Ziua Unirii marcată la Colegiul “Mihai Eminescu” din Soroca

0
76

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, care a avut loc la 27 martie, nu a fost depusă nici o floare la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din localitate. Sorocenii abia îşi amintesc care este semnificaţia istorică a acestei zile.

Între orele 10:00-11:00, atunci când tradiţional au loc depuneri de flori, pe străzile din centrul oraşului oamenii își caută de problemele lor de zi cu zi. La îndemnul nostru, un tânăr somnoros s-a oprit și a încercat să ne răspundă la întrebări. „Nu, nu știu nimic despre această zi”, a spus tânărul care a evitat să se prezinte. “Astăzi se sărbătorește 99 ani de la unirea Basarabiei cu România”, am adăugat. La un moment dat, el a clătinat din cap şi şi-a continuat drumul.

Atunci când părăsea sediul primăriei, Feodosia Chistol, sprijinită de o cârjă, abia-abia de a ajuns să se aşeze pe un scaun din parc. „Nu cunosc nimic despre această zi”, ne zice dumneaiei. “Astăzi se sărbătoreşte 99 ani de la Unirea Basarabiei cu România”, încerc să-i explic. „A!”, exclamă bătrâna, îndreptându-şi broboada. “Am auzit la “tilivizor”. Chiar și hora unirii am văzut-o, tot la “tilivizor”.

“Dacă se va mai organiza Unirea, ați fi pentru?”, am întrebat-o curios. “Pentru mine, este târziu, deja sunt bătrână. Dacă ar fi bine pentru tineri, să se unească. Dacă n-o să se unească, tot este bine”.

Între timp, în sala de festivităţi a Colegiului “Mihai Eminescu”, Vitalie Lipovanciuc, profesor de istorie, a organizat un eveniment în cinstea acestei zile. “Cred că este o sărbătoare deosebită, deoarece părinţii mei s-au născut în perioada când Basarabia era în componenţa României. Părinţii mei au fost români, practic şi eu trebuie să fiu român. Este un eveniment important, deoarece este logic să fim cu România, deşi mulţi sunt împotrivă. În esenţă, noi ar trebui să fim parte componentă a României”, afirmă domnul Lipovanciuc.

Studenţii grupelor 21b şi 35 au vorbit despre Prima Unire, apoi despre 27 martie 1918. Eleva Vlada Drăguţă, grupa 15a, a recitat poezia lui Grigore Vieru, “Scrisoare din Basarabia”. De asemenea, a fost organizat un concurs cu întrebări legate de evenimentele istorice care au avut loc în această zi. “Cine a pledat pentru unire?” ,“Cine a fost singura femeie din Sfatul Ţării?” au fost doar câteva dintre ele.

Evenimentul s-a încheiat cu Hora Unirii, aşa cum se cuvine unor adevăraţi români.

Andrei Cojocaru, stagiar,

student la Facultatea de litere, specialitatea Jurnalism, USARB


Articolul precedent27 martie 2017: 99 de ani de la Marea Unire!
Articolul următorEXPERIMENT: Soroca are Teatru – unii știu, alții nu
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.