Vine vara: ATENȚIE LA BDA!

0
27

În conformitate cu prevederile Programului Național de promovare a sănătății pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1000 din 23 august, prin Dispoziția MSMPS, în RM este desfășurată luna națională de profilaxie a bolilor diareice acute (BDA) și intoxicațiilor alimentare și holerei în perioada 01-31 mai 2018.

Anual, în perioada anilor 2015-2017 s-au înregistrat 402-433 cazuri de boală. În structura morbidității în 61,9%-67,8% predomină copiii de 0-17 ani, inclusiv 48,0%-58,1% copiii 0-2 ani; morbiditatea în mediul populației urbane este de 1,9 ori mai mare comparativ cu populația rurală. În anul 2017, s-a înregistrat o izbucnire epidemică — toxiinfecție alimentară.

BDA sunt boli social determinate, nivelul lor este un indicator indirect al stării socio-economice. În grupul bolilor diareice acute sunt incluse un şir de patologii cu mecanismul de transmitere fecal-oral. La copii, mai ales până la 1 an de viaţă, semnele clinice se dezvoltă mai repede decât la adulţi şi, respectiv, starea sănătăţii se poate agrava în timp scurt. În cazul apariţiei semnelor clinice de BDA nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptoame se dezvoltă la copii. Recomandarea de bâză este consultarea de urgenţă la medicul de familie cu prescrierea tratamentului argumentat şi adecvat.

Pentru prevenirea BDA, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli: spălarea mâinilor cu săpun lichid după veceu şi înainte de masă, până la pregătirea bucatelor, controlaţi acest lucru la copii; spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor şi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică; alăptarea naturală a copiilor mici în termen cât mai îndelungat; excluderea din alimentaţie a produselor alimentare uşor alterabile cu termen expirat sau de calitate negarantată; evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiţii de păstrare și altele.

Nicolae Gorcinschi,
medic epidemiolog la CSP Soroca

Articolul precedentSurpriză mare la Hâncești
Articolul următorAndrei Ceban și Ada Odajiu — cei mai buni de Ziua Sportivului
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.