VIP Magazin și-a desemnat câștigătorii: Iurie Melinte – Omul Anului 2024 în educație!

0
368

 Un celebru citat de Henry Adams  spune: „Un profesor își atinge nemurirea; nu poate ști niciodată unde se oprește influența sa.” Educația nu înseamnă doar lecții predate în clasă, nu înseamnă doar cunoștințe transmise dintr-un manual către un elev. Educația este o artă, o chemare, un act de credință. Este despre suflete modelate, despre vise inspirate, despre generații schimbate pentru totdeauna de oamenii, care aleg să dedice nu doar orele din zi, ci și inima lor, celor care le sunt încredințați.

Astăzi, avem privilegiul de a sta de vorbă cu o personalitate notorie din domeniul educației, un profesor prin vocație, un mentor dedicat și manager de excepție, care a reușit să facă din vis realitate și să transforme un simplu liceu într-un templu al cunoașterii – o instituție cu renume, ce a dus faima unui liceu de calitate la nivel național. Grație acestor rezultate remarcabile, dar și calităților excepționale ce-l definesc cu desăvârșire, a fost desemnat cu Titlul Omul Anului în educație, în cadrul celui mai prestigios concurs, lansat de revista oamenilor celebri VIP Magazin.

Premiul Omul Anului nu este doar o recunoaștere a muncii depuse, ci și o dovadă, că în mijlocul unui sistem provocator, devotamentul și înaltul profesionalism,  pot face diferența. Într-o lume, în care educația se luptă cu schimbări și provocări noi la fiecare pas, există oameni care refuză să renunțe. Oameni care cred în puterea fiecărui elev, care văd dincolo de note și teste, care știu că în fiecare sală de clasă se află viitorul unei societăți.

Am fost onorată să susțin acest interviu cu domnul Iurie Melinte, profesor de limba franceză, directorul Liceului Teoretic „B.P.-Hasdeu”, promotor al stilului de viață sănătos, dumnealui fiind și campion la cursele de alergări; soț, tată și bunel – model de sacrificiu și dedicație.

Povestea dumisale începe dintr-un sat fumos, cu oameni gospodari, unde dragostea de muncă a stat mereu în cap de masă – o calitate altoită în sufetul lui de mic copil. Născut în satul Șuri, raionul Drochia, după absolvirea școlii din localitate, urmează studiile la USM, Facultatea de Limbi Străine (1985) Activează ca profesor, traducător, filolog, urmând Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, în 2012, Master în științe politice. Fiind o personalitate marcantă în domeniul educației, se bucură de apreciere și recunoștință, atât din partea discipolilor, cât și cadrelor didactice. Se spune, că succesul în cariera profesională se datorează și familiei – locul, unde înțelegerea, aprecierea și respectul, sunt cea mai trainică temelie și motivație. Are o familie frumoasă și împlinită, soția Valentina, fiind și dumneaei profesoară de matematică și directoare a Liceului Teoretic Rus din orașul Drochia, fericirea fiind întregită de cele două fiice minunate și două adorabile nepoțele, de care sunt mândri.

Onorabilul Titlu de Omul Anului 2024 este expresia desăvârșită a dedicației în nobila vocație de profesor – modelul perfect al înțelepciunii, pentru că niciunul dintre noi nu am fi ce suntem astăzi, fără ca un profesor să nu își fi dedicat timpul, talentul educativ și energia, pentru a ne motiva curiozitatea și a ne inspira să învățăm și să ne educăm.

Vă îndemn să aflați povestea de succes al celebrului profesor Iurie Melinte, cel care a dăruit cu generozitate din seva înțelepciunii sale, pentru multe generații.

