În cadrul unei vizite recente la Buzău, angajații primăriei, în frunte cu primarul de Soroca, Victor Său, s-au documentat la fața locului în privința funcționării Stației de epurare a apelor uzate din localitate.
Victor Său a comunicat că municipiul Soroca nu are până în prezent o stație de epurare, iar apa reziduală se revarsă direct în râul Nistru. În acest sens, specialiștii români au venit cu câteva recomandări către autoritățile sorocene. Totodată, ei au menționat că o mare parte din tehnica și instalațiile aflate pe teritoriul stației au fost achiziționate din fonduri externe.
Anterior existau două etape de epurare a apei, și anume mecanică și biologică. Actualmente metodele de tratare sunt mai complexe, potrivit directorului adjunct, Dumitru Cristea. “Stațiile de epurare se dimensionează de regulă potrivit cu numărul de locuitori, populația stabilă și industriile la fel sunt luate în calcul. Societatea a crescut, la fel și gradul de poluare, de aceea specialiștii au fost interesați să găsească noi metode de a scoate tot ce dăunează sănătății din apa uzată. În acest fel, acum avem o altă treaptă de tratare a apei, terțiară sau avansată, prin care este eliminat azotul și fosforul”.
Stația de epurare din Buzău are trei trepte de epurare a apelor uzate – mecanică, biologică și avansată. “În urma prelucrării, obținem apă de suprafață curată, iar în acest mediu riscul de dispariție pentru vietăți este redus la minim”, trasmite Cristea.
Pentru a introduce o nouă treaptă de tratare a apelor reziduale au fost investite circa 12 ml de euro. “Acum suntem preocupați să reducem cantitatea de nămol, pentru că și aici avem mari probleme. În planul de dezvoltare pentru anii 2014-2020 ne propunem instalarea unei stații de uscare a nămolului, care ar reduce cantitatea de nămol cam de șase ori. Acesta poate fi utilizat în cele din urmă în agricultură”, susține specialistul.
La ora actuală Stația de epurare a apelor uzate deservește doar municipiul Buzău. Administrația Companiei de Apă Buzău transmite că se află la a treia etapă de accesare a fondurilor europene, unul din obiectivele proiectului fiind conformarea cu directiva europeană privind epurarea apei uzate și a apei potabile.
În Buzău există stații de tratare a apei, care urmează a fi instalate și în localități mai mici.