliminarea microorganismelor care se acumulează în ele. Prin urmare, este necesară sterilizarea sau înlocuirea lor.

Mânerele ușilor

Trebuie să le ștergem cel puțin o dată pe săptămână, în special dacă este vorba despre uși din baie sau din bucătărie — pe ele se adună cel mai mult murdăria.

Articolul precedentA presărat mălai în grădină şi în câteva zile a observat o schimbare importantă
Articolul următorMâine la Soroca vom avea Teatru pentru toți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.