În ultima perioadă, pe reţelele sociale s-au răspândit escrocheriile prin care nişte pretinse companii juridice îşi oferă serviciile de recuperare a banilor sustraşi de escroci. Mai multe postări publicitare cu astfel de oferte au apărut pe Facebook. În afară de postările în format text sunt publicate și filmulețe prin care “binevoitorii” se oferă să ajute persoanele înșelate să-și recupereze mijloacele, iar unele video-uri conțin chiar și feedbackuri din partea „clienților mulțumiți”. În realitate, atât informația despre companii, cât și cea despre clienți sunt false. Portalul Stopfals.md explică cum acționează escrocii pe rețelele sociale.
Ce nu este în regulă cu publicitatea „juriștilor”?
Am analizat zeci de anunțuri publicitare despre „asistența juridică” și „asistența în recuperarea mijloacelor sustrase de brokeri”.
În unele cazuri escrocii foloseau filmulețe în care nişte juriști povesteau despre compania unde activează. Însă aceste înregistrări erau trunchiate în așa fel încât nu era clar despre ce companie este vorba.
Bunăoară, în cazul de față, escrocii au preluat un video al companiei НЭС din Rusia. Onestitatea acestei companii ar fi un subiect aparte, căci am depistat atât referinţe pozitive despre activitatea acesteia, cât şi negative. Totuşi este clar că video-ul companiei a fost, pur şi simplu, furat, editat şi transformat în unul „universal” ca să poată fi plasat împreună cu un link cu orice denumire, fără să stârnească suspiciuni.
Aici acelaşi angajat al companiei apare într-un video pe Youtube, postat pe un canal oficial.
Contul de pe care a fost publicată reclama pe Facebook a fost creat acum un an, iar pozele plasate acolo sunt nişte imagini simbol.
La fel, au apărut şi multe video-uri cu nişte pretinşi clienţi mulţumiţi, care povestesc cum au fost ajutaţi de jurişti, dar fără a fi oferite careva informaţii concrete. În unele cazuri, filmuleţele cu feedbackurile pot fi reale, fiind însă editate în aşa fel încât nu mai este clar despre care companie este vorba. De cele mai dese ori, astfel de video sunt înregistrate contra cost prin intermediul unor site-uri speciale de unde, apropo, pot fi achiziţionate și comentarii, vizualizări video etc. În baza acestui exemplu devine clar cum funcţionează totul. O tânără exprimă mulţumiri companiei, îi cheamă pe toţi să apeleze acolo după ajutor, dar fără barem a menţiona denumirea companiei. Nu am reuşit să identificăm în internet nici filmuleţul, nici tânăra.
Reporterul nostru a discutat cu escrocul la telefon
Reporterul portalului Stopfals.md a accesat site-ul escrocilor şi a plasat o solicitare. Printre alte informaţii, se cerea şi indicarea numărului de telefon.
30 de minute mai târziu a fost sunat de către pretinsul jurist. El s-a interesat despre suma care a fost sustrasă, a vrut să afle pe care platformă s-a întâmplat, cât de demult şi în ce ţară locuieşte persoana care i-a contactat. În discuţia telefonică, reporterul a spus că a pierdut banii participând la programul „Investiţii cu banca Maib din Moldova”, un program care, la fel, a fost lansat de escroci. Interlocutorul i-a zis că este o escrocherie frecventă şi s-a arătat dispus să-l ajute. Pentru ca povestea să fie mai credibilă, reporterul a menţionat despre intenţia să meargă la poliţie, precizând că ulterior s-a răzgândit. Totuşi, când a auzit de poliţie, “juristul” a devenit nervos, a întrebat de câteva ori unde anume a fost reporterul, de ce şi dacă a făcut vreo reclamaţie. Ca să-l liniştească, reporterul nostru i-a răspuns că nu a mai făcut finalmente nicio reclamaţie, oricum escrocul care ceva mai devreme era gata să-l ajute a spus că nu poate face nimic în acest caz şi, foarte precipitat, a încheiat discuţia.
Indicii de care trebuie să ţinem cont pentru a nu ajunge în lista victimelor „asistate”
Dacă totuşi aţi căzut în plasa răuvoitorilor, nu este cazul să apelaţi la ajutorul unor pretinşi jurişti pe Internet. Dacă v-au fost sustraşi bani de pe cardul bancar sau aţi fost înşelat în alt mod, puteţi apela la poliţie, iar dacă aveţi nevoie de asistenţa juriştilor, adresați-vă unei companii specializate din localitatea dvs. sau deplasați-vă personal la sediul acesteia. În schema descrisă mai sus, escrocii se prezintă drept angajaţi ai unei companii de peste hotare şi nu se întâlnesc niciodată personal cu clientul.
Constantin Hairetdinov,
Stopfals.md