Profesoara Veronica Ursu, a schimbat meleagurile basarabene pe cele din vestul Africii. Ce-i drept doar temporar. Aceasta a activat ca profesoară de turism și limbi străine la Colegiului de Arte ”Nicolae Botgros” din municipiul Soroca, dar de mai bine de un an, le predă copiilor din Ghana. La cei 31 de ani ai săi, Veronica Ursu a acceptat această provocare, de a merge la peste opt mii de kilometri de casă și… nu regretă. Motiv pentru care am invitat-o la un scurt interviu.
De când și de ce ați plecat în Ghana?
Din luna februarie 2022, sunt voluntară în Ghana, în cadrul Programului de mobilitate pentru profesorii de limbă franceză, lansat de către Organizația Internațională a Francofoniei. Acest program are ca scop asigurarea unui schimb de experiență profesională între profesori din diverse țări francofone și colegii din Ghana. În Ghana, suntem o echipă de 20 profesori de limbă franceză, veniți din 10 țări francofone, precum: Camerun, Republica Ciad, Republica Democratică Congo, Rwanda, Burundi, Togo, Franța, Andorra, Serbia și Republica Moldova. Sunt bucuroasă să reprezint țara și să fac parte dintr-o echipă profesionistă și dinamică.
Și ce anume faceți acolo?
Echipa noastră este repartizată în trei tipuri de structuri din diverse regiuni ale Ghanei: clasele bilingve, centre de formare ale profesorilor de limbă franceză și universități. Eu, îmi desfășor activitatea în clasele bilingve în 4 școli din regiunea de Vest a țării. Misiunea mea pe teren este de a colabora cu profesorii de clasele bilingve în organizarea lecțiilor și a diverselor activități extracurriculare și culturale. Programul dat reprezintă o frumoasă oportunitate de îmbogățire a abilităților și competențelor profesionale și nu numai. Integrarea socială și culturală, colaborarea cu colegi veniți din diferite țări, constituind un mediu pluricultural, reprezintă câteva din principalele avantaje ale acestui program. Durata contractului este doi ani, timp în care am observat și descoperit multe lucruri frumoase pe care Ghana le are de oferit.
Ce reprezintă acest stat aflat atât de departe de Republica Moldova?
Este un stat vest-african scăldat la sud de Oceanul Atlantic, Ghana este mărginită la est de Togo, la nord de Burkina Faso, la vest de Côte d’Ivoire. Țara este cunoscută pe plan internațional prin resursele minerale bogate, cum ar fi aur, diamante, mangan, bauxită, minereu de fier și diverse zăcăminte de argilă și sare. Ghana dispune de diverse atracții turistice unice, inclusiv peisaje frumoase, soare primitor, plaje aurii și rezerve naturale. Apreciez multe lucruri în această țară și voi încerca să le clasific pe domenii. Astfel pe plan educațional, îmi place că toți elevii, începând de la grădiniță și până a fi admiși la universitate, poartă uniforme școlare. Numai la universitate, studenții sunt liberi să îmbrace ce doresc.
Majoritatea școlilor publice sunt deschise pe lângă biserici. În funcție de tipul bisericii, variază și uniforma școlară. Astfel nu este necesar să întrebi elevul la ce școală își face studiile, deoarece putem înțelege după uniforma pe care o poartă. În școlile private, elevii la fel poartă uniformă școlară care este aprobată de către școală. Mi-aș dori ca și în Republica Moldova să fie obligatorie uniforma școlară, astfel nu se face diferență între elevi, toți sunt egali și nu simt careva intimidare că cineva are haine mai frumoase sau scumpe.
Efectivul claselor este mult mai mare ca în Republica Moldova. Spre exemplu, în clasele bilingve, numărul elevilor variază între 40 și 50 elevi. Însă în celelalte clase pot ajunge până la 70 elevi în clasă. De la început, am avut nevoie de ceva timp pentru a mă obișnui, dar fiind ghidată de colegii ghanezi, am reușit să gestionez clase mari.
