Vizită de studiu în ţările Grupului de la Vişegrad (II)

0
48

Funcţionari publici şi reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova şi Ucraina întreprind o vizită de studiu în perioada 8-20 septembrie în Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria, cunoscute şi ca Grupul de la Vişegrad. Vizita face parte din proiectul „Buna guvernare a comunităților teritoriale: experiența țărilor Vişegrad în planificarea strategică pentru țările Parteneriatului Estic“, implementat de Euroregiunea „Nistru” în parteneriat cu Consiliul Raional Soroca. În Cehia oaspeţii au fost instruiţi de Pavel Micika, trainer la Institutul pentru Stabilitate şi Dezvoltare din Praga, la atelierul cu genericul “Participarea comunităţii în planificarea strategiilor”. În cadrul acestei activităţi interactive participanţii au vorbit despre acțiunile realizate şi rezultatele cu care se mândresc localităţile. Cât priveşte participarea comunităţii în planificarea strategiilor, gazdele le-au argumentat de ce acest moto trebuie să fie adoptat de autorități.

În Jambek, localitate din Ungaria, tema a fost continuată în cadrul altui atelier condus de Şandor Koleş de la Rural Workshop Foundation. Aici s-a menţionat că transparenţa este considerată printre componentele de dezvoltare şi stabilitate ale comunităţilor. Totodată s-a precizat că succesul se datorează inclusiv scopurilor bine definite. Încrederea este principiul de bază, iar aceasta trebuie să fie faţă de comunitate, faţă de afaceri şi faţă de autorităţi. Gazdele au menţionat faptul că deţinerea finanţelor nu rezolvă problemele de la sine, contează ca mai întâi să fie o bună organizare apoi colectarea finanţelor şi rezolvarea problemelor. Procesul necesită mult timp, dar se merită.

Partenerii proiectului sunt: ONG „Ucraina-Polonia-Germania“, ONG Centrul de Resurse și Informare “Vinița comunitară“ (Ucraina), Centrul pentru Educație și cursuri municipale – WOKiSS (Polonia), Institutul de Dezvoltare și Stabilitate – ISD (Republica Cehă), Fundația „Atelierul de Dezvoltare Rurală“ (Ungaria) şi Euroregiunea Carpatică Slovacia (Slovacia). Proiectul beneficiază de sprijinul Fondului de la Vişegrad şi al Ministerului de Externe al Regatului Olandei. 


Articolul precedent14 soroceni reţinuţi, fiind bănuiţi de trafic şi comercializarea drogurilor
Articolul următorMETEO: Vreme ploioasă și cer noros

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.