  • De unde vine dragostea față de limba lui Jules Verne, Dumas, Hugo?
  • Cred că această dragoste vine din copilărie… acele amintiri frumoase, când așteptam cu nerăbdare următoarele volume ale lui Alexandre Dumas la biblioteca din sat. Visam cu ochii deschiși și mă vedeam D’Artagnan sau unul din cei trei muschetari în acțiune. Cred că de acolo!
  • De cât timp activați pe tărâmul pedagogic și din ce an dețineți funcția de director al IPLT „B.P.-Hasdeu”?
  • Am început activitatea profesională în anul 1985, la școala nr. 25, din Chișinău, ca profesor de limba franceză și educator. În 1986 revin la baștină, în raionul Drochia, ca în anul 1991, cu un grup de inițiativă, să lansăm proiectul Liceul Teoretic „B.P.-Hasdeu”. De atunci, scriem o istorie frumoasă, a unui Liceu Neobișnuit! Sunt director a acestei instituții din anul 2018, când am acceptat provocarea de a moderniza această școală, împreună cu colectivul de profesori și elevi.
  • Ce înseamnă pentru dumneavoastră titlu de „Omul Anului 2024” și cum credeți că reflectă activitatea și implicarea dumneavoastră în educație?
  • După cum am menționat și la Gala „Omul Anului 2024”, este o recunoaștere a meritelor comunității Hasdeu: profesori dedicați, absolvenți de succes, elevi talentați, părinți implicați! Reflectă nu doar rezultatele activității Liceului în anul 2024, ci tot parcursul acestei Instituții de-a lungul anilor. Suntem cei care am inspirat pe alții prin acțiunile noastre.
  • Ce rezultate remarcabile ați înscris în palmaresul succeselor pentru anul 2024?
  • Anul 2024 a fost un an frumos pentru familia Hasdeu.

Numărul de elevi admiși în clasa a X a crescut cu 50 % față de media admiterii din anii anteriori: 130 elevi în 5 clase (2 clase – profil real și 3 – profil umanist)

Dacă ne referim la perioada ultimilor 5 ani, atunci cel mai remarcabil rezultat, a fost aprecierea activității liceului cu calificativul Foarte bine de către ANACEC în 2022.

  • Cum motivați profesorii și elevii să își depășească limitele și să atingă excelența?
  • Simplu: prin propriul model. Echipa managerială – model pentru profesori și elevi, respectiv profesorii, diriginții – pentru elevi și părinți.
  • Care sunt, în opinia dumneavoastră, problemele majore ale sistemului educațional din Republica Moldova și ce soluții ar fi oportune pentru îmbunătățirea acestuia?
  • Sunt multe probleme, dar aș menționa despre una din ele, care mă atinge foarte mult. Inechitate în accesul la educație: elevii din zonele rurale și din familii defavorizate au acces limitat la educația de calitate. Ca soluții ar fi: investiții în infrastructura școlară din zonele rurale; acordarea de burse și alte forme de sprijin financiar pentru elevii din familii defavorizate. Exemplul raionului Drochia: avem elevi la liceu (230 elevi) datorită transportului gratuit asigurat de Consiliul raional. In anul 2025 -2026 este posibil să nu avem asigurat transportul și mulți părinți vor fi nevoiți să renunțe la liceu.
  • Ce rol joacă disciplina în predare și care este abordarea dumneavoastră, în acest sens?
  • Sunt cu ambele mâini pentru disciplină! Disciplina încurajează respectul față de profesori, colegi și regulile școlii; disciplina sau mai ales autodisciplina, îi învată pe elevi să-și gestioneze comportamentul și să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor; disciplina contribuie la dezvoltarea unor trăsături de caracter pozitive, cum ar fi perseverența, răbdarea și responsabilitatea.
  • Știm bine, că instituția, pe care o ghidați a implementat multe proiecte educaționale, ce au întregit imaginea, atât la nivel local, cât și național. Ce ați dori să spuneți la acest subiect?
  • Mă voi referi la participarea elevilor în proiectele internaționale din programul eTwinning Moldova la diferite discipline, fiindcă sunt proiecte, ce nu țin doar de activități extracurriculare. Proiectele eTwinning fac învățarea mai interactivă și mai captivantă, sporind motivația elevilor de a participa la activitățile școlare; colaborarea cu elevi din alte țări le oferă o perspectivă globală și îi ajută să-și dezvolte interesul pentru diverse domenii.
  • Cum reușiți să mențineți o relație deschisă și de încredere cu elevii?
  • Cel mai important moment în relația mea cu elevii: să fiu autentic și să mențin o comunicare deschisă. Mă strădui să fiu accesibil și deschis la discuții, atât în timpul orelor, cât și în afara lor. Al doilea moment ține de crearea unui climat de încredere: încerc să fiu un model de integritate și onestitate: promis – făcut!
  • Cum integrați tehnologiile moderne în procesul educațional și ce impact au acestea asupra rezultatelor elevilor?
  • În ultimii 7 ani am reușit să digitalizăm 100% procesul educațional din liceu și acest fapt are un impact semnificativ asupra procesului de învățământ. Ca rezultat, elevii noștri și-au schimbat modalitate de a învăța și a interacționa cu informația; sunt pregătiți pentru o lume din ce în ce mai digitalizată. Dar există un DAR – este important ca tehnologia să fie integrată în mod echilibrat și responsabil, pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscurile.
  • Credeți că sistemul de evaluare actual reflectă cu adevărat capacitățile și potențialul elevilor? Dacă nu, ce schimbări ați propune?
  • Da și NU!Da, fiindcă avem standarde și putem ușor măsura cunoștințele și abilitățile elevilor; putem motiva elevii să învețe, să se străduiască să obțină rezultate bune.

