Cu toții am auzit despre Învățământul Dual, ceea ce profesional tehnic înseamnă „școală fără șomeri”. Învățământul dual, oferă șanse egale tuturor tinerilor, care doresc să îmbrățișeze o profesie cu un viitor plin de beneficii și satisfacții. După ce tinerii își încheie studiile profesionale duale, ei devin specialiștii care pășesc cu dreptul în lumea oamenilor maturi.
Ziua Învățământului Dual a ajuns și la Soroca, cu sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!”, evenimentul a reunit în Scuarul Cetății Soroca peste 10 instituții de învățământ tehnic și companii. Aici tinerii au făcut cunoștință cu meseriile interesante și bine plătite. S-au organizat o serie de activități dedicate învățământului profesional tehnic dual, participanții au venit cu o gamă diversă de oferte de studii și de angajare actuale, ateliere interactive, dar și momente artistice inedite.
Galina Rusu, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării a declarat că: „În Republica Moldova învățământul dual a fost lansat acum 8 ani, în 2014, când o singură instituție de învățământ profesional tehnic și un agent economic au format o grupă de 29 de elevi. Iar acum, peste 8 ani, avem peste 50 de meserii implicate în această formă de învățământ, peste 100 de agenți economici și 30 de instituții de învățământ tehnic cu programe de formare profesională prin învățământul dual. Ziua Învățământului Dual este o sărbătoare, deoarece marcăm succesul tuturor actorilor implicați în proces. Iar în acest an, printre succesele Ministerului Învățământului și Cercetării în colaborare cu partenerii, marcăm și succesul aprobării Legii învățământului dual, care ne va deschide noi uși, noi oportunități pentru toți actorii implicați.”
Evenimentul a fost adresat absolvenților de gimnaziu și liceu, dar și persoanelor de până la 35 de ani care își doresc să îmbrățișeze o nouă meserie. Tinerii vizitatori în cadrul târgului au participat la o serie de ateliere în domenii actuale precum electronica, energetica, tehnologiile informaționale, industria alimentară, moda, frumusețea sau chiar medicina.
Svetlana Caliniac, Consilier regiunea Nord, Proiectul „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a spus că: „În cadrul acestui eveniment, aveți oportunitatea excepțională de a vă familiariza cu ofertele educaționale ale instituțiilor profesional-tehnice din regiunea de nord, care sunt aici special pentru voi. Aveți posibilitatea să discutați cu profesorii și cu studenții acestor instituții, să vă informați, să aflați ce reprezintă învățământul dual, care sunt condițiile de instruire și ce puteți obține în rezultat: puteți învăța, munci și câștiga concomitent. Așadar, vă încurajăm să fiți cât mai activi astăzi, să vă informați, să participați la masterclass-uri, la concursuri și să vă distrați din plin.”
În cadrul atelierelor, vizitatorii au avut posibilitatea de a descoperi trucuri culinare, vestimentare și de frumusețe, au explorat inovațiile energetice și au văzut cum pot schimba lumea prin digitalizare. Au fost receptivi la adresarea întrebărilor la care căutau un răspuns de demult.
Lilia Catruc, Director filiala Soroca, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a menționat: „Învățământul dual reprezintă o prioritate pentru Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, iar adoptarea de către parlament și promovarea de către președintă a Legii cu privire la învățământul dual va spori numărul elevilor care vor activa în cadrul companiilor, numărul studenților care vor prelua experiențele practice și competențele necesare pentru piața muncii, contribuind direct la creșterea calificării și extinderea acestei forme de învățământ în Republica Moldova. De asemenea, ținând cont de prevederile noii legi, va fi elaborat și aplicat pentru țara noastră un mecanism de compensare a cheltuielilor agenților economici din bugetul de stat, pentru realizarea învățământului dual. Concomitent cu modernizarea cadrului legislativ, participăm la activități de cooperare la nivel european în vederea prevederilor și preluării bunelor practici pentru învățământul dual, promovarea învățării la locul de muncă și pregătirea forței de muncă calificate.”
Pe scena evenimentului au evoluat mai mulți artiști și studenți de la instituțiile de învățământ tehnic participante – Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”, Colegiul „Mihai Eminescu” și Colegiul Tehnic Agricol – toate din Soroca.
Pe parcursul evenimentului s-a desfășurat și un Quiz cu premii, iar participanții care au oferit răspunsuri corecte și rapide au primit câte un joc de societate „Descoperă Învățământul Dual” prin care vor afla cum funcționează sistemul.
Ziua Învațământului Dual 2022 este organizată de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).