18 decembrie — ZIUA POLIȚIEI REPUBLICII MOLDOVA! SĂ TRĂIȚI!

0
1271

De la începutul anului, în raionul Soroca au fost înregistrate 371 de infracțiuni. În 301 cazuri au fost stabiliți autorii

Octavian CEBOTARENCO, șef al Inspectoratului de Poliție Soroca, comisar-șef

Eduard TINCU, șef-adjunct al Inspectoratului de Poliție Soroca, comisar principal

Activitatea Inspectoratului de Poliție Soroca pe perioada anului curent a fost concentrată asupra organizării și îndeplinirii sarcinilor înaintate de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției, în scopul realizării obiectivelor trasate în cadrul planului de acțiuni, accentul fiind pus pe descoperirea crimelor și menținerea securității publice.

Odată cu implementarea reformei MAI din 05.03.2013 și a Legii nr.320/2012 „Cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului”, statele de organizare ale Inspectoratului de poliție Soroca se prezintă, după cum urmează: total efectiv — 168; angajați cu statut special — 160 (ofițeri — 88, subofițeri — 72); angajați civili — 8; funcții vacante — 9… Structura Inspectoratului de Poliție Soroca este următoarea: Secția coordonare operațională; Secția resurse umane; Secția urmărire penală; Secția investigații infracțiuni; Secția securitate publică. Inspectoratul de poliție Soroca deservește o suprafață de 104.300 hectare cu o populație totală de 63.952 persoane. Astfel, pe teritoriul deservit de către Inspectoratul de Poliție Soroca sunt 35 de primării, care, la rândul lor, includ 68 de localități, dintre care: 34 — comune, 33 — sate și municipiul Soroca. Raionul Soroca este divizat în 4 sectoare de poliție: Sectorul de poliție nr.1 (mun. Soroca); Sectorul de poliție nr.3 (Bădiceni); Sectorul de poliție nr.5 (Stoicani); Sectorul de poliție nr.6 (Căinarii Vechi).

De la începutul anului 2023, pe teritoriul raionului Soroca au fost înregistrate 371 infracțiuni (fată de 384 infracțiuni înregistrate în perioada anului precedent). Stabiliți autorii pe 301 infracțiuni (față de 327 infracțiuni, anul precedent), procentul descoperirii constituind 81,1 față de 60,48 pe țară. Nivelul infracțional constituie o scădere cu 3,4% față de anul precedent. După categoriile de infracțiuni, în perioada de referință au fost înregistrate așa crime ca: excepțional de grave — 3 infracțiuni; deosebit de grave — 7 infracțiuni; grave- 49 infracțiuni; mai puțin grave — 163 infracțiuni; ușoare — 149 infracțiuni, dintre care pe: omor — 4 infracțiuni, furturi — 68 infracțiuni, leziuni corporale grave — 1 infracțiune, leziuni corporale medii — 16 infracțiuni, droguri — 21 infracțiuni, tâlhării — 2 infracțiuni, huliganism — 24 infracțiuni, accidente rutiere — 13 infracțiuni, răpiri de transport — 4 infracțiuni, escrocherii — 15 infracțiuni, viol — 7 infracțiuni, violență sexuală — 3 infracțiuni, conducerea unităților de transport în stare ebrietate — 109 infracțiuni, jaf — 6 infracțiuni, violare de domiciliu — 15 infracțiuni, violență în familie — 22 infracțiuni, păstrarea ilegală a armelor — 3 infracțiuni, șantaj — 1 infracțiune, transmiterea lucrurilor interzise (în Penitenciarul nr.6 din or. Soroca) — 10 infracțiuni, corupere activă — 2 infracțiuni.

