Ziua Mondială a Apei a fost petrecută la Racovăț în sânul naturii

0
185

Apa, cel mai vital nutrient în alimentația omului, în multe țări este un adevărat lux. Noi suntem norocoși să avem acces la apă potabilă, deși nu întotdeauna de calitate înaltă, la surse de apă pentru necesități gospodărești sau agricole, de bazine acvatice pentru recreere.

Priveliște în vale, la pârău

„APĂ CURATĂ ŞI SANITAŢIE„ este și unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, promovate de Organizația Națiunilor Unite în 170 țări ale lumii, inclusiv în Republica Moldova prin intermediul organizației PNUD.

Podul din valea râulețului Racovăț, care desparte localitatea în două părți

Este primordial ca generația în creștere să se dezvolte cu o bază sigură de cunoștințe și convingeri despre importanța apei pentru viața pe pământ și despre atitudinea grijulie pentru mediul înconjurător în general. De aceea am invitat copiii din Racovăț la o escapadă informativă în natură, marcând astfel  Ziua Mondială a Apei.

Priveliști din vale
Izvorul de sub podul din vale
Râulețul Racovăț, unul dintre afluenții r. Nistru

Utilizatori ai bibliotecii Nr.1 și membrele ansamblului ”Struguraș”, însoțiți de Directoarea Bibliotecii Publice Nr.1, Tatiana Mitrofan și directoarea Casei de Cultură Racovăț, Lilia Rotaru, au vizitat, câteva izvoare din localitate, au aflat multe informații noi despre importanța apei pentru om și planetă și diverse fenomene naturale ce implică apa.

În cadrul ”Loteriei cunoștințelor”, rând pe rând, participanții au extras bilețele ce conțineau diverse informații și curiozități despre apă, citindu-le în voce tare celor prezenți. Astfel, cu toții și-au mărit bagajul de cunoștințe despre apă – seva de viață pe pământ.

Loterie informativă
Citind curiozități despre apă
Învățând lucruri noi despre apă

Totodată, participanții au discutat despre importanța menținerii în condiții salubre a spațiilor verzi și locurilor din preajma surselor de apă potabilă or, natura ne întoarce exact ceea ce îi oferim noi.

Astfel, dacă păstrăm un mediu curat, vom primi apă curată, iar dacă nu vom avea grijă de curățenie în preajma fântânilor, a izvoarelor, a pâraielor sau a râurilor, vom bea apă contaminată, vom mânca pești bolnavi sau vom înota vara în bazine acvatice și râuri murdare.

Copiii și-au amintit un joc mai vechi, legat și el de apă, ”Podul de Piatră”, care era una dintre distracțiile părinților și buneilor lor.

Jocul vechi Podul de piatră
Distracție în stilul predecesorilor

Bineînțeles că a fost păstrată tradiția poeziilor tematice. Astfel, câțiva dintre utilizatorii bibliotecii au recitat poezii, iar fetițele din ansamblul ”Struguraș” au cântat cântecul ”Izvoraș”, care a încheiat frumos această escapadă în sânul naturii, într-o după-amiază însorită.

A fost o zi plină de căldura soarelui și zâmbete de copii mulțumiți

Activitatea a fost desfășurată de Biblioteca Nr.1 Racovăț și face parte din programul Acordului de parteneriat cu Casa de Cultură Racovăț.

Tatiana Mitrofan

 


Articolul precedentBuletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 24 martie, 2022
Articolul următorIată ce puteți citi în ziarul „Observatorul de Nord” din această săptămână / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.