120 șoferi din raion, privați de dreptul de a conduce

0
42

Numărul de șoferi care urcă în stare de ebrietate la volan este în creștere, necătând la faptul că amenzile se măresc, iar legea pedepsește tot mai dur astfel de încălcări.

Dacă în anul 2014, la Biroul de probațiune Soroca figurau la evidență 45 de persoane care au condus în stare de ebrietate, atunci în 2015 această cifră s-a mărit de aproximativ trei ori. În anul curent, doar în prima jumătate a anului sunt înregistrate din aceiași cauză peste 120 de persoane.

Potrivit șefului Biroului de probațiune Soroca, Valuța Profir, în timpul de față, 22 de persoane își ispășesc pedeapsa, potrivit cu hotărârea instanței de judecată, dintre care majoritatea sunt pedepsiți pentru depășirea concentrațiilor maxime admisibile de alcool în timpul șofatului. Dintre aceștia, șase sunt în căutare din cauza că se eschivează de la răspundere, iar alții în același număr lucrează neremunerat în folosul comunității, și anume participă la amenajarea teritoriului și la alte activități practice. “Munca lor este stabilită în comun acord cu administrația publică locală. Conform legii, persoana are dreptul să aleagă câte ore va lucra pe zi, între 2 și 8 ore„ ne spune specialistul.

La Biroul de probațiune Soroca sunt la evidență persoane care se află în conflict cu legea penală și care nu sunt în detenție, sau persoanele care au fost eliberate din închisoare și care au nevoie de ajutor la adaptarea lor socială.

Potrivit art.233 Cod Contravențional RM, conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de 150 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani. 

Spectrul de responsabilități și servicii revenite biroului este unul larg, astfel încât, specialiștii nu au în toate cazurile pârghiile necesare, inclusiv legislative, pentru a-și duce activitatea până la capăt. „Noi avem de a face cu funcționari publici, medici, și până la foști pușcăriași. Avem o situație mai puțin plăcută în cazul șoferilor care, cu toate că au interdicția de a conduce, nu respectă legea. Îi pot vedea personal pe drum conducând în oraș, însă nu le pot face nimic. Șoferul poate veni la primire cu automobilul, și până sunăm la serviciul de patrulare, acesta dispare de la fața locului. Potrivit legii, îndeplinim toate hotărârile judecătorești, cu excepția cazurilor când persoanele sunt private de libertate. Păcat că nu avem instrumentele necesare ca să ducem până la capăt lupta cu acest viciu al societății care este condusul în stare de ebrietate. Se cunoaște și la nivel central că legile nu sunt perfecte în acest domeniu”, ne explică domnul Profir.

Potrivit art. 264  Cod Penal RM, Conducerea mijlocului de transport de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de substanţe narcotice, psihotrope şi/sau de alte substanţe cu efecte similare se pedepseşte cu amendă în mărime de la 400 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.

În ultima vreme, se observă o creștere a cazurilor de violență în familie, de execuția instanței judecătorești fiind responsabil Biroul de probațiune Soroca. Totodată, specialiștii spun că pe lângă acestea sunt deschise cauze penale pentru tortură, huliganism, furturi și trafic de influență. „La execuția pedepsei în cazul altor încălcări, în afară de cea a băutului la volan, nu avem probleme. Legea ne permite să facem vizite la domiciliu, să controlăm și să îi monitorizăm, să-i chemăm la convorbire și să facem planul de privațiune”, spune Valuța Profir.

În prezent se află la evidența Biroului de probațiune Soroca 320 de condamnați, dintre care, 120 persoane sunt private de dreptul de a conduce automobilul din cauza că au fost depistați băuți la volan. La moment la evidența instituției se află inclusiv 5 minori.

Vă reamintim, că în mai multe localități din țară se desfășoară campania națională “Comunitate trează și sigură”, implementată de Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP), împreună cu Automobil Club din Moldova, care are scopul să informeze și să responsabilizeze șoferii, dar și participanții la trafic, despre impactul negativ pe care îl poate avea alcoolul asupra șofatului. Printre reprezentanții grupului de lucru din partea de nord a țării în cadrul acestei campanii se regăsește și publicația “Observatorul de Nord”.

Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul “Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.

Doina Alexei


Articolul precedent7 studenţi s-au înecat în timp ce îşi făceau selfie
Articolul următorCe poate fi mai rău decât URA CARE UNEŞTE!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.