„Vinificatorii moldoveni își varsă vinurile în canalizare” — o nouă serie de sperietori despre UE

0
91

Piața europeană absoarbe cantitatea principală de vinuri moldovenești, aceasta fiind destinația pentru 45% din volumul total de exporturi, în țările CSI fiind exportate 26%. Vinificatorii beneficiază de subvenții și facilități oferite de stat, inclusiv în cadrul unor programe implementate cu asistența partenerilor internaționali. În pofida acestui fapt, unii politicieni și surse media dezinformează privind exporturile de vinuri, declarând că piețele tradiționale „au dispărut”, exporturile sunt „colapsate”, iar vinificația „este pe cale să dispară”. Afirmațiile nu corespund realității. Livrările de vinuri moldovenești în UE sporesc, pe când volumele exportate în Rusia se reduc dramatic.

Uniunea Europeană absoarbe cantitatea principală de vinuri moldovenești

După embargoul impus de Rusia în 2006 și în 2013, exporturile de vinuri moldovenești în această țară s-au redus brusc.

Sursa: Biroul Național de Statistică

Producătorii au început să identifice piețe noi. Din anul 2020, Uniunea Europeană este, potrivit datelor Centrului Analitic Indepedent Expert-Grup, principala piață de desfacere pentru băuturile alcoolice din Republica Moldova, absorbind 38% din exportul ei de alcool și băuturi alcoolice în anul 2023.

Sursa: Expert-Grup

Conform datelor prezentate de Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și a Digitalizării, în urma exporturilor de vinuri moldovenești pe parcursul anului 2023, R. Moldova a încasat peste 111 milioane de dolari SUA. Astfel, cota statelor UE în totalul exporturilor este de 45%, cota țărilor CSI constituie 26%, iar 29% revin altor țări. Anul trecut, exporturile de vin autohton au crescut cu 18% în volum și cu 24% în valoare comparativ cu anul 2022, ceea ce indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor noastre. O majorare semnificativă a exporturilor vinurilor moldovenești se atestă și în America, cu 84%.

UE achiziționează vinurile moldovenești la un preț dublu în comparație cu Rusia

Cu referire la prioritățile pieței pentru vinurile moldovenești, vom remarca și prețurile de comercializare, care reprezintă un indicator de profitabilitate. Astfel, în 2023, cel mai mare preț pentru vinurile moldovenești era oferit de SUA ($2,57 per litru), România ($2,48) și Germania ($2,29).

Printre țările CSI, Rusia achiziționa vinurile moldovenești la un preț semnificativ mai mic, de $1,50 per litru, pe când Belarus oferea $0,70.

Ministerul Agriculturii din RM mai precizează că prețul mediu de export pentru vinurile „liniștite” îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1,70 USD/sticlă. Japonia se remarcă cu cel mai mare preț mediu, de 3,29 USD/sticlă.

Cât privește volumele generale de livrări, la acest capitol poziția de lider îi revine României, cu o cotă de 24,4%. Datele au fost prezentate la 10 mai de către Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul.

Politicieni și surse media care sfidează evidențele

În pofida indicatorilor ce atestă eficiența cooperării cu Uniunea Europeană, pe rețelele sociale, în special pe canalele de Telegram, precum și în declarațiile unor politicieni, sunt răspândite dezinformări evidente. Aceștia afirmă că vinificația din R. Moldova ar dispărea din cauză că „piețele tradiționale” sunt inaccesibile, iar Europa „nu are nevoie” de vinurile din Moldova.

„Pentru că nu au ce face cu vinurile, vinificatorii moldoveni le varsă în canalizare” (în original: «За ненадобностью виноделы Молдовы сливают вино в канализацию»), menționează canalul de Telegram Gagauznews. Postarea în cauză a fost distribuită și de canalul de Telegram Правда Гагаузии. La fel, Gagauznews mai scrie că „aderarea la UE care îi este impusă Moldovei, la rândul său, va pune cruce pe livrările de vinuri moldovenești și pe piețele UEE” (în original: «навязываемое Молдове вхождение в ЕС, в свою очередь, поставит жирный крест на поставках молдавского вина и на рынки стран ЕАЭС»). Totuși, așa cum sugerează datele prezentate mai jos, exporturile de vinuri în Rusia s-au redus din motiv că, de fapt, țara respectivă a provocat ea însăși impunerea embargourilor pentru importul de vinuri moldovenești. Dacă e să vorbim despre alte țări CSI, vom nota că producătorii moldoveni continuă să furnizeze vinurile acolo în paralel cu stabilirea unor relații de cooperare cu UE. Astfel, în 2023, cota Belarusului în livrările de vinuri moldovenești a fost de 17,7%.

Informații false apar și într-o altă postare a portalului Gagauznews care anunță că „vinificatorii nu beneficiază de susținerea statului, de credite și subvenții” (în original: «виноделы не получают поддержку от государства, кредиты и субсидии»). Vom prezenta mai jos niște date despre asistența oferită vinificatorilor de către stat și din contul fondurilor internaționale.

