Ziua Mondială a Rinichiului și sănătatea femeii

0
114

În anul 2018, Ziua Mondială a Rinichiului este marcată pe 8 Martie, pentru a sublinia importanța sănătății femeilor în general și a sănătății rinichilor în special. Femeile doresc să fie puternice: familiste perfecte, cu un look super şi o carieră la fel. Şi, bineînțeles, sănătoase. Or, a fi sănătos înseamnă a avea și rinichi sănătoși.

CE FAC EI PENTRU TINE? Filtrează şi elimină reziduurile — după ce organismul şi-a asigurat, din hrană, “carburantul” (substanţele utile), resturile (substanţele inutile) sunt transportate, de sânge, spre rinichi, pentru a fi eliminate; “curăţă” sângele — la fiecare două minute, tot sângele din corp trece prin rinichi, spre a fi filtrat şi curăţat de toxine; elimină excesul de lichide — rinichii menţin echilibrul hidric al organismului, eliminând excesul de lichide prin urină; menţin echilibrul chimic — rinichii asigură un echilibru constant al concentraţiilor de sodiu, fosfor şi potasiu, elemente de care celulele corpului au nevoie pentru a funcţiona corect; reglează tensiunea arterială — când presiunea sângelui este mică, se declanşează, la nivelul rinichiului, eliberarea unor hormoni ce controlează şi reglează tensiunea arterial; stimulează producţia de globule roşii — rinichii produc eritropoietina (EPO), hormonul care favorizează formarea de globule roşii. Când te plângi de stări acute de oboseală şi slăbiciune, este posibil ca una dintre cauze să fie producerea insuficientă a acestui hormon şi, implicit, o afecţiune a rinichilor; asigură sănătatea oaselor — rinichii sunt cei care transformă vitamina D într-un hormon activ, ce intervine în metabolismul calciului, favorizând absorbţia acestuia în intestin şi eliminarea lui prin rinichi. Prin urmare, rinichii contribuie şi la formarea unui sistem osos sănătos.


Cele mai frecvente patologii de care suferă femeile gravide țin de aparatul genito-urinar, cel cardiovascular și maladii ale sistemului gastrointestinal. Luate pe rând, patologiile sistemului genito-urinar, precum pielonefrita, nefroptoza (coborârea rinichiului din loja renală), nefrolitiaza (calculi renali) și chisturile renale (spaţii pline cu lichid în rinichi) au fost diagnosticate la aproximativ 40 la sută dintre gravidele moldovence.


CE POŢI FACE TU PENTRU EI? Dacă rinichii cedează, întregul organism este pus în pericol. Ei îndeplinesc atâtea roluri pentru a te menţine sănătoasă, dar rolul tău este mult mai important: acela de a-i menţine pe ei sănătoşi. Cum?

Ø Bea minimum 1 l de apă pe zi;

Ø Axează-te pe un regim alimentar bazat pe produse naturale;

Ø Evită cât mai mult produsele grase şi/sau conservate;

Ø Tratează corect infecţiile urinare;

Ø Nu abuza de sare!;

Ø Discută cu medicul de familie cum să previi bolile de rinichi;

Ø Dovedeşte că eşti puternică, ducând o viaţă sănătoasă!

Sarcina este o perioadă foarte sensibilă atât pentru mamă, cât și pentru făt. Asta pentru că orice afecțiune, oricât de neînsemnată ar fi, poate avea consecințe grave în timpul gestației. De aceea, medicii recomandă cuplurilor să-și planifice sarcina, ceea ce ar însemna să treacă toate testele medicale necesare și să trateze toate maladiile, dacă acestea există.

Serghei Manchievici,

medic-urolog

 

Rinichii și sănătatea femeii

 

Ziua Mondială a Rinichiului și Ziua Internațională a Femeii sunt comemorate în aceeași zi, oferindu-ne posibilitatea de a reflecta asupra importanței sănătății femeilor și, în special, asupra sănătății rinichilor.

v Boala renală poate afecta persoanele de toate vârstele și rasele. Riscul de a dezvolta BRC este la fel de înalt atât pentru femei, cât și pentru bărbați, dar totuși prevalența este mai înaltă printre femei (14% în rândul femeilor și de 12% în rândul bărbaților).

v Boala renală cronică afectează aproximativ 195 de milioane de femei din întreaga lume și se află pe locul 8 în topul cauzelor deceselor în rândul femeilor, cu aproximativ 600 000 de decese în fiecare an.

v Există o stringentă necesitate la nivel global de a spori nivelul de informare și conștientizare privind diagnosticarea precoce și monitorizarea adecvată a bolilor renale în timpul sarcinii. La rândul său, sarcina poate fi o ocazie valoroasă pentru diagnosticarea precoce a BRC, astfel fiind posibilă planificarea intervențiilor terapeutice.

v Afecțiunile renale sunt frecvente, periculoase și vindecabile.

Ce poți face pentru rinichii tăi? Afecțiunile renale sunt asasini silențioși, care vă vor afecta în mare măsură calitatea vieții. Există totuși câteva modalități ușoare de a reduce nivelul riscului de dezvoltare a bolilor renale: fiți activ; monitorizați sistematic nivelul glucozei sanguine; monitorizați-vă tensiunea arterială; mâncați sănătos; nu fumați; nu administrați foarte des pastile. Verificați-vă funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți factori „cu risc ridicat” — aveți diabet zaharat, hipertensiune arterială, sunteți obez, unul dintre părinții dvs. sau alți membri ai familiei suferă de boli renale. (R.Mașenin, medic la CSP Soroca)

 


Articolul precedentCampionul propriilor lupte
Articolul următorFurt la Rublenița în această noapte. Polițiștii investighează cazul
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.