Nu, pentru că poate crea stres și anxietate la elevi; nu ține cont de diversele stiluri de învățare și abilități ale elevilor. Este nevoie de a dezvolta sisteme de evaluare mai cuprinzătoare, care să reflecte cu adevărat capacitățile și potențialul tuturor elevilor (abilitățile de gândire critică, creativitatea, colaborarea și comunicarea).

  • Ce părere aveți despre introducerea unor discipline noi în programa școlară, cum ar fi educația financiară?
  • Pentru elevii din liceul nostru educația financiară nu este o disciplină nouă. Încă în anul 2000 a început colaborarea mea cu AO Junior Achievement Moldova, pentru predarea programelor de educație economică în liceu. Astfel, toți acești ani, elevii noștri au avut posibilitatea de a frecventa ore opționale la Educație economică și antreprenorială, au participat și au fost premiați mulți ani la olimpiada națională la economie, au participat la concursurile naționale „Innovation Camp”, „Compania școlară”, „Titan”.
  • Ce ar trebui să includă managementul calității într-o instituție de învățământ, în opinia dumneavoastră?
  • Secretul unui management de calitate este crearea în liceu a unei atmosfere de familie, unde există unitate, securitate și cooperare între toți actorii educaționali. Starea de bine a profesorului este în legătură strânsă cu starea de bine a elevului. Cele două nu se pot dezvolta separat. Se influențează reciproc. Dacă creștem copii fericiți, acest lucru nu poate, decât să ne facă și pe noi fericiți. Iar performanța nu întârzie !
  • Cum credeți, ce măsuri ar trebui să întreprindă autoritățile, pentru a populariza meseria de pedagog?
  • Consider necesară implicarea comunității în activitățile și în deciziile, privind educația la nivelul fiecărei localități și promovarea imaginii pozitive a profesorului în această comunitate.
  • Mulțumesc mult, pentru timpul acordat și vă dorim succes în realizarea tuturor obiectivelor propuse! Sincere felicitări, cu onorabila distincție „Omul Anului 2024” în educație și noi victorii în nobile vocație!

 

  Pentru conformitate: Elena – Gabriela ȘTIRBU,  membră a HUB-ului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști,  Centrul de Creație a Copiilor Drochia


Articolul precedentHoroscopul zilei de 27 martie 2025. Gemenii au parte de adevăruri inconfortabile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Articolul următorCetățenii Republicii Moldova vor putea solicita cărți de identitate de tip nou, de model european, din luna aprilie
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.