Primii pași pentru colectarea și depozitarea separată a deșeurilor din plastic

0
162

Proiecte în derulare

În câteva luni de derulare a proiectului ”Fii primul, colectează și depozitează separat deșeurile din plastic” am reușit să discutăm cu administrația publică locală despre necesitatea separării deșeurilor și condițiile necesare pentru populație de a depozita separat deșeurile din plastic. Consiliul Municipal a aprobat pentru acest proiect contribuția financiară a Primăriei în mărime de 18 000 lei. Astăzi, confirmăm că antreprenorul a început construcția depozitului municipal pentru deșeurile din plastic. Antreprenorul selectat de echipa de implementare a proiectului s-a încadrat în timp și cele 10 tomberoane au fost instalate în locurile indicate de Primărie.

Emisiunea televizată a ”Observatorului de Nord” ne-a ajutat să mobilizăm societatea în realizarea proiectului, începând cu instruiri în liceele și grădinițele din oraș, care au avut ca scop informarea despre necesitatea colectării separate a deșeurilor, inclusiv deșeuri de baterii și acumulatori (DBA).

Receptivitatea angajaților din grădinița Nr. 17 ne-a surprins plăcut. A am fost invitați, ca oaspeți, la activitatea ”Eco Star – prietenii Naturii”. Cu ajutorul cadrelor didactice dedicate și al părinților, micuții artiști au prezentat o paradă a modei mai specială. Costumele realizate din diferite materiale reciclabile au transmis un mesaj puternic despre importanța separării deșeurilor și protecția mediului ambiant. La îndemnul educatorilor, copiii împreună cu părinții au adunat DBA, iar în timpul activității au fost depozitate în tomberonul improvizat. Echipa ”Eco-Sor” va avea grijă ca aceste deșeuri să fie evacuate la punctele de reciclare. Participanții la activitate au demonstrat că, indiferent de vârstă, fiecare poate contribui la o Planetă curată și un viitor sustenabil. Exprimăm sincere mulțumiri doamnei directoare Tatiana Palamarciuc și întregului personal a IET nr. 17 ”Cheița de aur” pentru colaborare eficientă în educația ecologică.

Ca concluzie, pentru o bună educație ecologică timpurie, este foarte necesar ca în fiecare instituție educațională să fie amenajat un loc cu tomberoane de depozitare separată a deșeurilor pentru a forma la copii abilitățile necesare. Copiii trebuie să conștientizeze că deșeurile aruncate jos sau în locuri nepermise au impact negativ asupra mediului și asupra sănătății oamenilor.

La sfârșitul lunii august, echipa ”Eco-Sor” a reușit să evacueze peste o sută de obiecte – deșeuri electrice și electronice din Soroca, care au luat calea spre reciclator.

Activitatea de conștientizare a populației din cartiere pentru necesitatea de colectare și depozitare separată a deșeurilor din plastic a fost cu mult mai anevoioasă. Am apelat la ajutorul administrației ÎM DGLC. Am avut o ședință comună cu administrația și maiștrii de sector. În cartiere au fost plasate anunțuri cu îndemnul către locatari  de a participa la instruire. Ne bucură faptul că populația a reacționat pozitiv și a conștientizat necesitatea de depozitare separată a deșeurilor din plastic, iar astăzi vedem containerele pline. La moment, nu toate cartierele dispun de astfel de containere. Sunt cereri din partea locatarilor de a suplini numărul lor. Atât AO ”Eco-Sor”, cât și Primăria promit acest lucru.

Cele 18000 lei se vor valorifica într-un depozit municipal de stocare a deșeurilor din plastic, urmând a fi preluate de către reciclator.

Acest proiect este implementat de ”Eco-Sor” în cadrul programului de granturi mici ”Mediu, adaptarea la schimbările climatice și ecosisteme”, lansat de CNM cu susținerea financiară a Guvernului Suediei.

Articolul precedentExercițiu de protecție civilă la Florești: gestionarea consecințelor unor calamități
Articolul următorCum pot școlile din R. Moldova să obțină tablă Interactivă?
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.