Până în anul 2030, autoritățile își propun ca toate localitățile din țară să fie conectate la rețeaua publică de apă și canalizare. Afirmația a fost făcută astăzi de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a prezentat Planul de reconstrucție a infrastructurii Moldovei pentru următorii ani, scrie moldpres.md
Potrivit ministrului, în anul 2022, rețelele publice de apă s-au extins cu aproximativ 16% și au fost date în exploatare circa 245 km de apeduct, dintre care 68,7 km în orașe și 177 km în sate. „Doar 61% din localități au rețele de distribuție a apei funcționale. Pentru noi este important ca toți oamenii, școlile, grădinițele să aibă acces la apă și vom face din aceasta o prioritate. Până în 2030, ne propunem să conectăm toate localitățile la rețeaua publică de apă și canalizare”, a spus Andrei Spînu.
Pentru a realiza acest lucru, responsabilii au planificat finalizarea celor 26 de proiecte de dezvoltare regională pentru alimentare cu apă și canalizare, finalizarea proiectului de conectare a raionul Strășeni și Călărași la sistemul de alimentare cu apă a municipiului Chișinău, extinderea sistemului regional de aprovizionare cu apă în Cahul, Vulcănești și Râșcani și construirea stațiilor de epurare la Soroca și Comrat.
Totodată, raioanele Ungheni, Nisporeni, Fălești și Hâncești vor fi conectate la sistemul de livrare a apei din România. Apeductul va trece pe sub râul Prut și se va conecta cu cel din Iași. (FOTO: Moldpres)