Centrul Comunitar de Sănătate Mintală de la Soroca „culege primele roade”

0
370

Elena, una dintre beneficiare, în timpul ocupaţiilor la Centru
Sursa – facebook.com

De aproximativ zece luni, în Soroca activează Centrul Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM), unul dintre cele patru centre de acest gen create în raioanele-pilot: Cimişlia, Cahul, Orhei şi Soroca şi totodată ultimul inaugurat în acest an, care aplică metodologia de tratament flexibil asertiv comunitar (FACT), în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova.

Acest centru, din incinta Centrului de Sănătate Soroca, include cabinete de psihiatrie şi psihologie, precum şi un salon de terapie ocupaţională, asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda. În noul centru comunitar de sănătate mintală îşi desfăşoară activitatea un psihiatru, un psiholog, trei asistente medicale şi o asistentă socială, care au fost instruiţi de către specialiştii Trimbos şi şi-au însuşit practicile specifice metodologiei FACT, în vizitele de studiu desfăşurate în Olanda şi Elveţia.

Ghenadie Vieru, coordonatorul CCSM Soroca

Lucrul centrului nu se limitează la prescrierea şi administrarea medicamentelor. Se lucrează cu beneficiarii şi la domiciliu, şi în incinta centrului, unde este spaţiu destinat ocupaţiilor. Cele mai benefice sunt vizitele la domiciliu. Serviciile noastre sunt solicitate, avem şi rezultate cu care ne mândrim. Elena, una dintre beneficiarele noastre, a scris primele litere şi cuvinte în timpul ocupaţiilor la centru.

Deschiderea oficială a instituţiei a avut loc acum o lună. În tot acest timp însă specialiştii instituţiei au lucrat intens, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, spun membrii colectivului.

La CSSM sunt înscrişi grupuri a câte 20 de beneficiar din oraşul şi raionul Soroca, pe un termen de trei luni, perioadă care poate fi extinsă. Fiecare beneficiar alege singur ora şi zilele în care frecventează, ne-au informat la centru. Serviciile centrului sunt destinate atât adulţilor, cât şi copiilor.

 

Lilia Grâu, psiholog

În dependenţă de vârsta şi problemele cu care se confruntă beneficiarul, desfăşurăm diverse activităţi. Fie că sunt discuţii cu rudele despre violenţă în familie, soluţionăm unele dificultăţi, probleme cu care se confruntă. Cu adolescenţii, copiii petrecem diferite activităţi de comunicare, de dezvoltare a vorbirii, memoriei, atenţiei. Practicăm de asemenea artterapia, croşetăm, modelăm etc.

 

Datele oficiale arată că în raionul Soroca sunt la evidenţă 2.467 de beneficiari, dintre care 1.053 suferă de tulburări mintale organice precum demenţă, epilepsie şi tulburări posttraumatice, 970 suferă de retard mintal, 294 de beneficiari suferă de schizofrenie, 71 suferă de depresie, iar 53 beneficiari suferă de tulburări neurotice şi somatice.

Tatiana Culibaba, mama beneficiarei Elena

La starea de sănătate pe care o are fiica mea, ea are nevoie de logoped, de profesor, pentru că abia acum a început a vorbi. La centru ea practică diverse ocupaţii: desenează, scrie, modelează, dezvoltă vorbirea. După reacţia Elenei văd că îi place să frecventeze, merge aproape zilnic. Cel mai important este că acolo găseşte acea comunicare de care are mare nevoie. Suntem foarte mulţumiţi.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmăreşte îmbunătăţirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

 

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” în cadrul căruia este creat CCSM Soroca este implementat de Institutul de Sănătate Mintală şi Adicţii TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018.


Articolul precedentSerghei CETULEAN: „Dacă preşedintele ar fi fost ales de întregul popor, nu aveam o criză atât de profundă”
Articolul următorEste foarte grav, dacă am ajuns să „plângem” după Voronin…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.