Top cinci cărți cele mai citite de moldoveni în anul 2022

0
568

Educație financiară, relațiile în cuplu, istorie sau război. Acestea au fost printre cele mai căutate subiecte în materie de lectură ale cetățenilor Republicii Moldova în anul 2022. Mulți au căutat să se refugieze în lectură pentru a se detașa de evenimentele cu impact negativ, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Am citit ceva mai mult pentru suflet pentru că a fost un an destul de greu, despre multe chestii care s-au întâmplat în lume așa că m-am axat mai mult pe povești pozitive chiar și pentru copii și adolescenți, în sensul că lectura să fie ca o oază de liniște”. 

Librarii confirmă că preferințele în 2022 au fost diverse, de la manuale de gestionare a banilor, până la cele de menținere a relațiilor de cuplu. 

Mariana Voleanschi, administrator librărie: „Tematica războiului care din păcate este foarte actuală la moment și întotdeauna a fost interesantă tematica dragostei, a relațiilor și a armoniei între o femeie, un bărbat, armonia în familie. De asemenea este foarte întrebată cartea cele 5 limbaje ale iubirii, cum să-i arăți partenerului că ești implicat în relația dată, că ești pozitiv, că dorești ca relația dată să aibă o viață lungă, frumoasă, reușită. De asemenea secretul căsniciei fericite”. 

Diana Mihuță, librar: „Credem că s-au refugiat în povești de dragoste, s-au refugiat în cărți despre comunicarea în cuplu cel mai mult și a fost un interes sporit pentru inteligența financiară, adică tot felul de cărți care te învață cum să-ți gestionezi bugetul sau cum să câștigi bani mai mulți”.

TOP 5 CĂRȚI CITITE DE BASARABENI 

1. “Totul se termină cu noi”, de Colleen Hoover, 

2. “Tată bogat, tată sărac”, de Robert T. Kiyosaki, 

3. “Cele cinci limbaje ale iubirii”, de Gary Chapman, 

4. “Uhu! Ghid de reeducare a părinților”, de Ionela Hadîrcă, 

5. “Băiatul cu pijamale în dungi”, de John Boyne.

Atât cărțile în format electronic cât și cele pe suport de hârtie continuă să fie la mare căutare, iar cei mai fideli cititori rămân femeile. 

Anatol Vidrașcu, fondator Editura “Litera”: „Necesitatea aceasta de a citi a existat dintotdeauna fiindcă omul, citind o carte parcă ar trăi o altă viață. Practic, autorul într-o carte își exprimă întreaga sa experiență și în felul acesta noi doar putem progresa, citind din experiența altora și însumând-o cu a noastră vom ajunge la alte rezultate. Drept că unii mai citesc ca să adoarmă, dar alții citesc ca să se trezească”. 

Basarabenii alocă, în medie, câte 17 minute pe zi pentru diverse forme de lectură. Însă, atunci când e vorba de cititul cărților, stăm și mai prost: doar patru minute pe zi, comparativ cu Estonia sau Suedia, țări în care oamenii citesc cel puțin 10-14 minute zilnic.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPrimii ghiocei din acest an înfloresc în luna ianuarie
Articolul următorPovestea unui bărbat care tot crește continuu de la vârsta de 22 de ani
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.