Falsurile sunt răspândite și pe Facebook. Astfel, Gagauznews a publicat un video din care reiese că vinificația moldovenească „dispare”, făcându-se referiri la declarațiile deputaților blocului „Victorie”, Marina Tauber și Alexandr Nesterovschi. În calitate de sursă este indicat canalul de Telegram canal5. Pe această pagină mai este plasată o postare în care autorul se referă la o pretinsă „situație catastrofală a vinificației din Moldova” (în original: «катастрофе с виноделием в Молдове») și, la fel, se referă la afirmațiile făcute de Tauber și Nesterovschi. În acest caz, în calitate de sursă este indicat canalul de Telegram “Первый в Молдове” Новости.

Falsuri la același subiect sunt răspândite pe Facebook, precum și pe site-urile pro-Kremlin, care evocă aceleași declarații aparținând Marinei Tauber și lui Alexandr Nesterovschi.

De curând, aceeași dezinformare a început să fie răspândită și de pretinșii activiști din cadrul Next Generation, organizația de tineret a Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Aceștia a desfășurat în fața sediului Ministerului Agriculturii o acțiune la care purtau lozinci cu inscripțiile „Cei din UE nu au nevoie de vinurile moldovenești” (în original: «Молдавское вино не нужно ЕС»), „Duceți vinurile în Est” (în original: «Вино на Восток»). Evenimentul a fost reflectat pe larg de mai multe canale de Telegram: партия «Возрождение»МИР 24 МОЛДОВАSputnik МолдоваKP.MD«Первый в Молдове» Новости. Vom nota că site-urile inițiale ale ultimelor patru site-uri enumerate au fost blocate în Moldova.

Vinificatorii moldoveni beneficiază de granturi și subvenții

Vinificatorii au posibilitatea să beneficieze de facilități și subvenții din bugetul de stat, precum și să se implice în programele de granturi implementate cu concursul partenerilor de dezvoltare.

La începutul lunii iulie 2024, Guvernul R. Moldova a aprobat un set de înlesniri privind subvenționarea în agricultură și mediul rural. Sectorul vitivinicol va fi subvenționat cu 100 de mii de lei/ha pentru montarea sistemelor moderne de suport care vor permite mecanizarea lucrărilor de exploatare a plantaţiilor viticole şi, drept rezultat, va spori calitatea produselor vitivinicole moldoveneşti. Totodată, au fost majorate subvențiile pentru înființarea de plantaţii viticole, până la 20 de mii de lei/ha. Pentru a-și extinde prezența pe piețele internaționale, vinificatorii moldoveni vor putea solicita granturi în valoare de 8 milioane de lei. La mijlocul lunii iulie a fost lansat programul de granturi WESA „Promovarea exporturilor vinului Moldovei” finanțat de Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF). În cadrul acestui program, vor fi sprijinite cel puțin 15 companii vitivinicole din diverse regiuni ale Republicii Moldova care vor beneficia de suport financiar și expertiză pentru creșterea exporturilor cu 15-20% și sporirea bugetelor de marketing cu 60%.

Astfel, declarațiile că vinificatorii n-ar beneficia de susținerea statului, credite și subvenții sunt false.

Unele site-uri care distribuie falsuri au fost blocate în R. Moldova

Site-urile inițiale ale unor canale distribuitoare de dezinformări despre „situația catastrofală a vinificației” (în original: «катастрофе с виноделием») au fost anterior blocate pentru acțiuni de dezinformare. Astfel, la 26 februarie, adică la trei zile de la declanșarea de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei, site-ul Gagauznews.md a fost blocat de Serviciul de Informaţii şi Securitate pentru promovarea unor informații ce incită la ură și război. Site-ul Gagauznews.md aparține organizației A.O. Centrul Comunitar Anticriză. Fondatorul acestui centru este Victor Petrov, vicepreședinte al Comitetului Executiv din Găgăuzia (bașcan) în frunte cu Evghenia Guţul, o persoană protejată şi promovată de Ilan Şor.

În decembrie 2022, Primul în Moldova, care este clona canalului de Telegram “Первый в Молдове” Новости, a fost blocat de Comisia pentru Situații Excepționale, cu scopul de a preveni răspândirea informațiilor false sau tentativele de manipulare a opiniei publice.

La 21 martie 2024, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a activității companiei Media Content Distribution, proprietară a postului de televiziune Canal 5 și a postului de radio Maestro FM, în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind „implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.

Narațiunea potrivit căreia „vinificatorii moldoveni vor avea necazuri în cazul aderării la Uniunea Europeană, iar unica piață unde produsele noastre sunt așteptate este cea a țărilor din UEE” (în original: «молдавских виноделов ждут проблемы в случае вступления в Евросоюз, а единственный рынок, где ждут нашу продукцию – это страны ЕАЭС») este distribuită activ și de oligarhul fugar Ilan Șor. Aceste falsuri au fost demontate de Stopfals.md.

Vom nota că Ilan Șor, la fel, în repetate rânduri a lansat manipulări și falsuri referitoare la Uniunea Europeană și Republica Moldova (aiciaiciaiciaici și aici). Totodată acesta a fost inclus de portalul Stopfals.md în topul „campionilor” falsurilor răspândite în 2023.

Alexandr Nesterovschi și Marina Tauber au lansat și alte falsuri dezmințite de Stopfals.md.

Elena Celak,

Stopfals.md


Articolul precedentVeste tristă pentru amatorii de nicotină: locurile pentru fumat vor fi limitate, iar din anul 2026 va fi interzisă comercializarea țigărilor cu arome
Articolul următorSondaj: Unde este cel mai bine să trăiești?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.