Pe parcursul anului curent au fost finisate 294 cauze penale; înaintate propuneri procurorului pentru finisarea urmăririi penale pe 301 cauze penale, 252 cauze penale au fost trimise în judecată, 29 cauze penale au fost încetate, 13 cauze penale au fost clasate. De către agenții constatatori din cadrul Inspectoratului de Poliție Soroca au fost întocmite: 4169 procese-verbale: art.354 (huliganism) — 636 procese-verbale; art.355 (stare de ebrietate) — 237 procese-verbale; art.78 (cauzarea premeditată a leziunilor) — 127 procese-verbale; art.85 (consum de droguri) — 11 procese-verbale; art.105 (furt mărunt) — 91 procese-verbale; art.233 (conducerea în stare de ebrietate) — 9 procese-verbale… Accidente rutiere în perioada dată au fost înregistrate 235 cazuri, dintre care: 36 accidente rutiere cu consecințe grave față de 36 înregistrate anul precedent; în urma cărora au fost traumatizate 37 persoane față de 39 înregistrate anul precedent; 6 persoane decedate anul curent, 4 anul precedent. În urma măsurilor de profilaxie au fost documentate și înregistrate 1880 de contravenții.

Sărbătoarea profesională — Ziua Poliției Republicii Moldova, pe care o marcăm în fiecare an pe 18 decembrie, îmi oferă prilejul de a vă adresa felicitări călduroase, urări de sănătate și succes în serviciu. Întotdeauna ați demonstrat un înalt patriotism, profesionalism și sperăm că simțul datoriei, bărbăția și curajul de care ați dat dovadă în activitatea de zi cu zi pe parcursul acestor ani vor servi drept exemplu pentru toți cei care și-au legat viața de apărarea activă a drepturilor omului, asigurarea ordinii publice și lupta contra criminalității. Sunt convins că întregul efectiv al Inspectoratului va depune și în continuare toate eforturile pentru a depăși greutățile de moment, asumându-și în fața cetățenilor angajamentul de a activa mai eficient pentru asigurarea ordinii, securității și liniștii în țară.

Urez tuturor angajaților, veteranilor, precum și familiilor Dumneavoastră mulți ani cu sănătate, bunăstare, optimism, liniște în suflet, răbdare, fericire și împliniri personale și profesionale, să obțineți și în viitor succese deosebite în activitatea ce o desfășurați. Să aveți parte de multă putere de muncă, pentru a răspunde cu promptitudine și maximă eficientă în orice situații, avânt și perseverență în nobila și importanta activitate întru binele poporului și prosperitatea țârii!

La mulți ani, Poliția Republicii Moldova!

Stela TIGHINEAN-NOROC, șefa Secției coordonare operațională, comisar principal: „Misiunea secției este menținerea capacității de răspuns la riscurile aferente securității publice”

Secția coordonare operațională este unitatea de coordonare a Inspectoratului de poliție Soroca și are misiunea în menținerea capacității de răspuns la riscurile aferente securității publice, reacționării la situații de urgență specifice sau excepționale și asigurarea calității fluxului informațional dedicat activității operaționale a subdiviziunii, prin realizarea activităților de control și direcționare a resurselor disponibile pentru realizarea atribuțiilor de menținere și asigurare a ordinii și securității publice, de prevenire, investigare și de descoperire a infracțiunilor.

Secția include în componența sa Serviciul de gardă, unde activează 8 angajați, care au sarcina de a monitoriza situația operativă și a asigura înregistrarea informațiilor parvenite de la cetățeni, cât și prin intermediul Serviciului 112, precum și asigurarea fluxului informațional dedicat intervențiilor specifice, inițierea intervențiilor în cazul situațiilor de urgență sau de criză, precum și asigurarea securității sediului Inspectoratului, integrității armamentului, munițiilor și a mijloacelor speciale. Ofițerii/subofițerii operativi de serviciu organizează şi dirijează în timpul serviciului cu grupele de reacționare operative și grupul operativ de urmărire penală, întru reacționarea imediată, fixarea și documentarea evenimentelor și încălcării ordinii de drept.

