Anual, din cauza fumatului, mor 8.000.000 de oameni! Trei sfaturi pentru a scăpa de „satană”

0
146

Sănătate

Anual, începând cu anul 2013 ,în a treia zi de joi a lunii noiembrie este marcată Ziua națională de renunțare la  tutun. Genericul din anul curent este “Renunțarea la tutun  –  o decizie pentru viață “, accentuând beneficiile pentru viață și sănătate a  renunțării la consumul oricărui produs ce conține tutun și pentru a oferi sprijin celor care doresc să renunțe la acest viciu.

Epidemia de tutun este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care s-a confruntat omenirea, cauzând anual decesul a peste 8 milioane de persoane. Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide până la  jumătate din cei care îl folosesc.  Industria tutunului pentru a-și  menține veniturile este permanent în căutarea de noi consumatori și deseori aceștia sunt adolescenții și tinerii. Potrivit Studiului Global al Adolescenților despre Fumat-16,3% din adolescenții de 13-15 ani sunt fumători activi. Totodată circa 10 % din adolescenți consumă alte tipuri de produse de tutun, decât țigările obișnuite:3,9% dintre ei consumă produse de tutun care nu arde (IQOS ) și 17,7% – țigarete electronice. Potrivit datelor preliminare a Studiului comportamentelor de sănătate a adolescenților de 11-15 ani 28,3% de băieți  și 22,0%  de fete consumă țigări electronice. De menționat, că nicotina din e-țigarete este un aditiv extrem de dependent, care afectează creierul în dezvoltare a adolescenților și dublează șansele de a deveni fumător în viața de adult.

Renunțarea la tutun este o alegere important pentru sănătatea dumneavoastră și merită efortul. Cu susținere și hotărâre, puteți reuși să depășiți această dependență și să trăiți o viață mai sănătoasă.

3 sfaturi pentru renunțarea la fumat:

SFATUL 1 :Alcătuiți un plan de acțiune. Faceți evaluarea statului de fumător: de ce fumați, care sunt situațiile, persoanele, locurile obiectele care „cer” o țigară. Dacă știi de ce fumezi, vei putea anticipa momentele în care îți va fi mai greu și vei găsi alternative sănătoase ca să eviți momentele dificile.

 SFATUL 2:Consultarea unui specialist. Numărul celor care reușesc să se lase de fumat cerând ajutorul specialiștilor este semnificativ mai mare decât a celor care reușesc să se lese de fumat singuri.

SFATUL 3:RenunțațI dintr-o data.  Marea majoritate a celor  care s-au lăsat de fumat au reușit prin renunțare dintr-o data

Maria CERNOPÂSCAIA,

medic specialist la Centrul de Sănătate Publică Soroca

Articolul precedentŞor a promis Găgăuziei gaze naturale cu 10 lei. Este oare posibil?
Articolul următorMeteo, 15 noiembrie: astăzi vom avea „soare cu dinți”, iar temperatura aerului va oscila între +1 și +6 grade Celsius
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.