3 motive periculoase pentru care nu ar trebui să-ți reții strănutul

0
224

Dorința să strănutați, vă poate surprinde chiar în cel mai nepotrivit moment, însă încercarea de a suprima strănutul sau de a vă închide strâns gura și nasul poate dăuna sănătății. Medicii  avertizează despre consecințele reținerii strănutului.

Când o persoană strănută strângându-și strâns gura și nasul, presiunea din căile respiratorii crește de 5–20 ori față de un strănut obișnuit. Vasele mici din nas și ochi nu rezistă întotdeauna la o asemenea presiune. Dacă capilarele de pe față se sparg, pe piele apar pete roșii. De asemenea, crește presiunea asupra timpanelor — reținerea strănutului poate să le afecteze.

În plus, strănutul curăță nasul și gâtul de praf, polen și microbi acumulați. Dacă vă abțineți, există riscul ca infecția să ajungă în urechea medie.

În cazuri rare, strănutul incorect poate avea consecințe catastrofale. De exemplu, medicii menționează cazuri în care reținerea strănutului a provocat anevrisme ale vaselor cerebrale, ceea ce poate duce la accident vascular cerebral. De asemenea, uneori, suprimarea strănutului a provocat pneumotorax — o condiție periculoasă în care aerul se acumulează în cavitatea pleurală.

Prin urmare, nu ar trebui să vă strângeți prea tare nasul și gura când strănutați. Este mai bine să vă acoperiți delicat cu un șervețel și să permiteți strănutului să se desfășoare în mod natural.

Sugestiv în acest sens este cazul unui scoţian în vârstă de 30 de ani, relatat de DailyMail,  care s-a prezentat cu dureri foarte mari la Ninewells Hospital din Dundee şi le-a povestit medicilor că acestea au apărut în timp ce conducea şi a încercat să-şi oprească un strănut, cu gura închisă şi ţinându-se de nas.

La palpare, spun medicii, se auzea un sunet ca şi cum ceva ar fi rupt, iar bărbatul spunea că nu-şi poate controla zona gâtului, aşa că au decis să-i facă un set de tomografii computerizate. Acestea au arătat că scoţianul a suferit o ruptură de 2 pe 2 milimetri în trahee.

Medicii au ajuns la concluzia că ruptura a fost cauzată de o „acumulare rapidă de presiune în trahee în timp ce strănuta ţinându-se de nas și cu gura închisă”. Ei spun că, dacă gura și nasul sunt închise în timpul unui strănut, presiunea din căile respiratorii superioare poate crește de până la 20 de ori. Şi, deşi acesta este primul caz de acest gen, ei sfătuiesc oamenii să nu mai încerce să-şi oprească strănutul, pentru că acesta este un reflex perfect normal, prin care organismul încearcă să elimine particulele străine din nas, tocmai pentru a se proteja.


Articolul precedentHoroscopul zilei de duminică, 9 iunie 2024: Vărsătorii sunt sfătuiți să nu se teamă să iasă din tiparele obișnuite, află ce spun astrele despre zodia ta
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Vara la Băxani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.