În Ghana, limba oficială de stat est limba engleză, însă fiecare regiune vorbește limba sa locală. Ceea ce este admirabil, că pe lângă limba engleză care se învață la școală, se va învăța și limba regională. Spre exemplu, în regiunea de Vest, se vorbește limba ”fanti”, ca limbă regională. Aceasta va fi predată la școală la același nivel ca și limba oficială a țării.
Ce v-a impresionat cel mai mult la ei?
Din punct de vedere cultural, ador faptul că oamenii țin mult la valorile culturale și tradiții. Spre exemplu, în fiecare vineri, oamenii vor îmbrăca o haină tradițională sau cu motiv tradițional. În școli, sunt organizate, conform curriculei naționale, lecții practice dedicate culturii ghaneze. Toți elevii vor îmbrăca haine tradiționale, vor prezenta dansuri, cântece și vor vorbi despre valorile culturale.
În Ghana, sunt prezente mai multe religii. Într-un singur oraș, putem interacționa cu musulmani, catolici, creștini metodiști, protestanți etc. Ceea ce îmi place, este că toți oamenii trăiesc în respect și toleranță. Nu sunt careva tensiuni sau conflicte din cauza religiei. Cât despre vreme, în Ghana sunt două anotimpuri: perioada secetoasă și perioada ploioasă. Temperaturile medii sunt cuprinse între 25-35 grade Celsiu pe tot parcursul anului. Aici, mă pot bucura de mult soare, de fructe exotice gustoase, răsărit și apus de soare fermecător.
Oamenii sunt ospitalieri și curioși să cunoască țara de origine a persoanelor străine venite în Ghana. Le place foarte mult fotbalul și sunt adevărați fani ai echipei naționale. În timpul desfășurării Cupei Mondiale din Qatar, toți oamenii, de la mic la mare, urmăreau meciurile. Atunci când echipa ghaneză marca gol, eu știam fără să m-ai privesc meciul, deoarece se auzeau strigăte de bucurie din toate colțurile orașului.
Un alt lucru ce apreciez în Ghana și aș dori ca și în Republica Moldova să fie la fel, este respectul reciproc între șoferi aflați în trafic. Mereu își vor ceda trecerea unul altuia, nu se creează conflicte pe drum și dacă este necesar se ajută între ei. De asemenea, dacă o persoană în vârstă, copil sau femei cu copii mici doresc să traverseze strada, însă nu este trecere de pietoni, șoferii se vor opri pentru a lăsa persoana să treacă și vor informa si ceilalți șoferi din spate să încetinească sau să se oprească.
În același context, pot adăuga ca oamenii din Ghana nu sunt atât de grăbiți sau stresați ca la noi. Fiecare persoană ia timpul de care are nevoie pentru a realiza un anumit lucru. De la început îmi era dificil să mă obișnuiesc cu ideea că noțiunea de timp în Ghana este diferită de cea de la noi din țară. Organizând un eveniment fie profesional sau cultural și indicând că acesta va începe la orele 9:00, trebuie să te aștepți că acesta va începe cu două ore mai târziu, deoarece oamenii vor ajunge cu întârziere.
Când reveniți acasă?
Sejurul meu în Ghana va lua sfârșit în luna ianuarie 2024. La finele contractului mă voi întoarce acasă și voi fi bucuroasă să împart experiența și cuno;tintele acumulate aici. Eu afirm de fiecare dată că toate călătoriile și diversele experiențe îmbogățesc cunoștințele noastre și ne fac să conștientizăm că fiecare popor are valorile, tradițiile și obișnuințele sale, ce trebuie acceptate și respectate. De asemenea, religia sau țara de origine a persoanei nu au nici o importanță. Tot ce contează este să ne respectăm reciproc și să trăim în înțelegere și pace.