Zilnic asigură coordonarea acțiunilor resurselor dislocate în sectorul administrativ în caz de săvârșire a infracțiunilor și incidentelor, interacțiunea acestora cu forțele de sprijin și complementare aflate la dispoziție, precum și acumularea, prelucrarea și raportarea conducerii Inspectoratului a informațiilor privind situația operativă din teritoriul deservit. De asemenea, se asigură evidența sesizărilor, a altor informații cu privire la infracțiuni, fiind înregistrate în Registrul de evidentă a înștiințărilor referitoare la infracțiuni și incidente (R-2) 7410 informații. Top 10 cazuri înregistrate fiind cazurile de conflict, persoană agresivă, persoană bătută, persoană agresată, accidente rutiere, furt, violență în familie, deces, gălăgie, distrugerea/deteriorarea bunurilor.

Stimați colegi! Munca pe care o depuneți solicită calități deosebite, devotament, bărbăție, curaj, perseverență, profesionalism și responsabilitate — calități de care dați dovadă zi de zi, îndeplinindu-vă cu cinste sarcinile încredințate. Cu ocazia Zilei profesionale Vă doresc să obțineți și în viitor succese deosebite, să aveți multă forță pentru a răspunde la orice provocare cu promptitudine și maximă eficientă. Vă doresc multă sănătate, prosperitate și noi realizări în activitatea profesională.

Ion DENISENCO, șef al Secției investigații infracțiuni, comisar: „Nivelul infracțional a scăzut cu 3,39 la sută”

Conform statelor de reorganizare, Secția investigații infracțiuni este compusă din Serviciul analize crime și Serviciul poliției criminale, în care activează 15 angajați, și anume: Serviciul analize crime — 1 ofițer de investigații; Biroul crime grave — 6 ofițeri de investigație; Biroul căutare — 1 ofițer de investigație (1 angajat — concediu de îngrijire a copilului); Biroul zonal — 6 ofițeri de investigație (3 locuri vacante); Biroul „C” — 1 ofițer de investigație.

Un obiectiv principal al Secției investigații infracțiuni a IP Soroca este apărarea drepturilor și libertăților persoanei de atentate criminale, relevarea, prevenirea, curmarea și descoperirea infracțiunilor și contravențiilor, căutarea persoanelor dispărute fără urmă ori a celor care se ascund de organele de urmărire penală sau de instanța de judecată ori se eschivează de la executarea pedepsei și identificarea cadavrelor în raza de competență a subdiviziunii, prevenirea și combaterea narcomaniei și traficului de droguri, interacțiunea și cooperarea cu membrii comunității, identificarea problemelor cu care se confruntă cetățenii, acordarea serviciilor calificate acestora, pentru sporirea nivelului de siguranță în comunitate.

Pe perioada de raport în cadrul Inspectoratului de Poliție Soroca au fost înregistrate 371 infracțiuni față de 384 infracțiuni înregistrate în perioada anului precedent, cu 13 infracțiuni mai puține decât în perioada analogică. Stabiliți autorii pe 301 infracțiuni (față de 327 infracțiuni anul precedent), procentul descoperirii constituind 81,1% (față de 60,5% pe țară). Nivelul infracțional constituie o scădere cu — 3,39%. Este de menționat faptul că ofițerii de investigații din cadrul Secției investigații infracțiuni pe parcursul perioadei de raport au descoperit personal — 108 infracțiuni (dintre care 69 infracțiuni fiind pe date operative) din anii precedenți au fost descoperite 37 infracțiuni.

Dinamica infracțională pe teritoriul raionului Soroca denotă diminuare la așa categorii de crime ca: leziuni corporale grave (cu — 3), anul curent fiind înregistrată 1 infracțiune, anul precedent 4; jafuri (cu — 7), anul curent fiind înregistrate 6 infracțiuni, anul precedent 13; răpiri de transport (cu — 2), anul curent fiind înregistrate 4 infracțiuni, anul precedent 6; huliganism (cu — 3), anul curent fiind înregistrate 24 infracțiuni, anul precedent 27… La compartimentul droguri este înregistrată o creștere cu 10 crime. Astfel, în anul curent au fost înregistrate 21 infracțiuni, față de 10 infracțiuni anul precedent.

