Daniel Leahu din raionul Drochia, la ai săi 28 ani, de mai bine de 5 ani, gestionează o afacere în domeniul agricol. Pe parcursul anilor, a reușit să îndeplinească mai multe funcții, pornind de la administrator, jurist, manager de proiecte, achiziții și vânzări, mecanizator, lăcătuș, lopătar, paznic, agronom, inginer și alte câteva zeci de activități pe care trebuia să le îmbine zilnic.
Tânărul susține că, pe lângă problemele comune, cu care se confruntă agricultorii în momentul actual, așa cum sunt costurile exorbitante pentru inputuri, prețuri derizorii la cereale, seceta și condițiile climaterice imprevizibile, mai are de combătut stereotipul agricultorului „tânăr” și agricultorului „mic”.
Pentru nimeni nu este un secret care este vârsta medie a agricultorilor din Republica Moldova și câți tineri inițiază sau continuă afaceri agricole. Astfel că, fermierul se întreabă cum va arăta agricultura peste 5, 10, 20 de ani, unde vor fi tinerii entuziaști și capabili?
Daniel a menționat pe canalul său de Tiktok, despre o posibilă soluție și anume, crearea unei Agenții Naționale de Reglementare în Agricultură, după modelul ANRE, care va plafona cotele de profit per produs companiilor care comercializează inputuri.
Recent, antreprenorul a anunțat că, vinde un tractor pe care îl deține, aceasta fiind o mișcare economică indispensabilă pentru a face economii considerabile.
În contextul situației create, o soluție, în viziunea lui Daniel Leahu, ar fi revizuirea sistemului de subvenționare, reducerea birocrației și accesul mai simplu la aceste resurse importante.
Marea majoritate, în România, primesc subvenții per cap de animal și crescătorii casnici de animale, fără înregistrarea activității, iar dacă ești bătrân, nu cunoști procedura, vine primarul și te duce la APIA ca să depui actele și să îți iei banii.
Fermierul afirmă că, sarcina remedierii situației trebuie să cadă pe toți actorii implicați în această ramură: agricultori, importatori și distribuitori, stat, dar și consumatori.
La final de an, Daniel transmite colegilor din agricultură putere și reziliență, speranță că vor trece cu bine această criză.