Sorocenii participă la Expoziţia Internaţională Specializată «INFOINVENT-2015»

0
17

Doi elevi din Soroca, alături de profesorul lor de fizică, participă în aceste zile la Expoziţia Internaţională Specializată «INFOINVENT-2015», unde prezintă o invenţie proprie.

Este vorba despre Alexandru Sârbu, elevul anului IV la Colegiul Tehnic Agricol şi absolventul Liceului Teoretic “C. Stere”, Ciuvaga Alexandru. Împreună cu profesorul de fizică, Victor Ciuvaga, sorocenii prezintă lucrarea „Utilizarea surselor de energie regenerabile – motorul STIRLING”.

„Scopul invenției constă în proiectarea unei scheme noi a motorului Stirling (modificarea răcitorului) care ar permite de utilizat eficient resursele regenerabile de energie. Modelul propus este destinat pompării apei din rezervoarele (naturale sau artificiale) cu apă și/sau încărcarea unor baterii. Apa pompată este folosită în calitate de răcitor înlocuind astfel răcitorul de tip radiator” ne-a comunicat Voctor Ciuvaga.

Potrivit sursei, motorul Stirling poate fi folosit în gospodăriile țărănești la obținerea energiei electrice sau/și pomparea apei pentru irigare, pentru asigurarea gospodăriei cu apă caldă menajeră. În final obţinem: o diminuare a poluării mediului, o economie a resurselor naturale de energie, o micşorare a importului de resurse energetice. Înlocuirea răcitorului de tip radiator aduce după sine două avantaje: Se obține un randament mai mare, deoarece răcirea cu apă este mai eficientă decât răcirea cu aer; Apa care iese din sistemul de răcire poate fi folosită la necesitățile casnice – apă caldă menajeră sau apa cală în sistemul de încălzire (casă-seră), apa la irigare.

Expoziţia Internaţională Specializată «INFOINVENT-2015» se desfăşoară în perioada 25-28 noiembrie la Chişinău. Obiectivul principal al evenimentului este susţinerea şi promovarea proprietăţii intelectuale în general şi creativităţii în special, atragerea investiţiilor în activitatea de inovare şi transfer tehnologic, realizarea proiectelor mixte privind implementarea invenţiilor, tehnologiilor şi materialelor noi în economia naţională, dezvoltarea cooperării tehnico-ştiintifice internaţionale, fiind o platformă ideală pentru întâlniri de afaceri între inventatori, cercetători şi reprezentanţi ai sectorului real al economiei.


Articolul precedentPrimul pas pe calea integrării europene a fost legalizarea căsătoriilor între cuplurile de acelaşi sex
Articolul următorVolumul „Cetatea Soroca – istorie, memorie și tradiții seculare” a ajuns acasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.