În perioada de referință au fost declanșate 5 operațiuni „Căutare”, în rezultat au fost reținute 28 persoane și depistate o persoană dispărută și o persoană neidentificată. La începutul anului 2023, se aflau în urmărire penală 108 infractori față de 94 infractori aflați în căutare în perioada analogică (cu 14 mai mulți). Pe parcursul perioadei de referință au fost anunțați în căutare 110 infractori față de 73 infractori în perioada analogică (cu 37 mai mulți). În această perioadă au fost stabilite 5 persoane pierdute fără veste în comparație cu o persoană în anul 2022. La moment restul persoanelor aflate în căutare constituie 123 infractori în comparație cu 135 anul precedent (cu 12 mai puține).

Cu prilejul celei de a XXXIII-a aniversare de la formarea Poliției Republicii Moldova, Vă aduc tuturor sincere felicitări și urări de bine. Vă urez multă sănătate, bunăstare, pace, liniște în suflet, devotament față de Patrie, profesionalism, responsabilitate și succese în serviciul pe care îl oferiți cetățenilor.

La mulți ani, Poliția Națională!!!

Igor ROTARU, șeful Secției urmărire penală, comisar principal

Secția urmărire penală face parte din cadrul IP Soroca, care conform Statelor include: 17  funcţii, dintre care șef, șef adjunct şi 15 ofițeri de urmărire penală. Având următoarele  sarcini de bază: Depistarea şi organizarea descoperirii tuturor infracţiunilor din competenţa sa sau date în competenţa acestuia prin ordonanţa procurorului; Cercetarea calitativă şi oportună a infracţiunilor ce ţin de competenţa lor, asigurarea condiţiilor legale de tragere la răspundere a tuturor persoanelor care au comis infracţiuni; Primirea măsurilor întru asigurarea reparării depline a prejudiciului cauzat în urma săvârşirii infracţiunilor; Stabilirea în procesul urmăririi penale a cauzelor şi condiţiilor care au contribuit la săvârşirea infracţiunii, primirea măsurilor întru înlăturarea acestora, participarea activă la alte măsuri de prevenire a infracţiunilor.

Pe parcursul  anului 2023 Secția urmărire penală a avut în gestiune 507 cauze penale. S-au înaintat propuneri procurorului pentru terminarea urmăririi penale pe 333 cauze penale; pe 292 cauze penale au fost remise propuneri de punere sub învinuire și judecată; 41 cauze penale au fost propuse pentru  încetare.

Din cauzele penale finisate: 259 cauze penale au fost remise în judecată; 33 cauze penale au fost încetate pe motive de nereabilitare; 31 cauze penale au fost clasate pe motive de reabilitare conform art. 275 alin. (1) pct. 1) – 3) CPP,

În perioada nominalizată  în conformitate cu prevederile art.166 CPP au fost reţinute 32 persoane. Din cele 32 persoane, către 20 persoane a fost aplicată arestarea preventivă, 6 persoane a fost aplicată arestarea la domiciliu, 6 persoane eliberate în legătură cu aplicarea altor măsuri preventive. Prin infracţiunile săvârşite de sustrageri a fost pricinuită o pagubă în sumă totală de 1073027 lei, dintre care în timpul urmăririi penale 556631 lei au fost restituite. Procentul restituirii pagubei materiale constituie 51 %. În baza materialelor examinate în ordinea art.274 CPP. Pe parcursul  anului 2023 în R-1 au fost înregistrate 765, dintre care pe 390 sesizări au fost pornite cauze penale, în adresa procuraturii au fost înaintate 370 materiale cu propunere de a nu porni urmărirea penală.

Felicit toți colegii cu Ziua Poliției Naționale. Să aveți mulți ani frumoși și îmbelșugați, multă sănătate, împliniri pe plan profesional și familial, răbdare și putere de a lua deciziile corecte în situații precare. Să vă îndepliniți și în continuare misiunile încredințate cu maximă seriozitate, profesionalism, devotement și responsabilitate.

Totodată le urez tuturor felicitări cu prilejul sărbătorilor de iarnă: Crăciunul și Anul Nou. Fie ca Noul An 2024 să vă aducă pace, noroc și bucuria succesului.

