Genericul mesei rotunde ”Stația de epurare a apelor reziduale din municipiul Soroca — oportunități și constrângeri” sugera — să se facă mai multă lumină la acest subiect. Mișcarea Ecologistă din Moldova împreună cu Asociația Obștească ECO-SOR, a invitat la discuții pe diferiți actori, care cunosc mai bine cum stau lucrurile la capitolul: construcția stației de epurare.
Daunele, pe care le provoacă aruncarea apelor reziduale din municipiu, sunt vizibile de orice cetățean, ce trece pe faleză și toți cei ce sunt îngrijorați de starea în care se află apele Nistrului. Una e să vezi cu ochiul liber și alta e să cunoști, ce prezintă investigațiile de laborator. În acest scop, dna Zubcov Elena, doctor habilitat, Institutul de Zoologie Laboratorul Hidrobiologiei și Ecotoxicologiei a Ministerul Educației, Culturii, Cercetării, prezentă la masa rotundă, a adus cele mai recente date cu privire la apele Nistrului, de la Naslavcea până la lacul de acumulare Dubăsari. Albia Nistrului, (la Naslavcea) este până la 85-90% acoperită de macrofite, aici ziua concentrațiile oxigenului dizolvat se coboară până la 54-68% saturației, ceea ce în trecut am observat numai în zonele deversării apelor reziduale. Zona cea mai problematică este de la stația de pompare a apelor reziduale din Soroca, unde abundența bacteriilor saprofite (indicatori ai poluării apei cu substanțe organice ușor degradabilă) este cea mai mare. Conform bacteriplanctonului calitatea apei din această zonă prezintă pericol pentru populație fiind în limitele celor „moderat poluată” — „foarte poluată”.
Concluzia ar fi următoarea: capacitatea fluviului la autoepurare e foarte mică, iar după stația de pompare a apelor reziduale, e sub limita posibilului. Dacă, prin minune, stația de epurare va fi construită și va funcționa în acest an, iar nămolul provocat, va fi evacuat din apele Nistrului, revenirea la normal va fi doar peste 10 ani.
La această masă rotundă, doamna Primar a confirmat: suntem în discuții cu Organizația Internațională Interguvernamentală pentru Dezvoltare Educațională (IOED), cu sediul central în India. Reprezentant oficial în Republica Moldova al acestei organizații este activistul Fiodor Ghelici. Să așteptăm doar 70 de zile și vom afla ce s-a reuși. Pot să confirm că, așteptăm de 20 de ani construcția stației de epurare. S-au poate așteptăm să moară Nistru?!
Nu putem confirma că, Autoritatea Publică Locală de nivelul I și II n-au întreprins nimic pentru a soluționa problema. Un teanc de scrisori, de la președintele raionului și primar, către prim-ministru și diferite ministere, demonstrează că s-a scris…, dar efect e ZERO.
Mai supărător, este faptul că, doamna deputat de pe circumscripția nr.7 — Alla Pilipețcaia, n-a insistat asupra alocării de XXX lei, în bugetul de stat pentru anul 2020, pentru construcția stației de epurare din Soroca.
Cireașa de pe tort, a fost pusă de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „În scopul identificării unei soluții, ministerul a inițiat discuții cu partenerii de dezvoltare activi în sectorul de alimentare cu apă și sanitație în Republica Moldova, întru atragerea suportului financiar necesar pentru realizarea construcției stației de epurare a apelor uzate din mun. Soroca.
Însă, având în vedere că autoritățile publice locale din Soroca au apelat la mai mulți parteneri străini în vederea obținerii finanțării pentru proiectarea si construcția stației de epurare a apelor uzate din mun. Soroca, fără a informa Guvernul Republicii Moldova, la recomandarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, pentru a evita unele conflicte diplomatice, ministerul a solicitat autorităților publice locale din mun. Soroca să clarifice la nivel local referitor la acordurile și contractele încheiate cu diferiți parteneri de dezvoltare pentru a nu genera mai multe blocaje/încălcări procedurale in acest sens”, a răspuns Ministrul Ion PERJU.
Dacă societatea civilă locală și cea republicană se va implica cu toate pârghiile admise de lege întru soluționare acestei probleme, împreună Vom reuși.
Valentina Jamba, președintă A.O. ECO –SOR
Acest articol este realizat de A.O.”Eco-Sor” cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul ” Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.