“Marea” de la Costeşti

0
980

Litoral “made in Moldova”

harta-acoperire-Moldova-turism

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Cei care nu au prea mulţi bani pentru a ajunge pe malul mărilor sau oceanelor, vă propunem un “litoral” aflat la puţin peste o sută de kilometri de Soroca. Cam într-o oră şi jumătate ajungi cu automobilul până la lacul de acumulare Costeşti-Stânca, care este o soluţie pentru cei aflaţi în criză (de bani şi timp). Aici găsiţi o plajă cu nisip, şi apă mai caldă decât în Nistru. Din cauza unor lucrări de întreţinere la hidrocentrală, anul acesta nivelul apei este mai scăzut decât de obicei, dar aceasta nu este un impediment pentru cei care vor să se scalde şi bronzeze în voie. Aici puteţi alege între a vă instala corturi pe o plajă cu nisip, sau ceva mai în colo la umbra unor copaci plantaţi pe malul Prutului ori la o pensiune turistică deschisă recent la Duruitoarea. Pasionaţii de pescuit pot alege un loc bun pentru a prinde peşte, fie în preajma barajului sau pe malul râuleţului Ciuhur, înaintea revărsării sale în lacul de acumulare. Ţineţi însă cont că litoralul celui mai mare lac artificial din Republica Moldova este situat la hotarul cu România şi implicit aici trebuie respectate regulile zonei de frontieră (la fel ca şi pe malul Nistrului). “Marea” de la Costeşti are peste 3 kilometri şi jumătate lăţime, iar lungimea sa se întinde până la 70 de kilometri. Cu adâncimea maximă de peste 30 de metri, lacul poate fi periculos pentru cei care se îndepărtează prea mult de la mal. Pe lângă scăldat şi baia de soare, cei pasionaţi de turism pot vizita şi alte atracţii din preajmă, cum ar fi peştera şi defileul din Duruitoarea, “Stânca dragostei” sau peisajele frumoase din Văratic.


Articolul precedentGigantul Corjeuţului
Articolul următor(ŞI) RADIO EUROPA LIBERĂ VA MONITORIZA CONSTRUCŢIA STAŢIEI DE EPURARE LA SOROCA
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.