La Mulți Ani !  Victor MARCHITAN, șef interimar al Secției securitate publică, comisar: „Parteneriatul dintre societatea civilă și poliție înseamnă liniște și încredere”

Secția securitate publică este o subdiviziune specializată, structurală a Inspectoratului de Poliție Soroca, cu atribuții de organizare, dirijare, monitorizare și control al activității în domeniul securității publice. Secția organizează și coordonează activitatea următoarelor servicii: Serviciul interacțiune comunitară; Serviciul supraveghere armament și activități licențiate; Serviciul patrulare; Serviciul supraveghere tehnică și accidente rutiere; Sectoarele de poliție.

Activitatea Secției securitate publică este organizată în baza planurilor de acțiuni elaborate trimestrial, care în urma analizei a situației criminogene la general și a factorilor ce contribuie la creșterea situației infracționale sunt prevăzute măsuri concrete în scopul influențării și diminuării criminalității la general. Organizarea activităților de ordine și siguranță publică sunt realizate pentru menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii publice. Secția securitate publică prin activitățile pe care le desfășoară are menirea să asigure societății siguranța, exprimând sentimentul de liniște și încredere pe care îl conferă serviciul polițienesc, prin aplicarea măsurilor de ordine publică, precum și prin dezvoltarea parteneriatului societate civilă — poliție.

În context, cu prilejul aniversării a XXXIII-a de la crearea Poliției Republicii Moldova, urez tuturor angajaților și veteranilor Ministerului Afacerilor Interne multă sănătate, fericire, împliniri personale și profesionale.

Valeriu GUŢAN, șef al Secției resurse umane, comisar principal: „În cadrul instituției a fost creat un climat moral-psihologic favorabil”

Scopul și sarcina Secției resurse umane în activitatea subdiviziunilor polițienești este de a monitoriza și asigura implementarea cu succes a politicilor și procedurilor de personal în vederea realizării optime a obiectivelor subdiviziunii, controlul asupra respectării legislației muncii și a legislației în domeniu ce determină administrarea personalului, ridicarea responsabilității angajaților din subordine, precum și sporirea capacităților de muncă ale acestora. Secția resurse umane este compusă din: șef secție; ofițer superior; ofițer pentru formare profesională; ofițer (psiholog).

Pe parcursul anului curent, în cadrul entității a fost înregistrată o stagnare la compartimentul încetării raportului de serviciu al funcționarului public cu statut special, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Motivele cele mai des invocate de către angajați sunt timpul insuficient pentru familie și salariul modest primit. În perioada de referință a anului, prin implicarea directă a angajaților secției, au fost întreprinse mai multe activități de recrutare, fiind selectați 19 candidați pentru angajarea în cadrul Poliției, fapt ce a dus la completarea funcțiilor vacante (incompletul este 5,3%). La sfârșit de an, putem constata că în cadrul instituției a fost creat un climat moral-psihologic favorabil, prin intermediul Secției resurse umane.

Pentru anul viitor ne propunem asigurarea unui control riguros la capitolul completarea funcțiilor vacante, formarea profesională continuă a salariaților, îmbunătățirea permanentă a climatului moral-psihologic, întreprinderea măsurilor necesare întru prevenirea implicării salariaților în acte de corupție, cât și acordarea ajutorului metodic și practic noilor angajați și persoanelor care efectuează stagiul de practică în cadrul instituției.

La final, vin cu un mesaj de felicitare adresat tuturor colegilor, dar și veteranilor Ministerului Afacerilor Interne, cu ocazia aniversării a XXXIII-a de la crearea Poliției Republicii Moldova, dorindu-le multă sănătate, împliniri personale și profesionale, liniște în suflet, pace în casele fiecăruia, multă putere, demnitate și onoare în asigurarea liniștii publice în societate. La mulți ani și numai sănătate!

 


Articolul precedentFără panică, în perioada 17-22 decembrie, la Centrul de instruire de la Bulboaca se desfășoară antrenamente ale Batalionului de menținere a Păcii
Articolul următorMeteo, 18 decembrie: Începem săptămâna fără precipitații și cu plus în termometre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.