Această declarație a fost făcută de ex-ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, pentru Europa Liberă. Fosta ministră a precizat că aceasta este ultima informație de care dispune, de la Organizația Mondială a Sănătății, primită în luna decembrie. Sursa principala de vaccinuri anti Covid-19 va fi platforma COVAX, creată din vară de OMS , împreună cu CEPI (Coaliția pentru combaterea pandemiilor și inovație) și GAVI (Alianța pentru Vaccinuri, din care fac parte OMS, UNICEF, Banca Mondială și Fundația Bill și Melinda Gates), iar Dumbrăveanu a precizat că „R.Moldova va accepta orice vaccin ” oferit de această platformă, care este „precalificat” (autorizat)de OMS. „COVAX oferă R. Moldova 20% din necesarul de vaccinuri gratuit, plus posibilitatea de a cumpăra la prețuri „avantajoase” cantități suplimentare. Noi am estimat că avem nevoie să cumpărăm încă 30% din necesarul de doze, pentru a avea acoperit un total de 50%”, a declarat fosta ministră a Sănătății.
Viorica Dumbrăveanu a asigurat că de mai multe luni, R. Moldova pregătește lanțul de stocare și distribuire a vaccinurilor care ar putea fi livrate dar care cer condiții diferite. „Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aprobat între altele în Statele Unite și UE , este nevoie de frigidere speciale, care să asigure o temperatură de -70 de grade, iar odată scoase din aceste frigidere, vaccinurile trebuie utilizate repede, în trei pînă la cinci zile. Pentru acest vaccin, a declarat Viorica Dumbrăveanu Europei Libere, R. Moldova ar avea capacitatea de a stoca 15 mii de doze de vaccin , volumul ar putea fi dublat dacă Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) reușește să achiziționeze încă două frigidere suplimentare. Cât privește vaccinul dezvoltat în Rusia, Dumbrăveanu a asigurat că va intra în discuție „numai” în momentul cînd este autorizat de OMS, a trecut de toate testele clinice și „este sigur pentru populație”.
Pe de altă parte, România va oferi țării noastre un lot de 200 de mii de vaccin împotriva Covid-19. Acestea ar urma să ajungă în cel mai scurt timp. Anunțul a fost făcut de președintele României Klaus Iohannis, după întrevederea cu Maia Sandu. Șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate (DGAS) a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca a declarat anterior că în Republica Moldova primele doze ar putea ajunge în maxim trei luni de zile, iar procesul de vaccinare ar putea începe cel târziu în toamna anului 2021.